Rundt klokka 18.30 hører flere naboer et voldsomt skrik fra Hyttegata.

12 minutter tidligere var politiet i kontakt med mannen som hadde skutt med pil og bue i Kongsberg.

I løpet av de påfølgende minuttene dreper mannen trolig fem personer. Flere naboer blir vitne til dramatikken.

Marerittet i Hyttegata

Publisert
Sist oppdatert

Når de første meldingene kommer om en pågående politiaksjon i Kongsberg sentrum, er alvorlighetsgraden og omfanget fortsatt ikke kjent.

Seinere bekrefter politiet at fem personer er drept og tre skadd etter angrepet som av PST anses som en mulig terrorhandling.

En beboer i Hyttegata er ute i hagen sin når han hører skriket. Han er på vei inn, da han ser tre politibiler på andre siden av elva som går gjennom Kongsberg. De kommer kjørende over Gamlebrua, parkerer ved enden og kommer løpende i hans retning.

- Da skjønner jeg at noe alvorlig har skjedd, sier naboen til Dagbladet.

Han snur om i døra og løper ut i gata. I krysset til Apotekergata ligger en skadd kvinne. Hun ligger i stabilt sideleie, mens vitner utfører livreddende førstehjelp.

Kort tid etter ankommer politiet. De tar seg inn i et portrom. Et vitne forteller at en gjerningsmann iført hvit t-skjorte skal ha krysset gata og tatt seg inn i portrommet.

- Følte oss aldri i fare

Rodrigo Araya er på vei hjem til familien når han kjører forbi krysset noen minutter seinere. Der møtes han av et stort politioppbud.

- Jeg synes det var veldig rart. Det var veldig uvanlig å se så mye politi, men vi følte oss aldri i fare, sier han.

En annen nabo, som også har hørt skrikene, løper inn på adressen etter politiet, forteller den første naboen, men kommer raskt ut igjen.

- Dette er et nabolag der folk kjenner hverandre, og hjelper til når det trengs, sier han.

Dagbladet har vært i kontakt med naboen som skal ha løpt inn i huset. Hen ønsker ikke å uttale seg om hendelsen.

To studenter forteller at de fra vinduet i leiligheten der de oppholder seg, ser minst én skadd person, i tillegg til et stort antall politibiler og ambulanser.

- Først tror vi ikke at det er så alvorlig. Så ser vi et hvitt laken, og da forstår vi alvoret for fullt. Da blir vi sjokkerte, sier en av dem.

Få minutter seinere, klokka 18.47, pågripes gjerningsmannen.

Espen Andersen Bråthen (37) er siktet for - og har innrømmet - å ha drept fem personer.

Gjerningsmannen har akkurat kommet ut døra fra en annen adresse enn den han forsvant inn på, når politiet får øye på ham, og løper etter. Det forteller en av naboene.

Politiet bekrefter at det blir avfyrt varselskudd i forbindelse med pågripelsen.

En nyinnflyttet beboer, som bor like over gata, går ut på balkongen for å se hva som foregår, når varselskuddene fyres av. Vedkommende har da ikke fått med seg hva som foregår rett utenfor døra.

- Der ser jeg tre politimenn legge en mann i bakken. De får kontroll på ham ganske enkelt, sier Hyttegata-beboeren.

- Det er først da vi skjønner at noe er galt. Vi slår på tven og innser hva som har hendt utenfor døra vår.

- Har gitt grundig forklaring

KONGSBERG: - Det skal bli trygt igjen, sier Guttorm Hagen Ørsta, som sammen med Brit Humberset Hagen beskriver hvordan byen ble snudd på hodet. Video: Maja Walberg Klev. Reporter: Victoria Løvik / Dagbladet Vis mer

Espen Andersen Bråthen er kjent for PST fra tidligere. Politiet opplyser at 37-åringen har konvertert til islam. Seinest i 2020 fikk de bekymringsmelding om mannen, som i samme år ble idømt besøksforbud mot sine foreldre.

Forsvarer Fredrik Neumann bekreftet torsdag morgen overfor Dagbladet at hans klient samarbeider med politiet og forklarer seg i detalj om hendelsen.

- Han har gitt en relativt grundig forklaring i avhør. Vi ønsker ikke å si noe om hva han gjorde. Han har gitt en slags begrunnelse, sa politiadvokat Ann Iren Svane Mathiassen på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Bråthen erkjenner forholdene han er siktet for - å ha tatt livet av fem personer - men har ikke tatt stilling til spørsmålet om straffskyld.

Politiet har foreløpig ikke tatt ut terrorsiktelse i saken.

Det er beslaglagt totalt tre våpen som de mener er brukt i forbindelse med angrepet. Politiet har ikke villet gå ut med hvilke våpen det er snakk om.

TERROR: 37 år gamle Espen Andersen Bråthen ble onsdag kveld pågrepet for fem drap på Kongsberg. Han har erkjent å ha utført drapene, men ikke tatt stilling til straffskyld. Dette vet vi om mannen. Video: Dagbladet TV. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer

Ofre funnet inne og ute

Ifølge politiadvokat Mathiassen ble én av de drepte funnet inne i en bolig. De fire andre ble funnet utendørs. Alle framstår som tilfeldige ofre.

- Vi er ikke kjent med noen relasjon mellom den siktede og de drepte. Det framstår som helt tilfeldig, sa Mathiassen.

To av de drepte døde etter at de hadde kommet til Kongsberg sykehus, bekrefter avdelingsoverlege anestesi Hege Paulsrud til NRK.

- Det er veldig mange som jobbet veldig hardt i går som er veldig preget i dag. Det var veldig sterke inntrykk som vi ikke kommer til å glemme, tror jeg, sier Paulsrud.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer