Espen Høiby ble nektet anke på nytt

Kronprinsesse Mette-Marits bror, Espen Høiby, fikk i dag på nytt avslag av Agder lagmannsrett om å fremme anke av voldsdommen mot ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den enstemmige begrunnelsen fra lagmannsretten går det fram at den anser at anken ikke vil føre fram. Høibys forsvarer ba også om at saken burde overføres til en annen lagmannsrett, men heller ikke dette kravet er tatt til følge av de tre nye dommerne som har vurdert anken.

Lagmannsrettens avgjørelse kan påkjæres på nytt til Høyesteretts kjæremålsutvalg, som kan opprettholde lagmannsrettens vedtak, eller omgjøre det.

- Vurderer ny anke

I en kommentar til NTB sier Høibys advokat, John Christian Elden, at de vil vurdere et nytt kjæremål til Høyesterett før fristen løper ut om 14 dager.

Høiby fikk i oktober avslag på anken fra Agder lagmannsrett, men påkjærte avgjørelsen til Høyesterett. Der ble det konstatert at det var begått saksbehandlingsfeil og at lagmannsretten måtte ta stilling til anken på nytt.

Kristiansand tingrett dømte Høiby til 60 dagers ubetinget fengsel for å ha utøvd vold mot sin eks-samboer. Han ble også dømt til å betale erstatning og oppreisning på 40.000 kroner og til å betale saksomkostninger med 10.000 kroner.

Aktors påstand var 90 dagers ubetinget fengsel, mens Høibys advokat, John Christian Elden, krevde full frifinnelse. Mette-Marits bror er 44 år gammel, og ikke tidligere straffedømt.

Avviste spark

I tingretten avviste Espen Høiby at voldshandlingene han var tiltalt for hadde skjedd. Han erkjente å ha dyttet sin daværende samboer, men ikke at han skal ha utøvd vold mot henne.

Retten fastslo imidlertid utover enhver rimelig tvil at Høiby 31. august 2002 under et fødselsdagselskap på Gamle Søgne prestegård sparket sin samboer flere ganger. Mens hun lå på bakken skal han sparket henne mellom 6 og 10 ganger mot hodet og kroppen. Ifølge kvinnens forklaring i retten, skal hun ha brukket en finger da hun forsøkte å forsvare seg.

Degradert på jobb

Dommen i tingretten medførte også at Espen Høiby ble fratatt alt personalansvar og måtte tre ut av stillingen som basesjef i SAS. I jobben hadde Høiby ansvar for 580 flygere. I påvente av en rettskraftig dom ble også 44-åringen fratatt retten til fly.

Pressetalskvinne i SAS, Siv Meisingseth vil ikke kommentere saken før det foreligger en rettskraftig dom.

(NTB-Peter Talos)