ANMELDER: Ordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap) forteller at kommunen politianmelder det sjiamuslimske trossamfunnet Al-Ghadir Islamsk Senter, etter et smitteutbrudd under en høytidsfeiring i et ikke-godkjente forsamlingslokale. Video: NTB Scanpix. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Espen Nakstad trekker kritikk

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad presiserer at det er opp til hver enkelt kommune å vurdere om politianmeldelse er nødvendig. Ordføreren i Sarpsborg er trygg på avgjørelsen.

Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag trekker assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad kritikken mot politianmeldelser knyttet til smitteutbrudd. Ordfører i Sarpsborg kommune, Sindre Martinsen-Evje (Ap), sier at han er trygg på at kommunens beslutning er riktig.

- Jeg er glad for denne presiseringen, og vil takke for et svært godt samarbeid med Helsedirektoratet. Jeg hadde uansett tenkt til å vende det andre kinn til i dag, da jeg våknet opp til nyhetene, sier Martinsen-Evje til Dagbladet.

- Jeg vet det er en krevende tid med mye press, og at mange som står i spenn. Det har vært mange vanskelige vurderinger som kommunen måtte ta stilling til. Jeg er trygg på at Sarpsborg kommune har gjort en riktig beslutning etter en helhetlig vurdering.

NY SESONG: Statsminister Erna Solberg og assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet er sesongens første gjester i høstens «Nytt på nytt». Bilder med tillatelse fra NRK Vis mer

Nakstad-utspill

Det var tirsdag morgen at assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad uttalte til NRK at han frykter at politianmeldelser av smitteutbrudd vil virke mot sin hensikt.

- Vi har ikke et ønske om at det skal bli politisaker ut av slike smitteutbrudd. Det er viktig at folk sier ifra om smitte uten å være redd for å bli politianmeldt, sa Nakstad til NRK.

Uttalelsen kom i forbindelse med at Sarpsborg kommune politianmeldte arrangørene bak arrangementet som er årsaken til et stort covid-19-utbrudd i Sarpsborg og Fredrikstad.

Utbrudd

Timer seinere trakk Nakstad kritikken. I en pressemelding presiserte han at det er opp til kommunene å avgjøre hvorvidt man tar ut en politianmeldelse.

- Jeg ønsker å presisere at det er opp til enhver kommune å vurdere om anmeldelse av brudd på covid-19 forskriften er nødvendig. Det er kommunene selv som best kjenner fakta og grunnlaget for en eventuell politianmeldelse. Vi har tillit til at kommunene håndterer disse sakene på en god måte. Sarpsborg kommune har gjort en fremragende jobb i håndteringen av dette utbruddet, sier Nakstad.

NYE REISERÅD: Regjeringen la fredag 24. juli frem nye reiseråd for Europa. Espen Nakstad mener at reisende ikke skal føle på «reiseskam». Video: Bjørge Dahle Johansen. Reporter: Angelica Hagen Vis mer

Presiserer

Over 200 personer er registrert smittet i utbruddet i Sarpsborg og Fredrikstad, som har blitt sporet til en muslimsk feiring. Omkring 2500 personer er satt i karantene, som har ført til at barnehager, skoler og helseinstitusjoner er blitt rammet.

- I håndteringen av covid-19 er vi avhengige av folk følger råd og retningslinjer fra helsemyndighetene. I tillegg er de viktigste reglene regulert i forskrift for at de skal kunne håndheves. Ved alvorlige brudd på bestemmelsene kan det bli nødvendig å politianmelde. Dette er en vurdering hver enkelt kommune må gjøre, sier Nakstad.

Støtter kommunen

Overlege i Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland, sier til Dagbladet at de mener at Sarpsborg kommune håndterer utbruddet veldig godt.

- Generelt er det slik at en del av smittevernreglene er bestemt i lov og forskrift, og det kan være straffbart å bryte disse. Vi må forvente respekt for disse bestemmelsene av alle i samfunnet, uttaler Aavitsland og fortsetter:

- Sarpsborg kommune er i en krevende situasjon med å håndtere et utbrudd knyttet til et religiøst miljø. Kommunen kjenner den lokale situasjonen best og håndterer den godt slik vi vurderer det. Vi støtter de berørte østfoldskommunene med råd og veiledning om håndtering av utbruddet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer