Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Estelle» er omringet av israelske krigsfartøy

Flere nordmenn og svensker ombord.

OMRINGET:  Estelle er her avbildet 16. oktober sør for Kreta. Det finske skipet er det siste i rekken av flere som har forsøkt å bryte igjennom den israelske blokaden mot Gaza. Foto: AFP Photo / STR / AP Photo
OMRINGET: Estelle er her avbildet 16. oktober sør for Kreta. Det finske skipet er det siste i rekken av flere som har forsøkt å bryte igjennom den israelske blokaden mot Gaza. Foto: AFP Photo / STR / AP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Den finske seilbåten «Estelle», som er på vei til Gazastripen med propalestinske aktivister, ble i dag i 10-tiden omringet av israelske krigsskip.

Aktivistene skriver på egne nettsider at aksjonen skal ha funnet sted i internasjonale farvann, og at israelske, maskerte soldater har gått ombord i skipet.

Fartøyet taues nå til den israelske havnebyen Ashdod.

Nordmenn og svensker ombord Flere nordmenn skal være ombord i skipet, blant annet SV-politikeren og stortingsrepresentant Aksel Hagen og tre andre nordmenn. De tre skal være AP-politiker og kokk Jan Petter Hammervold, matros Herman Reksten og kokk Nils Johan Sjøstrøm, som alle fungerer som mannskap på båten.

Om bord er også flere svensker, melder Expressen i dag. Blant disse er Mattias Gardell, professor i religionsvitenskap, kunstneren Dror Feiler og stortingsrepresentant Sven Britton.

I en pressemelding på sine nettsider skriver den israelske hæren at bordingen av skipet ble gjennomført etter at alle forsøk på å stoppe fartøyet fra å nå Gazastripen ble forsøkt, både via direktekontakt og gjennom diplomatiske kanaler.

Beslutningen ble tatt som følge av passasjerenes uvilje «mot å samarbeide» og fordi fartøyet nektet å endre kurs.

- Soldatene trengte ikke anvende vold, heter det i pressemeldingen.

- Målet er Gaza Da skipet befant seg rundt 30 kilometer fra kysten dukket de israelske krigsfartøyene opp.

- Vi begynner å se store israelske krigsskip rundt oss. De kommer fra tre hold, sier Dror Feiler, en av svenskene om bord, til Expressen.

- Vi er på vei i retning Gaza, slik vi har vært hele tiden. Det er vårt mål, sier Feiler.

Kommer ikke til å signere Torstein Dahle tidligere leder av partiet Rødt og nåværende leder av den norske nettsiden Ship to Gaza, sier til Dagbladet at rundt 10 israelske krigsskip omringet «Estelle» i formiddag.

- Israelsk utenriksdepartement har tidligere varslet at de vil føre båten inn til en av sine havnebyer, fengsle de ombord og be dem signere en erklæring om at de har forsøkt å ta seg inn i Israel på ulovlig vis. Dette er selvfølgelig bare tull.

Dersom mannskapet undertegner erklæringen vil de bli sendt hjem, og hvis de nekter vil de bli fengslet.

- Mannskapet har allerede diskutert dette og kommet fram til at de ikke vil signere. De kan bli utsatt for psykiske belastninger og det kan jo tenkes at noen lar seg overtale til dette, sier Dahle.

Ship to Gaza Norway har tidligere bedt det norske utenriksdepartementet om å protestere mot denne behandlingen av aktivister. Utenriksminister Espen Barth Eide har derimot varslet på forhånd at dette ikke vil bli aktuelt, sier Dahle til Dagbladet.

Drepte ni I mai 2010 stormet israelske soldater skipet «Mavi Marmara» og etterlot seg ni døde tyrkiske aktivister og 20 skadde personer.

I en video kommer det fram hvordan kommandosoldatene tok seg om bord i skipet, og skudd blir avfyrt.

Norske Espen Goffeng, Randi Kjøs og Nidal Hejazi var ombord i båten, men overlevde angrepet.

Dagbladet kommer med mer...

HER BLE DE MØTT AV ISRAELSKE KRIGSSKIP: Rundt 30 kilometer fra kysten ble skipet Estelle boardet av israelske soldater, melder de på sin nettside Ship to Gaza. Foto: Ship to Gaza
HER BLE DE MØTT AV ISRAELSKE KRIGSSKIP: Rundt 30 kilometer fra kysten ble skipet Estelle boardet av israelske soldater, melder de på sin nettside Ship to Gaza. Foto: Ship to Gaza Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media