FORSVANT: Sheila (10) og Katherine Lyons (12) forsvant sporløst i 1975. Først 42 år senere har familien fått svar på deler av det som skjedde. Foto: Politiet / AP / NTB Scanpix
FORSVANT: Sheila (10) og Katherine Lyons (12) forsvant sporløst i 1975. Først 42 år senere har familien fått svar på deler av det som skjedde. Foto: Politiet / AP / NTB Scanpix Vis mer

Et 40 år gammelt bilde ble starten. Snart fikk de den grufulle forklaringen om hva som egentlig skjedde med de to søstrene

Likevel er det brikker i puslespillet som mangler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det er nå mer enn 42 år siden de to søstrene Katherine (10) og Sheila Lyon (12) forsvant sporløst etter at de skulle se en påskeutstilling på et kjøpesenter i delstaten Maryland i USA.

Forsvinningen var lenge et mysterium for myndighetene og et åpent sår for de etterlatte, men for fire år siden dukket det ifølge Washington Post opp noe som skulle få stor betydning.

En avdeling som spesialiserer seg i uløste drapsgåter begynte i 2013 å se på saken på nytt, og i de nesten 40 år gamle dokumentene fant de et spor som skulle vise seg å bli sentralt.

Et fotografi av den da 20 år gamle Lloyd Lee Welch.

Langt rulleblad

Bildet stammer fra 1977 da Welch ble arrestert i forbindelse med et smykketyveri. Politiet mente at bildet hadde en slående likhet med en fantomtegning som ble laget i forbindelse med søstrenes forsvinning.

De oppdaget videre at Welch i årenes løp hadde bygget seg opp et omfattende rulleblad, og bestemte seg for å ta en prat med ham.

De fant ut at han satt inne for å ha forgrepet seg på ei ti år gammel jente, og usikre på hvordan han ville reagere, reiste de for å besøke den da 56 år gamle Welch.

Han snakket med dem i åtte timer.

Detaljert forklaring

Etterforskerne fikk høre hvordan Welch innrømmet å være til stede på kjøpesenteret den dagen jentene forsvant, og at han trodde de hadde blitt «bortført, voldtatt og brent».

De avdekket også stadig nye detaljer om hans liv.

De fikk vite at moren hans døde i en bilulykke, og at han ble plassert i fosterhjem. Som voksen skal han ha reist landet rundt, før han slo seg ned i South Carolina. Her ble han funnet skyldig i å ha forgrepet seg på ei annen ti år gammel jente.

Han endret også historien sin hele tiden, og ga navnet på flere familiemedlemmer han hevdet hadde kidnappet de to jentene. Han impliserte også slektninger han sa han hadde sett drepe minst en av søstrene.

Etter hvert ble forklaringene hans enda mer detaljerte, og snevret seg inn rundt hans far og onkel.

Flere i familien

Han beskrev et hus der faren og stemoren hans bodde i Hyattsville-området i Maryland, og gikk i detalj inn på hvordan kjelleren var utformet.

Den var av betong, og man kunne bare ta seg inn i den fra en dør på utsiden av huset.

Myndighetene gjennomsøkte kjelleren i 2015 på jakt etter svar på hva som kunne ha skjedd der, men de få sporene de fant var for gamle og i for dårlig forfatning til å holde mål i retten.

Welchs far hadde i 2015 allerede gått bort, og etter omfattende telefonavlytting av onkelen fant ikke etterforskerne konkret bevis på at han hadde vært involvert. Onkelen har også tidligere, via sin datter, bedyret sin uskyld.

DØMT: Lloyd Lee Welch er dømt til 48 år for å medvirket til drap på Sheila og Katherine Lyons. Foto: Lathan Goumas / News & Daily Advance / AP / NTB Scanpix
DØMT: Lloyd Lee Welch er dømt til 48 år for å medvirket til drap på Sheila og Katherine Lyons. Foto: Lathan Goumas / News & Daily Advance / AP / NTB Scanpix Vis mer

Dermed var det bare Lloyd Lee Welch igjen, og tirsdag erklærte han seg skyldig i å ha kidnappet de to jentene. Det er fortsatt uklart hvem som tok livet av Katherine og Sheila, og hvor de to er begravet.

Welch ble dømt til 48 års fengsel for medvirkning til drap, og med tanke på at han allerede soner en dom for overgrep, er det lite sannsynlig at han noen gang vil bli løslatt.

- Dagen vi mistet vår uskyld

Saken har fått massiv oppmerksomhet i USA og har preget lokalmiljøet helt siden våren for mer enn 42 år siden. Statsadvokat John McCarthy oppsummerte det slik:

- Det var dagen vi mistet vår uskyld. Vi begynte å oppdra barna våre på en annen måte. Hele området ble sterkt preget av denne saken.

Jentenes far, John Lyon, var til stede under tilståelsen og domsavsigelsen. Han er full av lovord om etterforskerne som omsider fikk hull på den gamle forsvinningssaken.

- De siste to-tre årene har de behandlet Sheila og Kate (Catherine) som om de var deres egne søstre eller døtre. Det har tatt lang tid. Vi er slitne, og har bare lyst til å reise hjem, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer