Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Et aggressivt Russland har handlet i strid med folkeretten

Jens Stoltenbergs første besøk som Nato-leder går til Polen. Det er ikke tilfeldig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WARSZAWA (Dagbladet): - Vi vil vise Polen og våre andre østlige allierte at Nato står bak dem. Samtidig er dette en anerkjennelse av deres bidrag til Europas sikkerhet, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg til Dagbladet.

Ikke tilfeldig Den tidligere statsministeren og Ap-lederen trådte inn i sin nye stilling på onsdag, og nå er han på sitt første besøk i kraft av embetet. Valget av Polen er ikke tilfeldig; det henger nært sammen med de siste måneders hendelser i nabolandet Ukraina.

- Et aggressivt Russland har brukt militærmakt for å endre grenser i strid med folkeretten, sier Stoltenberg, og sikter til anneksjonen av Krim-halvøya i vår.

- Russland har også destabilisert Øst-Ukraina, og vist vilje til å mobilisere styrker på kort tid, sier han.

Interessen for det to dager lange besøket er stor; Stoltenberg har i dag blitt intervjuet av alle de store polske mediene. På programmet står et møte med landets politiske toppledelse, samt et besøk til flybasen ved byen Lask sentralt i landet. Fly fra basen patruljerer og overvåker store deler av Natos østområder, bl.a. Baltikum.

- Jeg vil møte dem som gjør en jobb med å håndheve medlemslandenes suverenitet, og viser militært nærvær, forklarer han.

- Betydelig bidrag Stoltenberg roser også Polen for at de bruker en forholdsmessig stor andel av bruttonasjonalproduktet (BNP) på forsvar.

- De bidrar betydelig militært, og er blant de få landene oppnår å bruke 2 prosent av sitt BNP på forsvar. Samtidig har de varslet en ytterligere økning, sier han.

Etter Polen-besøket går turen til Tyrkia. Heller ikke det er tilfeldig; Nato-lederen ønsker å vise IS, som kjemper på syrisk side av grensa, at alliansen er høyst til stede i regionen og vil reagere dersom islamistmilitsen krenker Nato-medlem Tyrkias grenser.

Stoltenberg forteller også at ting stort sett har gått i ett for ham etter at han inntok sitt nye kontor onsdag.

- Jeg har ikke hatt tid til å tenke på stort annet enn jobb - sette meg inn i dokumenter og andre ting. Men jeg fikk syklet litt i helga, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling