ATOMFRYKT: President Barack Obama møtte søndag Pakistan statsminister Yusuf Raza Gilani foran et toppmøte om atomsikkerhet i Washington. Foto: REUTERS / Richard Clement / SCANPIX
ATOMFRYKT: President Barack Obama møtte søndag Pakistan statsminister Yusuf Raza Gilani foran et toppmøte om atomsikkerhet i Washington. Foto: REUTERS / Richard Clement / SCANPIXVis mer

Et al-Qaida med atomvåpen er Obamas verste mareritt

Talte på sikkerhetstoppmøte i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Den største enkelttrusselen mot den globale sikkerheten er om terrorgrupper som al-Qaida skaffer seg atomvåpen, sier USAs president Barack Obama.

- Det ville være noe som kunne forandre sikkerhetsscenariene både i USA og i resten av verden i mange år framover, sa Obama søndag, kvelden før han åpner et to dager langt toppmøte om kjernefysisk sikkerhet i Washington.

Ledere fra 47 land er kommet til Washington for å delta i møtet som Obama har innkalt til.

Hensikten med møtet er å forhandle fram en avtale om sikring av viktig kjernefysisk materiale innen fire år og konkrete tiltak for å få bukt med smugling av kjernefysisk materiale.

Obama holdt en serie møter og samtaler med tilreisende ledere søndag, blant dem statsministrene i Pakistan og India, Kasakhstans president Nursultan Nazarbajev og Sør-Afrikas president Jacob Zuma.

Eksperter på ikkespredning av atomvåpen mener det er størst grunn til bekymring for Pakistans atomarsenal. Selv om både våpen og kjernefysisk materiale er godt bevoktet, er trusselen fra al-Qaida og Taliban klar.

Før avreisen til USA sa Pakistans statsminister Yusuf Raza Gilani at atomvåpnene er i trygge hender.

Men under et 50 minutter langt møte med Indias statsminister Manmohan Singh fikk Obama høre en serie klager over Pakistan.

I et møte med Nazarbajev roste Obama Kasakhstan for å ha frasagt seg retten til atomvåpen etter at landet ble uavhengig som følge av Sovjetunionens oppløsning.(NTB)