Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Et alarmerende høyt antall syriske barn dør nå rett etter fødselen

Og høyt antall syriske barn fødes med alvorlige misdannelser, forteller leger som arbeider i landet.

ALVORLIG UTVIKLING: Disse syriske barna fra Akeppo og al Ghouta leker på gulvet i en provisorisk moské i flytkningleiren Ketermaya sør i Libanon og har det etterforholdene bra. Leger som arbeider inne i Syria slår nå alarm om at et sjokkerende antall syriske barn nå dør rett etter fødsel eller fødes med alvorlige misdannelser. EPA/NABIL MOUNZER
ALVORLIG UTVIKLING: Disse syriske barna fra Akeppo og al Ghouta leker på gulvet i en provisorisk moské i flytkningleiren Ketermaya sør i Libanon og har det etterforholdene bra. Leger som arbeider inne i Syria slår nå alarm om at et sjokkerende antall syriske barn nå dør rett etter fødsel eller fødes med alvorlige misdannelser. EPA/NABIL MOUNZER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi så svært mange tilfeller av barn som ble født med misdannelser og tilfeller av anencefali, forteller presidenten i Leger Uten Grenser (MSF), Joanne Liu, til The Independent.

Anencefali hindrer normal utvikling av hjernen og hodeskallen hos fostre, og barna fødes ofte med et halvt hode.

Liu arbeidet nylig i ti dager ved feltsykehus inne i det borgerkrigsherjede Syria, og hun forteller om rystende opplevelser i et land der helsevesenet langt på vei har brutt sammen. Verst er de mange barna som fødes med misdannelser, forteller hun.

- Jeg er selv barnelege, men har aldri i mine 20 år som praktiserende lege sett noe slikt, forteller hun.

Et alarmerende høyt antall syriske barn dør nå rett etter fødselen, og antallet dødfødte stiger.

Krigsofre Mangel på folinsyre, noe gravide kvinner blir gitt verden over, er trolig én medvirkende årsak til de mange misdannelsene hos nyfødte.

- Noen av barna ble født uten hode, forteller hun.

Leger Uten Grenser er en av få hjelpeorganisasjoner som nå arbeider i Nord-Syria, der faren for angrep og for å bli bortført av ytterliggående opprørsgrupper nå er overhengende.

MSF har for tiden seks feltsykehus i Syria, som i hovedsak må ta seg av krigsofre. Blant ofrene Liu fikk inn, var to gravide kvinner såret i flyangrep.

- Den ene hadde splintskader i brystkassen. Hun var seks måneder på vei og kunne ikke puste da hun kom inn. Hun hadde faretruende lite oksygen i blodet. Vi behandlet henne og hun overlevde, men babyen døde dagen etter, forteller Liu.

På feil sted - En annen gravid kvinne kom inn 3 minutter senere. Hun skrek. Jeg så ikke hva som feilet henne, før jeg til slutt oppdaget et hull på størrelse med en tennisball i den ene ankelen. Foten måtte amputeres, men babyen overlevde, fortsetter hun.

- De skulle bare på markedet. De var tilfeldige forbipasserende og befant seg på feil sted til feil tid, konstaterer Liu.

Feltsykehuset mottok også en rekke barn med brannskader på opptil 40 prosent av kroppen en dag. Barna var ofre for et bombeangrep mot en skole.

En spesialrapportør fra FN anslo i oktober at 32 av Syrias 88 offentlige sykehus var stengt som følge av borgerkrigen i landet.

(NTB)