- Et alternativ å rive Skjeggestadbrua

- For tidlig å si noe om årsaken til brukollapsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statens vegvesen holdt i formiddag en pressebrifing ved Skjeggestadbrua på E18 utenfor Holmestrand, som kollapset i går.

- Det kan være et alternativ å rive brua. Om brua må bygges og rives opp igjen, vil det ta en stund, men hvor lenge vil jeg ikke svare på, sier avdelingsdirektør i Statens vegvesen Ingunn Foss under pressemøtet like ved ulykkesstedet.

Stengt i ukesvis Hun sier det er for tidlig å si hva som nå skal skje, og at E18 forbi brua fort kan være stengt i ukesvis.

- Vi vet ikke når brua kan åpnes igjen, men vi må sikre brua og undersøke om nordre kjørebane  kan brukes, sier hun.

- Vi snakker i alle fall uker og måneder, sier Foss på spørsmål fra NTB om hvor lang tid det kan ta før brua eventuelt kan tas i bruk igjen.

Foss opplyste at geoteknikere fra NVE og Statens vegvesen har vært og undersøkt rasstedet i dag.

- Vi starter grunnboring i løpet av kvelden, og skal forsøke å finne årsaken til masseutglidningen, sier hun.

Basert på de observasjonene og undersøkelsene som foreløpig er gjort, sier Foss at det er utglidning av løsmasser under brua som har ført til kollapsen.

- Det er ingenting som tyder på at det er noe galt med brua, sier hun.

Kjente ikke til arbeid Det har i løpet av det siste døgnet blitt kjent at en bulldoser planerte under brua da den kollapset.

- Vi var ikke kjent med dette arbeidet, sier Foss.

Tønsberg Blad
skriver i dag at ingen har søkt om tillatelse til å drive planeringsarbeid i området under brua.

- Vi har gått gjennom våre arkiver, og det er ikke registrert noen søknad eller tillatelser til noen inngrep i området, sier plan- og bygningssjef i Holmestrand kommune, Svend Bergan Grane, til avisa.

I utgangspunket er det grunneier som må søke om en slik tillatelse. Entreprenøren som hadde utført arbeidet uttalte sa i går at han trodde de arbeidet for langt unna til å kunne ha forårsaket raset.

- Det var en stor og alvorlig hendelse, og vi er glad ingen menneskeliv gikk tapt.

Foss opplyste at omkjøringsveier er skiltet enn så lenge, og hun gjentar at det ikke kan gis noen garantier om når brua eventuelt åpnes igjen.

Vegvesenet har også avtalt et møte med Holmestrand og Re kommune i forbindelse med at trafikk som skulle gå over brua, nå er omdirigert på sideveinettet.

VURDERER RIVING: Det opplyste avdelingsdirektør i Statens vegvesen, Ingunn Foss, på en pressekonferanse. Skjermdump: NTB Scanpix
VURDERER RIVING: Det opplyste avdelingsdirektør i Statens vegvesen, Ingunn Foss, på en pressekonferanse. Skjermdump: NTB Scanpix Vis mer

-Det er viktig å sørge for at det er trafikksikkert, sier Foss.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen reiser i ettermiddag til Skjeggestadbrua på E18 i Holmestrand, der han vil møte pressen.

Solvik-Olsen vil bli orientert av Statens vegvesen om hendelsen og skadene på Skjeggestadbrua på E18. Han får også en orientering om hvilke tiltak som settes inn for omlegging av veitrafikken etter at brua er stengt. Etter orienteringen skal han også delta på befaring i bruområdet, opplyser Samferdselsdepartementet.

Dramatisk Roar Bringaker (48) var en av de første som kom kjørende til kanten av stupet i brukollapsen ved Holmestrand mandag ettermiddag. Han kom seg, i likhet med flere av de andre bilene involverte, seg helskinnet fra hendelsen.

- Jeg så bilene foran meg forsvinne ned i bakken. «Hva i alle dager er dette forno?» gjengir han at han tenkte da han meide ned i bakken. Det smalt noe voldsomt i bilen da jeg traff bakken. Jeg tenkte «fyttirakkern, her var det bratt!». Jeg hoppa skikkelig, sa han til Dagbladet i går.

PLANERTE: En bulldoser planerte under brua da den kollapset. Statens vegvesen sier de ikke kjente til arbeidet.
Foto: Peder Gjersøe
PLANERTE: En bulldoser planerte under brua da den kollapset. Statens vegvesen sier de ikke kjente til arbeidet. Foto: Peder Gjersøe Vis mer