- Et alvorlig tilbakeslag

Britisk etterretning melder om funn av «sommerfuglminer» i Ukraina. - Har vært forbudt siden 1997, sier norsk ekspert.

LITEN: Miner av typen PFM-1, også kjent som «sommerfuglmine», har blitt funnet i Ukraina. Foto: Shutterstock / NTB
LITEN: Miner av typen PFM-1, også kjent som «sommerfuglmine», har blitt funnet i Ukraina. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Britisk etterretning melder mandag at det er gjort funn av såkalte «sommerfuglminer» i Ukraina. Ifølge britene skal Russland ha plassert ut de kontroversielle minene i Donetsk- og Kramatorsk-regionene.

MISSIL: På slagsmarken i Donbas-regionen i Ukraina, har det ukrainske luftforsvaret rapportert om at flere russiske stridsvogner skal være tilintetgjort ved bruk av varmesøkende missiler. Video: Dagbladet TV / Kameraone Vis mer

Minene er av typen PFM-1 og PFM-1S, og er godt kjent fra krigen mellom Afghanistan og Sovjetunionen, hvor det ble rapportert om tragiske utfall etter at barn angivelig skal ha trodd minene var leker.

Mineekspert og assisterende generalsekretær i Norsk folkehjelp, Per Nergaard, sier til Dagbladet at det har vært flere rapporter om bruk av PFM-1 i Ukraina.

Han har også selv sett bilder og klipp fra troverdige kilder som bekrefter bruken.

25 års forbud

- Det spesielle er at det ble innført forbud mot landminer i 1997. Det er ingen av landene som gikk med på forbudet som produserer eller selger landminer lenger. Så dette er et alvorlig tilbakeslag i forhold til internasjonal lov. Russerne har derimot ikke tiltrådt minekonvensjonen, og har disse på lager. De signerte aldri den samme avtale som blant annet Ukraina gjorde, sier Nergaard til Dagbladet.

Han avviser imidlertid at minen er produsert for å ramme barn. Utseendet til tross - det er ifølge Nergaard ingen sammenheng mellom utforminga og hvem man ønsker å skade.

- Selv om minen kan se ut som et leketøy, har den aldri vært produsert for å ramme barn. Dette er propaganda fra Vesten som stammer fra den kalde krigen, og som fremdeles har godt feste, påpeker Nergaard.

TALTE: - Putin mener i sitt forvirrede hode at han kan bestemme hva Ukraina skal gjøre, tordnet Nato-sjef Jens Stoltenberg under en tale til AUFs sommerleir på Utøya. Vis mer

- Kan minne om leketøy

Mineeksperten forklarer videre at «sommerfuglminen» finnes i tre farger for bruk på forskjellige tider på året. Den har en myk beholder, og kan derfor slippes fra lufta uten å detonere.

Britisk etterretning opplyser mandag at Russland mest sannsynlig har oppgradert minene siden Sovjet-tida, og at de derfor er uforutsigbare. Dette utgjør ifølge britene en fare for både den lokale befolkningen og for humanitær mineinnsats.

Utforminga gjør minen til et ekstremt effektivt, men også anvendelig våpen.

- Siden den kan slippes fra lufta, er den enkel å legge ut over et større område. Den utløses av fem kilos trykk og kan plukkes opp fra bakken. Det førte til at mange barn gjorde nettopp dét under tidligere kriger hvor den har vært brukt, sier Nergaard og understreker igjen:

- Selv om den kan minne om et leketøy, så er den ikke designet med det formålet, men for å kunne slippes fra lufta og være enkel å transportere.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer