- Et angrep mot Norge

Like før Jens Stoltenberg skulle i NRKs «Redaksjon EN», fikk han vite at Carsten Thomassen var død. Derfor meldte han avbud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det var umulig å sitte der og diskutere Afghanistan like etter at jeg fikk vite at Carsten var død, forteller Stoltenberg til Dagbladet.

Carsten Thomassen har gjennom de siste åra gjort en rekke intervjuer med statsministerJens Stoltenberg her hjemme og på lengre reportasjereiser.

- Jeg kjente Carsten som en dyktig journalist og et godt menneske. Jeg satte stor pris på og samarbeidet med ham gjennom flere år. Derfor vil jeg savne ham. Han bodde ikke langt unna meg. Min tanke går til hans samboer, deres to barn og alle andre i hans nære familie og vennekrets, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Carsten fulgte blant annet statsministeren til FNs tusenårsmøte i New York i forfjor.

Engasjert

- Han var et engasjert, kunnskapsrikt menneske som var opptatt av de viktige sakene i vår tid. Samtidig var han livsglad mann som det var hyggelig å samarbeide med, sier Jens Stoltenberg.

I tillegg til det personlige tapet, mener Stoltenberg det er viktig å minne om det spesielle i oppdraget.

- Vi må huske på at han i likhet med alle journalister ute på jobb gjør et viktig arbeid for informasjon, åpenhet og ytringsfrihet.

ENGASJERT: Carsten Thomassen var et engasjert, kunnskapsrikt menneske som var opptatt av de viktige sakene i vår tid. Samtidig var han livsglad mann som det var hyggelig å samarbeide med, sier statsminister Jens Stoltenberg. Foto: John T. Pedersen
ENGASJERT: Carsten Thomassen var et engasjert, kunnskapsrikt menneske som var opptatt av de viktige sakene i vår tid. Samtidig var han livsglad mann som det var hyggelig å samarbeide med, sier statsminister Jens Stoltenberg. Foto: John T. Pedersen Vis mer

Alle angrep på dem er et angrep på ytringsfriheten. Angrepet på Carsten er et angrep på ytringsfriheten, sier Stoltenberg til Dagbladet.

- Angrepet viser også terrorens blinde ansikt. To barn har mistet en far. Mange har mistet en de er glad i. Dagbladet har mistet en dyktig journalist.

Også finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen tok budskapet om at Carsten Thomassen var død, tungt.

- Dette er helt fryktelig og ufattelig trist. Vi er mange i det sentrale politiske miljøet som kjente Carsten godt. Vi hadde kontakt med ham seinest på lørdag. Jeg hadde stor respekt for den kunnskapsrike, erfarne og reflekterte journalisten han var, sier Halvorsen. Hun legger til at det er mange i SV som syntes de kjente Thomassen godt.

- Nettopp fordi vi har et stort engasjement i utenrikspolitikken hadde vi mye kontakt med ham. Det er ikke mange dagene siden han intervjuet meg i Finansdepartementet om Afghanistan. Nå tenker vi på samboeren og på barna hans, sier Halvorsen.

Statsministeren understreker at han i går kveld ikke hadde informasjon som tilsa at angrepet var målrettet mot Norge, men at vi heller ikke kan utelukke det.

Angrep på Norge

- Det er et angrep mot Norge og andre land som er engasjert i Afghanistan, et angrep mot alle oss som arbeider for fred og stabilitet i et krigsherjet land. Selv om vi ikke vet om motivet var å ramme den norske utenriksministeren, er det et angrep mot nordmenn og de verdiene vi står for sier Stoltenberg til Dagbladet.

Han reagerte sterkt da han fikk vite om den dramatiske situasjonen på Serena Hotel.

- Det satte en støkk i meg da jeg hørte det var et angrep på Jonas og hans delegasjon. Jeg fikk raskt beskjed om at to var skadd. Det har preget hele dagen. Jonas Gahr Støre er vår utenriksminister, men også en venn.

Må bli

Statsministeren mener angrepet i Kabul gjør budskapet i nyttårstalen enda viktigere.

- Hendelsen forsterker regjeringens budskap om at Norge må bidra til fred og stabilitet i Afghanistan. Angrepet styrker begrunnelsen for at vi er der.

- Hva vil du si til dem som mener vi må trekke de norske styrkene ut?

- Det er jeg dypt uenig i. Å trekke oss ut vil være å svikte FN og det afghanske folket. Norge har en viktig jobb å gjøre der på vegne av det internasjonale samfunn. Vi kan ikke overlate det afghanske folket til et terrorregime som nekter kvinner utdanning og undertrykker mennesker på det groveste.

Alvorligst i fredstid

Statsministeren mener angrepet er en bekreftelse på at situasjonen i Afghanistan er krevende.

- Samtidig er hendelsen det mest alvorlige angrepet på en norsk offisiell delegasjon i fredstid. Det er en bekreftelse på at vi lever i en verden der terror brukes mer og der ingen kan være hundre prosent trygge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer