Et angrep på oss alle

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sveriges 46 år gamle utenriksminister Anna Lindh er mor til to barn på tolv og ni år. Barna kunne blitt morløse da utenriksministeren på privat handletur i stormagasinet NK i Stockholm i går ettermiddag ble angrepet og alvorlig knivstukket av en attentatmann. Angriperen rømte fra den skadde utenriksministeren, og er i skrivende stund beskrevet som en ukjent gjerningsmann. Anna Lindh ble fraktet til Karolinska sjukhuset med stikkskader i brystet, magen og armene. Tilstanden var alvorlig, men ikke livstruende.

Da nyheten om attentatet bredte seg i går, gikk tankene straks tilbake til vinteren 1986 da Sveriges statsminister Olof Palme ble skutt ned og drept på vei hjem fra en kinoforestilling midt i Stockholm. Dette drapet er fremdeles uoppklart.

Anna Lindh er Sveriges mest profilerte politiker etter statsminister Göran Persson. Hun kan bli hans arvtaker den dagen Persson trekker seg. Det er to dager igjen til Sveriges folkeavstemning om landets tilknytning til den europeiske valutaunionen. Det er grunn til å frykte at attentatet kan være utløst av den tilspissede sluttkampen i denne avstemningen. Men Lindhs klare standpunkter på Sveriges vegne i Midtøsten-konflikten er også et mulig motiv.

Uansett motiv og tanke bak er dette attentatet et nytt, alvorlig angrep på demokratiet og det åpne samfunn. Etter at Anna Lindh ble stukket ned på sin private handletur, vil alle nordiske politikere bli omgitt av vakter og nye sikkerhetstiltak. Her i landet frykter vi at det for eksempel blir slutt på politikernes fredelige vandringer til fots fra Regjeringskvartalet til Stortinget. Slik forsvinner vårt trygge samfunn bit for bit.

For hvert attentat mot politikere i åpne demokratier kommer mer av det sivile samfunnet som vi har vært vant til, under beleiring. Krigstilstanden som terrorangrep og attentater utløser, rykker nærmere. Den umistelige freden blir gradvis borte.

Attentatet mot Anna Lindh er et angrep på en småbarnsmor som også er utenriksminister i Sverige og representant for et åpent demokrati. Attentatmannen har derfor angrepet oss alle.