- Et angrep på sigøynerkulturen

Silver Raducanu (26) og hans forsvarsadvokat Are Bohne sier at straffesaken i Bergen er et angrep på hele sigøynerkulturen.

NEKTER STRAFFSKYLD: Silver Raducanu sier han ikke har gjort noe annet enn det andre sigøynere alltid har gjort. Han forsvares av advokat Are Bohne (t.v.). Foto: Leif Stang/Dagbladet
NEKTER STRAFFSKYLD: Silver Raducanu sier han ikke har gjort noe annet enn det andre sigøynere alltid har gjort. Han forsvares av advokat Are Bohne (t.v.). Foto: Leif Stang/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): - Jeg har ikke gjort noe galt. Vi har reist som en familie gjennom Europa slik vi sigøynere har gjort i all tid. Våre barn har solgt ringer for 100 kroner. Det er måten vi klarer å skaffe penger til livets opphold, slik jeg også gjorde fra jeg var 13 år gammel, sier Silver Raducanu til Dagbladet.

- Ingenting å skjule I samråd med sin forsvarsadvokat Are Bohne svarte Silver Raducanu på spørsmål fra pressen før straffesaken ble startet i Bergen tingrett i dag.

- Vi har sittet 15 måneder i fengsel for ingenting. Jentene lyver om det vi skal ha gjort med dem. Politiet har ingen bevis for at jentene eller noen av oss andre har stjålet. Dette har ingenting med menneskehandel å gjøre. Det er bare bullshit, og diskriminering av sigøynere. Jeg har ingenting å skjule. Mitt mål i rettsaken er at sannheten skal komme fram, sier Silver Raducanu.

Forsvarsadvokat Are Bohne sier at denne straffesaken kan komme til å skade hele sigøynerkulturen i Europa.

- Feil utgangspunkt - Spørsmålet er om de seks tiltalte er mer spesielle enn alle andrer sigøynere. De reiser rundt i Europa for å skaffe penger de kan leve av. Etter min oppfatning har påtalemyndigheten gått inn i saken med feil utgangspunkt. De kan ikke ha vært klart over den lave alderen for giftemål blant sigøynerne fra Romania. De kan heller ikke ha vært kjent med tradisjonen med medgift, eller at kvinner alltid har hatt lommer på innsiden av kjolene sine, sier Bohne.

Han viser til at en av de fornærmede jentene sitter i rettsalen for å følge rettsforhandlingene sammen med sin bistandsadvokat.

- Ikke fornærmet - Hun vil ikke bli oppfattet som fornærmet i saken. Jeg forstår det slik at også en av de andre jentene også vil ta avstand fra å være offer i denne saken, sier Are Bohne.

De fire jentene, som påtalemyndigheten mener er fornærmet, i saken er mellom 13 og 17 år gamle. De er i familie med de seks tiltalte mennene og kvinnene i alderen 20 til 46 år.

Grov menneskehande De er tiltalt for grov menneskehandel ved at de har truet jentene til å tigge, stjele og selge falske gullvarer i Norge og Sverige. Straffebestemmelsen om grov menneskehandel forklares av statsadvokat Arild Oma med at jentene var under 18 år gamle og helt ute av stand til å motsettes seg tvangsarbeid eller tvangstjenester.

En av jentene forklart seg om at hun er blitt voldtatt og giftet bort tre ganger siden hun var 13 år gammel.

Politiet i Hordaland og Rogaland har etterforsket saken i Sverige, Romania og Norge. Det er gjennomført bevisopptak i Romania, som vil bli lagt fram i Bergen tingrett. Det er satt av 55 rettsdager til saken i Bergen tingrett. Vitnelisten er på hele 136 navn.

OMFATTENDE SAK: Statsadvokat Arild Oma mener at de seks tiltalte har gjort seg skyldig i grov menneskehandel. Foto: Leif Stang/Dagbladet
OMFATTENDE SAK: Statsadvokat Arild Oma mener at de seks tiltalte har gjort seg skyldig i grov menneskehandel. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer