Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Et angrep på verdens verdier

Minnestunder verden over på femårsdagen for terroren 11.09. 2001.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Angrepene som kostet 2973 menneskeliv minnes verden rundt.

Først ute i dag var Filipinene, Japan og Australia, tre av USAs mest trofaste samarbeidspartnere i «krigen mot terror» og i okkupasjonen av Irak.

Gjennom en talsmann advarte Japans statsminister Junichiro Koizumi, som for øyeblikket befinner seg i Finland, om at «terrorisme fortsatt er en stor trussel mot menneskeheten», i følge Ap

Australias statsminister John Howard var idag på en sermoni ved den amerikanske ambassaden i Canberra, Australias hovedstad.

Howard la vekt på at verdier som frihet vil seire. - Terroisme er fienden til alle mennesker med god vilje, sa statsminsternen.

Howard stemplet i sin tale amgrepene som «et angrep på verdier som hele verden holder høyt». Han fortsatte med å forsvare Australias bidrag til okkupasjonsstyrken i Irak.

Filipinene først ut

Sør på Filipinene, hvor USA-støttede styrker slåss mot al-Qaida-støttede militante, ble det i morgentimene avholdt en stille sermoni.


Jody Greene (11), fra Greenwhich i Connecticut, knyttet et sørgebånd til minne om sin far Donald Greene som var ombord Flight 93 som styrtet 11. september 2001, i går. Foto: Reuters
Jody Greene (11), fra Greenwhich i Connecticut, knyttet et sørgebånd til minne om sin far Donald Greene som var ombord Flight 93 som styrtet 11. september 2001, i går. Foto: Reuters Vis mer

Amerikanske og filipinske tropper, som jakter på islamske ekstrimister i den Sørøst-asiatiske jungelen, i bønn for fred og trygghet.- Vi minnes alle terrorangrepene som har rammet disse områdene, mot amerikanere og mot alle fredselskende folkeslag, sier oberst James Linder, sjef for de amerikanske styrkene i landet

Ny video

Men ikke alle minner flyene som styret inn i World Trade Center, Pentagon og i bakken i Pensylvania for fem år siden på samme måte.

I en video som ble lagt ut på nettet i går, sansynligvis av al-Qaida, vises nye filmklipp av Osama bin Laden og andre ledere under det som virker som planleggingen av 11. septemberangrepene i 2001.

Den 55 minutter lange dokumentarliknende filmen om de siste fem årene var godt produsert, sammenliknet med tidligere al-Qaida filmer, og hadde engelske undertekster.

- Planleggingen av 11. september fant ikke sted bak dataskjermer og radarskjermer, heller ikke i militære kommandosentere, men i en atmosfære av brorskap (...) og lykke over å ofre livet, sier en kommentatorstemme i filmen.