Et annet Europa

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da lederne for EUs 25 land før helga ble enige om en grunnlov, oppdaget de også at de våknet opp i et nytt Europa. Etter en dramatisk politisk helg likner prosjektet EU mer på et Nasjonenes Europa enn et Europas forente stater. Det fransk-tyske integrasjonsprosjektet - som alltid har vært motoren i EUs arbeid - er satt tilbake. EUs utvidelse fra 15 til 25 land i mai er i ferd med å vise at det «nye» EU blir mer forskjellig fra det «gamle» EU enn de fleste hadde forestilt seg.

Mest overrasket skal Frankrikes president Jacques Chirac ha blitt. Før og under den avgjørende middagen fredag så han seg rundt bordet, og oppdaget at han ikke hadde støtte. Han hadde verken støtte for å angripe Storbritannias statsminister Tony Blair for hans krav om unntak fra viktig integrasjonspolitikk, eller for å presse gjennom valget av Belgias statsminister Guy Verhofstadt som ny president i EU-kommisjonen.

Den fransk-tyske magien virket ikke lenger. Verken pisk eller gulrot hjalp. Mange av de nye medlemslandene er mer enige med Storbritannia enn med Frankrike og Tyskland og de fleste land i det «gamle» EU om tempoet i integrasjonen. Dessuten - og kanskje mest nedslående for Chirac - skjønte ikke de nye stats- og regjeringssjefene et ord av hva han sa, uten gjennom tolk. Det «nye» EU er nemlig overveiende engelskspråklig.

Resultatet av toppmøtet i Brussel er at vi har et EU som er mer i takt med velgernes ønsker. Valgdeltakelsen på bare 45 prosent fra forrige helgs valg til EU-parlamentet viser ingen folkelig entusiasme for det europeiske prosjektet, i hvert fall ikke i det «nye» EU. Og hva betyr så dette for oss? På den ene siden ser vi konturene av et EU som er mer spiselig for norske EU-tvilere. På den annen side har vi et EU som borgerne selv gjesper av. Det første er et argument for en ny norsk EU-debatt. Det andre er et argument imot. Men igjen er Norge et annerledesland. Her greier vi i det minste å skape engasjerte EU-debatter. Eller?