- Et åpenbart forsøk på å kneble Mood, og veldig pinlig for Frp

SV-leder Audun Lysbakken reagerer på Christian Tybring-Gjeddes refs av generalløytnanten.

REAGERER: SV-leder Audun Lysbakken mener Mood-saken er uttrykk for at Frp går i bresjen for ytringsfriheten bare når det passer dem. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet. Faksimile: Dagbladet 13.8.15
REAGERER: SV-leder Audun Lysbakken mener Mood-saken er uttrykk for at Frp går i bresjen for ytringsfriheten bare når det passer dem. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet. Faksimile: Dagbladet 13.8.15Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er et åpenbart forsøk på å kneble Mood, og veldig pinlig for Frp. De er veldig høye og mørke på ytringsfrihetens vegne når det gjelder saker som passer dem, men er raske med å bruke sin posisjon til å kneble kritikk, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

Fikk refs I går gikk Christian Tybring-Gjedde (Frp), nestleder for utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, ut og kritiserte generalløytnant og Nato-utsending Robert Mood kraftig for uttalelser han har kommet med de siste ukene.

- De seineste uttalelsene hans er opp mot grensen for hva lojalitetsplikten tillater. Vi kan ikke ha embetsmenn som løper rundt og fremmer sine personlige synspunkter, sa Tybring-Gjedde.

Mood har uttalt seg både mot bevæpning av politiet, som han mener høyner risikoen for at en situasjon eskalerer, og mot politikken overfor Syria-flyktninger, som han kaller skammelig.

Generalløytnanten var FN og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria i 2012.

Tybring-Gjedde mener for det første at Mood går ut over sitt ansvarsområde og kompetanse ved å uttale seg slik. For det andre mener Frp-representanten at generalløytnanten misbruker sin stilling til å komme fram med personlige synspunkter i media.

Han mener videre at Moods uttalelser kan føre til svekket respekt for Forsvaret, og at folk mister tilliten til et uavhengig embetsverk.

REFSER FORSVARSTOPP: Christian Tybring-Gjedde (Frp) mener generalløytnant Robert Mood går ut over sitt ansvarsområde og kompetanse når han uttaler seg om politiske emner som ikke har med Forsvaret å gjøre. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
REFSER FORSVARSTOPP: Christian Tybring-Gjedde (Frp) mener generalløytnant Robert Mood går ut over sitt ansvarsområde og kompetanse når han uttaler seg om politiske emner som ikke har med Forsvaret å gjøre. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Min kommentar er ment som et signal til ham fra et regjeringsparti, sa Tybring-Gjedde, og avviste at han ønsker Moods avgang.

Mood selv sier til Dagbladet at han «forstår signalet», og at han ikke har ytterligere kommentarer til saken.

- Kneblet SAS For å illustrere sitt poeng trekker SV-leder Lysbakken fram Per Sandbergs støtte til politimann og Frp-politiker Stein-Robin Kleven Bergh, som på sosiale medier stilte spørsmål om Ap-nestleder Hadia Tajik støtter Anders Behring Breivik. Frp-nestlederen støttet i etterkant Bergh i VG:

- Ytring og mening er to av de sterkeste elementene vi har i et demokrati. Uansett funksjon må du få lov til å ytre hva du mener, sa Sandberg.

Lysbakken har heller ikke glemt hvor rasende Sandberg i fjor vinter ble over en artikkel om nordisk høyreekstremisme i SAS-magasinet Scandinavian Traveler, der Vidkun Quisling var plassert på samme tidslinje som Frp og Carl I. Hagen. Sandberg krevde at SAS, som er deleid av den norske staten, trakk nummeret - hvilket også skjedde innen kort tid.

- Frp er et parti som går i bresjen for ytringsfriheten når det passer dem, sier SV-lederen.

I kjølvannet av Charlie Hebdo-skytingen i Paris uttalte partileder Siv Jensen på Frp's hjemmesider at «ytringsfriheten er absolutt, og det er politikernes rolle å forsvare den».

- Farlig Lysbakken er dypt uenig i Tybring-Gjeddes uttalelse om at folk i offentlig sektor bare kan uttale seg om det de er ansatt for å gjøre.

FRITTALENDE: Generalløytnant Robert Mood er også Forsvarets utsendte til Nato-hovedkvarteret i Brussel. De siste ukene har han uttalt seg kritisk om bevæpningen av politiet og politikken overfor flyktninger fra Syria. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
FRITTALENDE: Generalløytnant Robert Mood er også Forsvarets utsendte til Nato-hovedkvarteret i Brussel. De siste ukene har han uttalt seg kritisk om bevæpningen av politiet og politikken overfor flyktninger fra Syria. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

- Det er farlig hvis folk med fagkunnskap ikke skal få snakke ut om kritikkverdige forhold. Da kan ikke leger uttale seg om kriser i helsevesenet, eller politifolk varsle om manglende beredskap, sier han.

- Om ikke annet er terskelen for å uttale seg ikke for lav, men for høy. Og Robert Mood er langt innenfor.

- Misforstår med vilje I en kommentar til Lysbakkens utspill sier Christian Tybring-Gjedde at SV-lederen sporer av debatten om ytringsfrihet.

- Lysbakken vet utmerket vel hvor Frp står i kampen for ytringsfriheten. Jeg velger derfor å tro at han bevisst misforstår når han sier at vi støtter den bare når det gagner oss, skriver han i en e-post til Dagbladet.

Tybring-Gjeddes prinsipielle poeng er at tilliten mellom regjering og embetsverk blir skadelidende dersom embetsmenn i kraft av sin stilling bruker sin tilgang til mediene for å fremme synspunkter på andre områder enn dem de har ansvaret for.

- Like lite som jeg mener at sjefen for et helseforetak bør uttale seg om eksempelvis regjeringens skolepolitikk, mener jeg at Norges militære utsending til Nato bør uttale seg om regjeringens justis- eller flyktningpolitikk, skriver Frp-representanten.

- Må gjerne være varsler Han framholder imidlertid at Mood som privatperson har full anledning til å gi uttrykk for meninger på alle tenkelige områder. Og generalløytnanten må gjerne opptre som varsler - på sitt felt.

- Jeg ser gjerne at han bevisst bruker mediene bevisst til å påpeke feil og mangler i Forsvaret, og at han bruker sin kompetanse og kunnskap om Forsvaret til å kritisere og å foreslå endringer som vil bedre Forsvarets beredskap. Hvorvidt disse synspunktene er i tråd med eller på tvers av regjeringens syn, er i denne sammenhengen irrelevant, skriver komiténestlederen.

SAS TRAKK MAGASIN: Desembernummeret av SAS' magasin Scandinavian Traveler ble trukket etter at Frp-nestleder Per Sandberg reagerte voldsomt på en artikkel om nordisk høyreekstremisme der Vidkun Quisling var plassert på samme tidslinje som Frp og Carl I. Hagen. Lysbakken mener dette er enda et uttrykk for at partiet knebler ytringer de ikke liker. Faksimile: Dagbladet 6.12.14
SAS TRAKK MAGASIN: Desembernummeret av SAS' magasin Scandinavian Traveler ble trukket etter at Frp-nestleder Per Sandberg reagerte voldsomt på en artikkel om nordisk høyreekstremisme der Vidkun Quisling var plassert på samme tidslinje som Frp og Carl I. Hagen. Lysbakken mener dette er enda et uttrykk for at partiet knebler ytringer de ikke liker. Faksimile: Dagbladet 6.12.14 Vis mer

Tybring-Gjedde avviser også at affæren rundt utgaven av SAS-magasinet som ble trukket, er uttrykk for Frp's knebling av ytringer de ikke liker.

- «Episoden» ble beklaget av SAS og førte til at de endret sine rutiner. Det er etter mitt inntrykk ingen uenighet om at statssubsidierte bedrifter ikke bør bruke sine midler på å produsere og distribuere politisk vinklet materiale, enten innholdet støtter eller kritiserer dem de får midlene fra, avslutter Christian Tybring-Gjedde.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram