Et år før snusrapport ble «stoppet», ropte forskere varsko om å blande forskning og politikk: - Dette er langt på vei en bekreftelse

Slo alarm før sammenslåing. 

HØIES DRØM: I mai 2016 viste helseminister Bent Høie (H) fram hvordan røykpakker og snusesker kan bli seende ut i framtida: standardisert utseende uten informasjon om smak, styrke og produksjonsdato. Nå tyder forskningsrapport på at nøytrale pakker ikke har den effekten mange hadde håpet på. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
HØIES DRØM: I mai 2016 viste helseminister Bent Høie (H) fram hvordan røykpakker og snusesker kan bli seende ut i framtida: standardisert utseende uten informasjon om smak, styrke og produksjonsdato. Nå tyder forskningsrapport på at nøytrale pakker ikke har den effekten mange hadde håpet på. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Jeg frykter at rusforskningen vil bli en del av politikernes forlengede arm hvis vi blir en del av FHI. Vi som forskere kan ikke ha en lojalitet til politikken, vi må ha lojalitet til dataene våre, sa daværende tobakksforsker ved Sirus, Karl Erik Lund, til Dagbladet i mai 2015.

Uttalelsen kom i forbindelse med at de ansatte ved Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) hadde fått beskjed om at helseminister Bent Høie (H) ville gjøre dem til en del av Folkehelseinstituttet (FHI).

Lund fikk da støtte av blant andre daværende Sirus-forsker Hilde Pape.

- Vi risikerer å miste frihet, ytringsfrihet og troverdighet. Som forskere må vi kunne ha mulighet til å så tvil om etablerte «sannheter», sa Pape til Dagbladet den gangen.

- Stoppet rapport

Litt over ett år seinere opplever flere at det har gått troll i ord.

Torsdag avslørte VG at en snusrapport fra FHI angivelig ble stoppet av Helsedepartementet og Bent Høie. Årsaken skal ifølge avisa være at rapporten, bestilt av Høie, ikke ga resultatene Helsedepartementet ønsket.

Studien skulle se på effekten av å innføre nøytralt utseende snusbokser. Helseminister Bent Høie (H) ønsker å innføre en standardisering av emballasjen på tobakksprodukter, også snus, problemet var bare at funnene i studien ikke gir grunnlag for å hevde at nøytrale snusbokser er mindre attraktive enn originale snusbokser.

Etter flere møter mellom departementet og FHIs ledelse ble den planlagte publiseringen satt på vent, og Høie utelot studien da han la fram et lovforslag for Stortinget. Årsaken var angivelig et behov for kvalitetssikring.

Karl Erik Lund, som i dag er forskningsleder ved FHI, opplevde imidlertid at den begrunnelsen som ble brukt for å holde rapporten tilbake, uka etter ble fraveket da det forelå en annen rapport som var egnet til å styrke Høies forslag.

- Bekrefter frykt

- Denne saken er langt på vei en bekreftelse på det vi fryktet før innlemmelsen. Vi fryktet at den tette kontakten mellom ledelsen i FHI og ledelsen i helsedepartementet ville resultere i ettergivenhet for politiske og ideologiske føringer, sier Lund til Dagbladet i dag.

FHI er en uavhengig kunnskapsleverandør til departementet og direktoratet. Bent Høie, helseminister (H)

Hilde Pape jobber nå også ved FHI, og støtter Lunds analyse.

- En forsker skal alltid stille kritiske spørsmål, gjerne i det offentlige rom. Det er det vanskelig å gjøre når man jobber på et institutt som også går ut med offentlige helseråd til befolkningen. Det er en uheldig kombinasjon, sier hun.

Helseminister Bent Høie avviser at snusrapportsaken er uttrykk for en utidig sammenblanding mellom forskning og politikk.

- FHI er en uavhengig kunnskapsleverandør til departementet og direktoratet, sier han til Dagbladet.

- Hva synes du om at FHI-ansatte nå kommer med kritikk?

- De må si det de vil - men de må også akseptere at andre sier at de tar feil, sier helseministeren.

Ville kvalitetssikre

Høie avviser overfor VG at rapporten ble stoppet fordi departementet var misfornøyd med resultatet.

- Det var ikke departementet som ba om at rapporten ble stoppet. FHIs ledelse mente selv at den ikke var kvalitetssikret nok til at vi kunne ta den med i proposisjonen, sier han til Dagbladet.

- Det er ingenting jeg heller skulle ønske enn at denne rapporten var så kvalitetssikret at den kunne vært brukt i proposisjonen. Det var jo derfor vi bestilte den. Men vi kan ikke bruke rapporter som ikke har den kvaliteten som FHIs ledelse krever for publisering, sier han til VG.

- Politikkbasert evidens

Forskningsleder Lund er likevel kritisk til Høies tilnærming.

- Som forskere er vi oppdratt til å komme med innspill som politikerne og departementet skal bruke til å utforme en evidensbasert politikk. Men Høie ser tilsynelatende ut til å håndheve det motsatte prinsippet - han vil ha politikkbasert evidens. Resultatene velges ut etter sin retning. Da må vi som forskere ha lov til å protestere. Selv er jeg imidlertid tilhenger av nøytrale tobakkspakker, sier Lund til Dagbladet.

Områdedirektør Knut-Inge Klepp, som er sjefen for forskerne i FHI, svarer følgende i en e-post om situasjonen som har oppstått:

- Jeg støtter mine medarbeidere i at de må få protestere når de mener politiske avgjørelser tas uten grunnlag i god kunnskap. Det er i god akademisk ånd å delta i samfunnsdebatten med kunnskapen sin, og det er alvorlig og trist om vi har forskere som ikke opplever at de har den friheten, skriver Klepp til Dagbladet.

Han er likevel uenig i måten saken er blitt presentert i media på.

- Studien er ikke stanset. Den er delt med dem som måtte ønske å se den, inkludert VG da de spurte for en måned siden. Vårt håp er at den blir publisert som vitenskapelig artikkel. For at det skal skje, kan det ta noe tid før endelig resultat publiseres formelt, skriver områdedirektøren.

- Instituttets ledelse har ikke mottatt noen form for muntlig eller skriftlig ønske fra Helsedepartementet om at denne studien ikke skal komme for dagen - eller at den skal utsettes. Derimot har jeg ment at de spørsmålene som stilles i det foreløpige notatet om kvaliteten og metoden i en tidligere publisert Sirus-undersøkelse, burde belyses bedre, skriver Klepp.

Han viser til at det foreløpige notatet er nå publisert på fhi.no.

- Enda en rapport stanset

Torsdag kveld melder VG at enda en FHI-rapport skal være stoppet av Helsedepartementet. En såkalt kunnskapsoppsummering - som skulle kartlegge all forskning på nøytral innpakning av tobakksprodukter - ble bestilt før jul. Den ble imidlertid avbestilt i vår, før Høia la fram proposisjonen for Stortinget.

- Vi ble oppmerksomme på en ny australsk rapport fra 2016, og det er stor nytte i å tilegne oss erfaring fra andre land. Dermed var det ikke lenger behov for FHIs raapport, sier Høie til Dagbladet.

Forskningsleder Lund avviser overfor VG at FHI ikke var oppdatert på forskningsfeltet, og at deres rapport derfor var overflødig.

- Vi kjente til at det var en rapport som oppsummerte forskningen som var utført i Australia. Men vi trodde feilaktig at departementet var i besittelse av en ny rapport som oppsummerte all internasjonal forskning på feltet, ikke bare den australske. Ved nærmere undersøkelse viste det seg ikke å stemme, sier han til avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer