Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Et av årets største beslag

To menn er siktet etter at narkotika for flere titalls millioner ble beslaglagt. Politiet dro til Nederland i jakt på svar.

BESLAG: Heroin og kokain verdt flere titalls millioner kroner ble beslaglagt, da politiet slo til i juni. Foto: Politiet
BESLAG: Heroin og kokain verdt flere titalls millioner kroner ble beslaglagt, da politiet slo til i juni. Foto: Politiet Vis mer

Skoleferien hadde nettopp begynt og Østfolds kyst var preget av sommerstemning, da politiet slo til mot en semitrailer på Berger i slutten av juni. Etter å ha fulgt E6 inn til Oslo og levert den lovlige lasten i hovedstaden, kjørte den tomme semitraileren videre til fylket på grensa til Sverige. Der ble det full stopp.

Da politiet aksjonerte, viste det seg at bilen på ingen måte var helt tømt. I bagasjen lå et av Norges største narkotikabeslag i 2019.

- Vi beslagla nesten 20 kilo heroin og 17 kilo kokain, sier politiadvokat Guro Holm Hansen i Øst politidistrikt til Dagbladet.

Dro til Nederland

Et halvt år seinere, sitter trailersjåføren fremdeles varetektsfengslet. Det samme gjør også en mann fra Nederland, som ble pågrepet i en personbil på samme sted.

Et knapt døgn før de ble tatt hadde de begge passert grensa mellom Sverige og Norge. Derfra og til pågripelsen ble de fulgt nøye av flere patruljer, før politiet slo til.

Underveis i etterforskningen har etterforskere også vært i Nederland, på jakt etter flere svar. Der ble blant annet firmaet hvor trailersjåføren var ansatt besøkt.

- Det ble gjort ransaking på flere private adresser. I tillegg gjennomførte vi avhør av vitner i firmaet bilen stammet fra, forteller Hansen.

SMUGLET: En 65 år gammel mann prøvde ikke så veldig hardt da han prøvde å smugle kokain gjennom Barcelona International Airport. Kilde: CNN. Reporter: Christian Wehus. Vis mer

Titalls millioner

Solgt i mindre kvantum, tilsvarer det totale narkotikabeslaget en gatepris på over 30 millioner kroner. Ifølge Kripos' statistikk utgjorde funnet i slutten av juni en betydelig del av den avslørte innførselen i første halvdel av 2019.

I en rapport om narkotikainnførsel vises det til at det i første halvår ble stoppet innførsel av omkring 105 kilo kokain fordelt på 777 beslag. For heroin viser statistikken 354 beslag på til sammen 49 kilo.

Etterforskningsleder i Øst politidistrikt, Tony Svensson, sier til Dagbladet at beslaget er et av de største som er gjort i Norge i 2019. Saken nærmer seg nå ferdig etterforsket, men fremdeles gjenstår svar på noen av undersøkelser gjort i Nederland.

- Dette ble avslørt etter svært godt samarbeid med Tolletatens kontrollører på Svinesund. Erfaringsmessig har vi tidligere sett at det i slike saker ofte blir brukt en såkalt spotter - en som kjører først for å se om det er klar bane ved blant annet tollstasjonen. Det var også årsaken til at mannen i personbilen ble pågrepet, sier Svensson.

- En overraskelse

Trailersjåførens forsvarer, advokat Espen Henrik Johansen, sier til Dagbladet at hans klient har forklart seg for politiet. Han erkjenner ikke straffskyld for narkotikaen.

- Han sier han ikke har noe med dette å gjøre. Det kom som en overraskelse på ham at bilen var full av narkotika, sier Johansen, og legger til at klienten foreløpig er varetektsfengslet til 3. januar.

Advokat Monica Behn Jacobsen, som forsvarer den nederlandske mannen, sier til Dagbladet at hennes klient ikke erkjenner straffskyld. Hun ønsker ikke å gi noen ytterligere kommentar på nåværende tidspunkt.