- Et av de mest utrolige funnene

Ifølge forskere kan funnet være hele 35 000 år gammelt.

MUMIFISERT: Nylig ble babymammuten «Nun cho ga» funnet i Canada. Foto: Myndighetene i Yukon/AFP
MUMIFISERT: Nylig ble babymammuten «Nun cho ga» funnet i Canada. Foto: Myndighetene i Yukon/AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ung gullgraver fant 21. juni en nesten helt fullstendig mumifisert ullhåret babymammut, melder myndighetene i Yukon.

Mammuten ble funnet nær byen Dawson, som ligger i territoriet Yukon, nordvest i Canada. Mammuten ble oppdaget i permafrosten nær elva Klondike, melder The Guardian.

Gullgraverens anleggsmaskin traff noe helt utenom det vanlige i gjørma. Den unge mannen kontaktet raskt sjefen sin, skriver BBC.

Historisk funn

Paleontolog Grant Zazula beskriver funnet som det viktigste for Nord-Amerikas forskning på forhistoriske liv, melder The Guardian.

Ifølge Zazula er babymammuten trolig mer enn 35 000 år gammel.

- Funnet er en av de mest utrolige oppdagelsene av et mumifisert dyr fra istida, sier paleontologen.

Babymammuten var ei jente som trolig kun levde i en drøy måned. Hun ble målt til 140 centimeter lang, melder The Guardian

Forskere sier at kalven kunne nådd en skulderhøyde på nesten fire meter, skriver CNN.

Funnet var av rasen ullhåret mammut, som er den mest kjente av de ulike mammutartene, står det på Store norske leksikon.

Arbeidet skal skje respektfullt

De eldste fra Trʼondëk Hwëchʼin, en folkegruppe med røtter fra urbefolkningen som har levd langs elva i Yukon i flere tusen år, har kalt mammutungen «Nun cho ga». Det betyr stort babydyr på Hän-språket, det lokale språket i Yukon.

Sjefen for elvas folk, Roberta Joseph, forteller i en uttalelse at videre arbeid med mammuten skal foregå respektfullt ut ifra deres tradisjoner, kulturer og lover.

- «Nun cho ga» valgte å vise seg selv for oss alle, sier Joseph.

Sammenliknes med tidligere funn

Utgravingen av mammuten krevde samarbeid mellom Trʼondëk Hwëchʼin, myndighetene i Yukon og Treadstone gruvedrift.

Myndighetene i Yukon sammenlikner funnet med babymammuten Lyuba, som ble funnet i den sibirske permafrosten i Russland i 2007.

OVERRASKENDE FUNN: En video publisert i sosiale medier skal vise ukrainske soldater gjøre et overraskende funn mens de graver skyttergrav. Video: Reddit. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Store norske leksikon beskrives permafrost som berggrunn og løsmasser som på over to sammenhengende år ikke overstiger null grader celsius.

Godt bevart

En del av en mammutkalv, kalt «Effie», ble oppdaget ved en gullgruve i indre Alaska i 1948, skriver myndighetene. «Nun cho ga» er den første nærmest komplette bevarte mumifiserte mammuten.

Yukon er verdenskjent for fossiler fra istida. En mumifisert mammut med hud og hår, er likevel et sjeldent syn, skriver myndighetene.

Ull-mammutene skal ha vandret i Nord-Amerika, og forskere mener de ble utryddet for 4000 år siden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer