- Et av de største tulleforbudene

Hamp har vært ulovlig i Norge siden 1960-tallet. Det finnes det ikke lenger en eneste grunn til, ifølge Venstre-politiker Carl-Erik Grimstad.

INNI HAMPEN VANSKELIG: Det er like vanskelig å bli stein av hamp som det er å bli full av kulturmelk. Likevel er det totalforbud mot dyrking av planten i Norge. Foto: Gillian Flaccus / AP / NTB Scanpix
INNI HAMPEN VANSKELIG: Det er like vanskelig å bli stein av hamp som det er å bli full av kulturmelk. Likevel er det totalforbud mot dyrking av planten i Norge. Foto: Gillian Flaccus / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Carl-Erik Grimstad (V) var på forsommeren på Efta-møte i Liechtenstein og kom da i prat med en bonde som dyrket hamp for å lage frø til kosttilskudd.

- Har du dette til salgs? spurte jeg bonden, forteller Grimstad til Dagbladet.

Og så fikk Venstre-politikeren en pose av frøene som inneholder omega 3, protein - og virkestoffet cannabidiol (CBD), som ikke gir noen rus. Men da Grimstad satt på flyplassen kom den litt rare magefølelsen. Det er jo ulovlig å dyrke hamp i Norge, kan det være ulovlig å ta med seg frøene inn i Norge?

- Jeg satt og googlet og tenkte «jøss, dette er jo ulovlig å ta inn», fordi det i teorien kan inneholde mikroskopiske mengder av THC. Jeg tenkte «okey, jeg blir vel neppe bura inne».

THC er virkestoffet som gjør at man blir ruset av cannabis - plantefetteren til hamp. Og det er også årsaken til at dyrking av hamp har vært ulovlig i Norge siden midten av 1960-tallet.

CBD-produkter blir lovlig

Grimstad tok uansett sjansen på å ta inn posen med hampefrø, og sannsynligvis gjorde han det helt trygt siden produktet i utgangspunktet ikke skal inneholde noe av det ulovlige stoffet THC, men i stedet inneholder stoffet CBD - som ikke gir noen ruseffekt. I tillegg til protein og omega 3.

Det skjer uansett noe med hampen i Norge. I et lite avsnitt i statsbudsjettet for i år, står det i punkt 3.12 under tildelingen til Legemiddelverket at de skal se på hvilke muligheter det finnes innenfor dagens lovverk for å bruke, importere, markedsføre og produsere CBD-produkter og produkter basert på industriell hamp.

Legemiddelverket fulgte opp i slutten av juni og går nå inn for at CBD-produkter skal bli lovlig i Norge, meldte fagbladet Journalen. Produktene inneholder likevel - eller kan inneholde - ørsmå mengder THC.

- Det blir omtrent som å si at kulturmelk, som er gjæret og derfor inneholder litt alkohol, er et rusmiddel, uttalte Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, til Journalen.

Ingen dyrking

Det er imidlertid ett unntak fra regjeringens side når det gjelder oppmykningen. I statsbudsjettet presiseres det at selv om regjeringen ønsker at det skal være mulig å både bruke, importere, markedsføre og produsere - så skal det ikke være mulig å dyrke industriell hamp.

Flere ganger siden tusenårsskiftet har det vært forsøkt å lempe på forbudet, men det har hver gang blitt stoppet.

Dette sløve våpenet i kampen mot narkotika mener Carl-Erik Grimstad det er på tide å kaste på historiens skraphaug.

- Dette er et av våre største tulleforbud. Hamp er en anerkjent plante når det gjelder medisin og helsekost, sier Grimstad, som også trekker fram det historiske i at norske bønder har dyrket hamp i uminnelige tider.

Et annet poeng er at hamp i mange tilfeller kan erstatte plast.

- Jeg er helt overbevist om at vi er avhengig av mer fiberdyrking for å erstatte noe av plasten vi bruker i dag.

Så hvorfor er det ulovlig å dyrke en plante som ikke gir mer rus enn kulturmelk? Hampen rammes rett og slett av at den er i samme familie som den langt mer potente fetteren cannabis.

Narkopolitiet åpner opp

Jan Erik Bresil, styreleder i Norsk narkotikapolitiforening (NNPF), som er en sterk forsvarer av totalforbudet mot narkotika, er også åpen for å lempe på forbudet når det gjelder hampen.

- Vårt standpunkt er at vi i utgangspunktet ikke er imot noe som går på industriell produksjon eller produksjon til medisiner, men hvis det tillates i Norge kan det bli lettere å skjule kriminell virksomhet. Det som gjør meg skeptisk er at det kan være vanskelig for en vanlig politibetjent å vite THC-innholdet i plantene på en åker. Jeg ville ikke klart det, sier Bresil.

Hampen rammes altså delvis av sin likhet med fetter cannabis.

- Så er vi opptatt av at dette ikke gjøres av feil årsaker, som å normalisere cannabis. Men er begrunnelsen laget ut fra bøndenes behov som for eksempel vekselsdykring, er det gode argumenter, sier Bresil videre.

- Et av de største dusteforbudene i Norge, sier Venstre. Er dere så firkantet?

- Nei, vi er ikke så firkantet. Hvis det er et folkeopprør i Norge for å ha industriell hampdyrking - som jeg foreløpig ikke har sett - og det er veldig viktig for folk, så kan vi være åpne for det. Men det er vanskelig å se forskjell, og det er vanskelig å regulere, sier Jan Erik Bresil i Norsk narkotikapolitiforening.

Forfølger saken

Carl-Erik Grimstad ber om lavere skuldre i møte med hampen.

- Jeg blir bare fortvilet. Jeg er sikker på at jeg kan finne planter på Plantasjen som likner cannabis. Det hadde vært lettere å få gjennomslag hvis man døpte om navnet på planten. Det er virkelig meningsløst at vi skal ha det forbudet, sier Grimstad, som lover at han vil forfølge saken videre.

- Når man først fjerner den absolutte grensen for innhold av THC og det står i Venstres program, kommer jeg til jobbe videre med dette. Det er ingenting som bør kunne stoppe fjerningen av forbudet mot hampdyrking nå.

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer