- Et av de største tulleforbudene

Hamp har vært ulovlig i Norge siden 1960-tallet. Det finnes det ikke lenger en eneste grunn til, ifølge Venstre-politiker Carl-Erik Grimstad.

INNI HAMPEN VANSKELIG: Det er like vanskelig å bli stein av hamp som det er å bli full av kulturmelk. Likevel er det totalforbud mot dyrking av planten i Norge. Foto: Gillian Flaccus / AP / NTB Scanpix
INNI HAMPEN VANSKELIG: Det er like vanskelig å bli stein av hamp som det er å bli full av kulturmelk. Likevel er det totalforbud mot dyrking av planten i Norge. Foto: Gillian Flaccus / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Carl-Erik Grimstad (V) var på forsommeren på Efta-møte i Liechtenstein og kom da i prat med en bonde som dyrket hamp for å lage frø til kosttilskudd.

- Har du dette til salgs? spurte jeg bonden, forteller Grimstad til Dagbladet.

Og så fikk Venstre-politikeren en pose av frøene som inneholder omega 3, protein - og virkestoffet cannabidiol (CBD), som ikke gir noen rus. Men da Grimstad satt på flyplassen kom den litt rare magefølelsen. Det er jo ulovlig å dyrke hamp i Norge, kan det være ulovlig å ta med seg frøene inn i Norge?

- Jeg satt og googlet og tenkte «jøss, dette er jo ulovlig å ta inn», fordi det i teorien kan inneholde mikroskopiske mengder av THC. Jeg tenkte «okey, jeg blir vel neppe bura inne».

THC er virkestoffet som gjør at man blir ruset av cannabis - plantefetteren til hamp. Og det er også årsaken til at dyrking av hamp har vært ulovlig i Norge siden midten av 1960-tallet.

CBD-produkter blir lovlig

Grimstad tok uansett sjansen på å ta inn posen med hampefrø, og sannsynligvis gjorde han det helt trygt siden produktet i utgangspunktet ikke skal inneholde noe av det ulovlige stoffet THC, men i stedet inneholder stoffet CBD - som ikke gir noen ruseffekt. I tillegg til protein og omega 3.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer