INNI HAMPEN VANSKELIG: Det er like vanskelig å bli stein av hamp som det er å bli full av kulturmelk. Likevel er det totalforbud mot dyrking av planten i Norge. Foto: Gillian Flaccus / AP / NTB Scanpix
INNI HAMPEN VANSKELIG: Det er like vanskelig å bli stein av hamp som det er å bli full av kulturmelk. Likevel er det totalforbud mot dyrking av planten i Norge. Foto: Gillian Flaccus / AP / NTB Scanpix Vis mer

- Et av de største tulleforbudene

Hamp har vært ulovlig i Norge siden 1960-tallet. Det finnes det ikke lenger en eneste grunn til, ifølge Venstre-politiker Carl-Erik Grimstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Carl-Erik Grimstad (V) var på forsommeren på Efta-møte i Liechtenstein og kom da i prat med en bonde som dyrket hamp for å lage frø til kosttilskudd.

- Har du dette til salgs? spurte jeg bonden, forteller Grimstad til Dagbladet.

Og så fikk Venstre-politikeren en pose av frøene som inneholder omega 3, protein - og virkestoffet cannabidiol (CBD), som ikke gir noen rus. Men da Grimstad satt på flyplassen kom den litt rare magefølelsen. Det er jo ulovlig å dyrke hamp i Norge, kan det være ulovlig å ta med seg frøene inn i Norge?

- Jeg satt og googlet og tenkte «jøss, dette er jo ulovlig å ta inn», fordi det i teorien kan inneholde mikroskopiske mengder av THC. Jeg tenkte «okey, jeg blir vel neppe bura inne».

THC er virkestoffet som gjør at man blir ruset av cannabis - plantefetteren til hamp. Og det er også årsaken til at dyrking av hamp har vært ulovlig i Norge siden midten av 1960-tallet.

CBD-produkter blir lovlig

Grimstad tok uansett sjansen på å ta inn posen med hampefrø, og sannsynligvis gjorde han det helt trygt siden produktet i utgangspunktet ikke skal inneholde noe av det ulovlige stoffet THC, men i stedet inneholder stoffet CBD - som ikke gir noen ruseffekt. I tillegg til protein og omega 3.

Det skjer uansett noe med hampen i Norge. I et lite avsnitt i statsbudsjettet for i år, står det i punkt 3.12 under tildelingen til Legemiddelverket at de skal se på hvilke muligheter det finnes innenfor dagens lovverk for å bruke, importere, markedsføre og produsere CBD-produkter og produkter basert på industriell hamp.

Legemiddelverket fulgte opp i slutten av juni og går nå inn for at CBD-produkter skal bli lovlig i Norge, meldte fagbladet Journalen. Produktene inneholder likevel - eller kan inneholde - ørsmå mengder THC.

- Det blir omtrent som å si at kulturmelk, som er gjæret og derfor inneholder litt alkohol, er et rusmiddel, uttalte Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, til Journalen.

Ingen dyrking

Det er imidlertid ett unntak fra regjeringens side når det gjelder oppmykningen. I statsbudsjettet presiseres det at selv om regjeringen ønsker at det skal være mulig å både bruke, importere, markedsføre og produsere - så skal det ikke være mulig å dyrke industriell hamp.

Flere ganger siden tusenårsskiftet har det vært forsøkt å lempe på forbudet, men det har hver gang blitt stoppet.

Dette sløve våpenet i kampen mot narkotika mener Carl-Erik Grimstad det er på tide å kaste på historiens skraphaug.

- Dette er et av våre største tulleforbud. Hamp er en anerkjent plante når det gjelder medisin og helsekost, sier Grimstad, som også trekker fram det historiske i at norske bønder har dyrket hamp i uminnelige tider.

Et annet poeng er at hamp i mange tilfeller kan erstatte plast.

- Jeg er helt overbevist om at vi er avhengig av mer fiberdyrking for å erstatte noe av plasten vi bruker i dag.

Så hvorfor er det ulovlig å dyrke en plante som ikke gir mer rus enn kulturmelk? Hampen rammes rett og slett av at den er i samme familie som den langt mer potente fetteren cannabis.

Narkopolitiet åpner opp

Jan Erik Bresil, styreleder i Norsk narkotikapolitiforening (NNPF), som er en sterk forsvarer av totalforbudet mot narkotika, er også åpen for å lempe på forbudet når det gjelder hampen.

- Vårt standpunkt er at vi i utgangspunktet ikke er imot noe som går på industriell produksjon eller produksjon til medisiner, men hvis det tillates i Norge kan det bli lettere å skjule kriminell virksomhet. Det som gjør meg skeptisk er at det kan være vanskelig for en vanlig politibetjent å vite THC-innholdet i plantene på en åker. Jeg ville ikke klart det, sier Bresil.

Hampen rammes altså delvis av sin likhet med fetter cannabis.

- Så er vi opptatt av at dette ikke gjøres av feil årsaker, som å normalisere cannabis. Men er begrunnelsen laget ut fra bøndenes behov som for eksempel vekselsdykring, er det gode argumenter, sier Bresil videre.

- Et av de største dusteforbudene i Norge, sier Venstre. Er dere så firkantet?

- Nei, vi er ikke så firkantet. Hvis det er et folkeopprør i Norge for å ha industriell hampdyrking - som jeg foreløpig ikke har sett - og det er veldig viktig for folk, så kan vi være åpne for det. Men det er vanskelig å se forskjell, og det er vanskelig å regulere, sier Jan Erik Bresil i Norsk narkotikapolitiforening.

Forfølger saken

Carl-Erik Grimstad ber om lavere skuldre i møte med hampen.

- Jeg blir bare fortvilet. Jeg er sikker på at jeg kan finne planter på Plantasjen som likner cannabis. Det hadde vært lettere å få gjennomslag hvis man døpte om navnet på planten. Det er virkelig meningsløst at vi skal ha det forbudet, sier Grimstad, som lover at han vil forfølge saken videre.

- Når man først fjerner den absolutte grensen for innhold av THC og det står i Venstres program, kommer jeg til jobbe videre med dette. Det er ingenting som bør kunne stoppe fjerningen av forbudet mot hampdyrking nå.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer