«Et av Europas nydeligste og mest uvanlige historiske områder»

National Geographic mener Bergen er en av verdens vakreste byer.

LEVENDE FARGER: Det er særlig de fargerike trehusene på Bryggen i Bergen som gjør at byen trekkes fram som ett av verdens 100 vakreste steder av National Geographic. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
LEVENDE FARGER: Det er særlig de fargerike trehusene på Bryggen i Bergen som gjør at byen trekkes fram som ett av verdens 100 vakreste steder av National Geographic. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bergen trekkes fram som ett av verdens 100 vakreste steder i en spesialutgave av National Geographic, som omhandler «uforglemmelige destinasjoner».

Det er særlig de fargerike trehusene på den ærverdige Bryggen magasinet har bitt seg merke i.

- Treverk og farger er beskjedne byggesteiner, men på Bryggen - det tusen år gamle distriktet i Norges nest største by - skaper levende rød-, gul- og oransjefarger og vidunderlige spissgavlede trehus ett av Europas nydeligste og mest uvanlige historiske områder, heter det i magasinets spesialutgave, ifølge Bergensavisen.

Tre fra Norge De 100 stedene magasinet har plukket ut, deles inn i fire kategorier:

•  Fjell og daler
• Elver og kyster
• Villmark
• Byer og byggverk

De ulike stedene innenfor hver kategori er imidlertid ikke rangert. Også Besseggen og Lofoten er med på lista.

Turistsjef i Bergen, Ole Warberg, er svært fornøyd med omtalen.

- Det er fint for Bergen å nok en gang få denne bekreftelsen på at verden setter veldig pris på byen vår, sier han til Bergensavisen.

- Dyrt og dårlig Hederen smakte kanskje ekstra godt etter at Bergens turistindustri i forrige uke fikk så hatten passet av rektor på Markedshøyskolen i Oslo, Trond Blindheim, som selv er bergenser.

I en kronikk i Bergens Tidende beskriver han byen som dyr, med «dårlige og middelmådige attraksjoner».

En sann beskrivelse av byen ville sett slik ut, mener Blindheim:

- By med 257 000 innbyggere. Beliggende på 60 grader nordlig bredde. Byen er preget regnvær gjennom hele sommeren, og er omgitt av syv fjell. Byen har ikke spilt noen historisk rolle siden seint på middelalderen da den var hovedstad. Byen er kjent for å ha dyre hoteller, restauranter og cafeer. Utover noen få middels spennende bygninger, rommer byen ingen historiske eller store arkitektoniske minnesmerker. Byens innbyggere er storkjeftet, skrytete og uhøflige.

- Få tilbud for barn Blindheim skriver også i kronikken at Bergen er Norges vakreste by, men han mener at problemer med service og pris gjør at de ikke klarer å holde på turistene når de først har kommet innom byen fra cruiseskipene.

- Bergen er utrolig flink til å flirte med estetikken, men de er dårlige til å fri til turistene når de først er der, sier Blindheim til Dagbladet.

- Byen har beliggenheten, men Bergen har ikke noe unik shopping eller gourmetopplevelser, og i tillegg er det lite å gjøre for barn. Når Bergen samtidig er den mest regnfulle byen, gjør det at folk bare stikker innom, ikke ferierer.