- Et av Franklins fortapte skip er funnet

Forsvant under ekspedisjon til Arktis i 1845.

FUNNET: Dette bildet som ble frigjort i dag viser et av de to sagnomsuste britiske oppdagelsesskipene «Erebus» eller «Terror», som på søndag ble funnet på havnbunnen i nordlige Canada. Skipene forsvant for over 160 år siden. Foto: AP Photo/Parks Canada/Scanpix
FUNNET: Dette bildet som ble frigjort i dag viser et av de to sagnomsuste britiske oppdagelsesskipene «Erebus» eller «Terror», som på søndag ble funnet på havnbunnen i nordlige Canada. Skipene forsvant for over 160 år siden. Foto: AP Photo/Parks Canada/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Canadas statsminister Stephen Harper annonserte tirsdag at det er gjenstander fra ett av de to savnede skipene fra ekspedisjonen til den britiske marineoffiseren og oppdageren Sir John Franklin som er funnet.

- Dette er virkelig et historisk øyeblikk for Canada, sier Harper ifølge CTV News.

Terror eller Erebus Det var på søndag at en gruppe arkeologer fra «The 2014 Victoria Strait Expedition» oppdaget en gjenstand som skal stamme fra ekspedisjonen som startet i England for 167 år siden. Canadiske myndigheter har siden gått ut med en pressemelding om funnet.

Gjenstandene fra skipet ble funnet på Hat Island, som ligger sørvest for den kanadisk/arktiske øya Qikiqtaq.

Sir John Franklin forlot England sammen med 128 sjøfolk i 1845. Mennene var fordelt på to skip; «Terror» og «Erebus», og planen deres var å utforske de til da ukjente delene av Nordvestpassasjen

- Viktige funn De ble sist sett av andre europeere den 26. juli 1845, ved innløpet til Nordvestpassasjen. Etter det forsvant alle spor. For skipene kom aldri tilbake, og de ble heller aldri funnet - før nå.

Arkeologene som nå mener de har funnet gjenstander fra skipene, sier selv at dette er de første sporene fra «Erebus» eller «Terror» som er funnet i moderne tid.

- Disse funnene er viktige, for de stammer helt sikkert fra Franklins skipsvrak, heter det i pressemeldinga fra de kanadiske myndighetene.

Statsminister Harper sier det fortsatt er uklart hvilke av de to skipene det er funnet gjenstander fra.

Kannibalisme Gjentatte forsøk på å finne de to skipene - eller finne ut hva som skjedde med dem og mannskapene - er blitt gjennomført de siste drøye 160 årene. Allerede i 1848 ble det iverksatt tre mislykkede redningsaksjoner, og i 1850 krydde det av redningsskip i Nordvestpassasjen.

Tre år seinere, i 1853, dro John Rae over land til det siste stedet som fram til da ikke var blitt undersøkt - Qikiqtaq.

FRANKLIN: Sir John Franklin (født 15. april 1786, død 11. juni 1847) var en britisk marineoffiser og oppdager. Han ledet flere ekspedisjoner til de nordligste delene av Nord-Amerika. Den siste startet i 1845 med et stort mannskap ombord på marineskipene «Erebus» og «Terror».Ekspedisjonen forsvant og det ble satt igang mange leteekspedisjoner etter den.  Foto: Wikipedia
FRANKLIN: Sir John Franklin (født 15. april 1786, død 11. juni 1847) var en britisk marineoffiser og oppdager. Han ledet flere ekspedisjoner til de nordligste delene av Nord-Amerika. Den siste startet i 1845 med et stort mannskap ombord på marineskipene «Erebus» og «Terror».Ekspedisjonen forsvant og det ble satt igang mange leteekspedisjoner etter den. Foto: Wikipedia Vis mer

På veien møtte han en gruppe inuitter som fortalte at de hadde funnet 35 døde europeere nær Great Fish River. De fortalte at mennene hadde spist hverandre.

- Funn støtter forklaringene Opplysningene om kanniballisme vakte bestyrtelse i England, og mange nektet å tro på Rae og inuittene.

En senere ekspedisjon sendt ut av Hudson Bay Company bekreftet imidlertid langt på vei historien.

- Søndagens funn er i tråd med, og støtter 1800-tallets inuitters muntlige forklaringer om beskrivelser av et skipsvrak sør for Qikiqtaq, heter det i den kanadiske pressemeldinga.