Et av landets viktigste fuglevann rammet av vasspest. - Det er ikke lett å bli kvitt det sånn uten videre

Kan føre til oksygenmangel.

VASSPESTRAMMET: Østensjøvannet i Oslo er et litt trist syn om dagen. Foto: Anders Holth Johansen
VASSPESTRAMMET: Østensjøvannet i Oslo er et litt trist syn om dagen. Foto: Anders Holth Johansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det populære utfartsmålet og naturreservatet Østensjøvannet i Oslo er rammet av vasspest, noe som kan være en trussel mot resten av livet i sjøen.

- Det er ingen ønskelig situasjon. Samtidig er det ikke så mye man får gjort med det på kort sikt. Det kan være mulig å redusere problemet med å ta ut noe, og vi har søkt om statlige midler til å forsøke det, sier Bård Bredesen, naturforvalter i bymiljøetaten i Oslo kommune.

- Blomstrer opp Vasspest er forbudt å innføre og bruke i Norge, noe som reguleres i den nye forskriften om fremmede organismer som ble vedtatt sist fredag.

Bredesen sier det har vært vasspest i Østensjøvannet i flere tiår, og at den blomstrer opp med ujevne mellomrom.

- Enkelte år er den ikke å se i det hele tatt, mens den andre ganger blomster opp. Det er ikke lett å bli kvitt det sånn uten videre.

Ved vannet er det observert 228 fuglearter og mer enn 20 pattedyrarter, samt salamandre, frosker og firfisler, og Østensjøvannet er et av de viktigste fuglevannene i Norge.

Kan gi oksygenmangel Det er ufarlig for fuglene i vannet å spise vasspestplantene. Men den kan gi problemer også for dem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer