VASSPESTRAMMET: Østensjøvannet i Oslo er et litt trist syn om dagen. Foto: Anders Holth Johansen
VASSPESTRAMMET: Østensjøvannet i Oslo er et litt trist syn om dagen. Foto: Anders Holth JohansenVis mer

Et av landets viktigste fuglevann rammet av vasspest. - Det er ikke lett å bli kvitt det sånn uten videre

Kan føre til oksygenmangel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det populære utfartsmålet og naturreservatet Østensjøvannet i Oslo er rammet av vasspest, noe som kan være en trussel mot resten av livet i sjøen.

- Det er ingen ønskelig situasjon. Samtidig er det ikke så mye man får gjort med det på kort sikt. Det kan være mulig å redusere problemet med å ta ut noe, og vi har søkt om statlige midler til å forsøke det, sier Bård Bredesen, naturforvalter i bymiljøetaten i Oslo kommune.

- Blomstrer opp Vasspest er forbudt å innføre og bruke i Norge, noe som reguleres i den nye forskriften om fremmede organismer som ble vedtatt sist fredag.

Bredesen sier det har vært vasspest i Østensjøvannet i flere tiår, og at den blomstrer opp med ujevne mellomrom.

- Enkelte år er den ikke å se i det hele tatt, mens den andre ganger blomster opp. Det er ikke lett å bli kvitt det sånn uten videre.

Ved vannet er det observert 228 fuglearter og mer enn 20 pattedyrarter, samt salamandre, frosker og firfisler, og Østensjøvannet er et av de viktigste fuglevannene i Norge.

Kan gi oksygenmangel Det er ufarlig for fuglene i vannet å spise vasspestplantene. Men den kan gi problemer også for dem.

- Det kan bli så mye av den at det blir oksygenmangel i vannet. Det kan bli et problem for fisken som fuglene lever av. Det har vært fiskedød som følge av vasspest der tidligere. Østensjøvannet blir nok ikke ødelagt som fuglevann av dette, men det kan påvirke fuglelivet der, sier Bredesen.

Den nye forskriften regulerer hvordan myndighetene, virksomheter og privatpersoner skal forhindre spredning av uønskede arter. Samtidig er vasspesten blant problemartene Miljødirektoratet har gjort konkrete bekjempelsestiltak mot.

- Vi jobber nå med en handlingsplan for hvordan vi skal håndtere dette problemet på en best mulig måte, sier Esten Ødegaard, prosjektleder i artsseksjonen i Miljødirektoratet.
 
Vasspest kan føre til en total forandring av plantesammensetningen i vann og vassdrag der den etablerer seg. På kort tid kan arten spre seg så mye at den fortrenger andre vannplanter og til slutt nærmest råder grunnen alene, heter det på miljostatus.no.

- Det er dessverre vanskelig å fjerne enkelte fremmede arter helt når de først har etablert seg. Men det er mulig i en del tilfeller , og det er dessuten ofte mulig, og svært viktig,  å lage tiltak for å hindre videre spredning, sier Ødegaard.

Akvarieplante Han sier en av årsakene til at vasspest har spredt seg sannsynligvis er at folk har helt ut innholdet i akvarier. Det er registrert vasspest i 11 av landets fylker.
 
- Det er en akvarieplante. Folk kan tenke at det er en uskyldig handling å helle det ut, og mange akvarieplanter dør i naturen, men enkelte overlever og kan bli en pest og en plage, sier Ødegaard til Dagbladet.