GIGANTISKE FUNN:  Geologene Richard Bevins ved National Museum Wales og Rob Ixer fra Universitet i Leiceste har bevis på at steinene stammer fra Craig Rhos-y-felin, mer enn 160 kilomter unna Stongehenge i England. Foto: Dave Caulkin / AP Photo
GIGANTISKE FUNN: Geologene Richard Bevins ved National Museum Wales og Rob Ixer fra Universitet i Leiceste har bevis på at steinene stammer fra Craig Rhos-y-felin, mer enn 160 kilomter unna Stongehenge i England. Foto: Dave Caulkin / AP PhotoVis mer

Et av tidenes snodigste mysterier avslørt

Forskere veit nå hvor steinene i Stonehenge kommer fra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De myteomspunnende steinformasjonene Stonehenge i England har blitt verdensberømte for sin spesielle formasjon og ukjente opphav. Forskere og arkeologer har i årvis diskutert hvordan steinene har blitt plassert i sirkelformasjonen.

Nå mener eksperter at de for første gang har fått bekreftet hvor noen av rhyolitt-steinene kommer fra.

Forskning utført av National Museum Wales og Leicester University har bevis på at steinene stammer fra Craig Rhos-y-felin, rundt 160 kilomter unna.

Det er fremdeles ukjent hvordan steinen ble fraktet til Wiltshire.

Ordet Stonehenge kommer fra det gamle ordet stanhengist, som betyr «de hengende steinene» på norsk. Området eies av staten og er på UNESCOs verdensarvliste.

99 prosent match I ni måneder undersøkte geologene Richard Bevins ved National Museum Wales og Rob Ixer fra Universitet i Leicester prøver fra steinene.

POPULÆRE:  Stongehenge er på UNESCOs verdensarvliste, og turister strømmer til det verdensberømte stedet hvert år. Foto: Max Nash / AP Photo
POPULÆRE: Stongehenge er på UNESCOs verdensarvliste, og turister strømmer til det verdensberømte stedet hvert år. Foto: Max Nash / AP Photo Vis mer

99 prosent av prøvene stemmet overens med steiner funnet nær Pont Saeson. Her finnes stein som er unike i den sørlige delen av Wales.

- At arkologiske tall er så presise er bemerkelsesverdig, sier Ixer til BBC.

Arkeologene vil nå ta prøver av jorda i området, og jobbe for å finne ut hvordan steinene endte opp i formasjonen for mellom 3000 og 1600 år f.Kr.

- Mange har diskutert dette opp gjennom årene. Hvordan ble steinene fraktet til Stonehenge? Var det mennesker som gjorde dette? Ble steinene fraktet på is? Spør han videre.


Teorier går ut på at steinene ble fraktet på store flåter på kanalen Bristol og elva Avon, men forskere sponset av National Lottery Heritage Fund har prøvd å gjøre det samme, men rekonstruksjonen var ikke vellykket.

Magiske steiner I 2008 mente professorene Tim Darvill fra Bounrnemouth og Geoffrey Wainwright fra London at stedet hadde blitt brukt til helbredelse fordi det hadde magiske krefter, og at folk hadde valfartet dit.

Forskere er ikke enige i om formasjonen er en observasjonsplass for astronomiske fenomener, en kongelig begravelsesplass eller et offersted.

Siden det har blitt funnet rester etter mennesker ved flere sentrale steder i området, har flere hevdet at stedet skal ha vært en gravplass.

Populær Ylvis-video Vegard Ylvisåker forundret seg over det forhistoriske monumentet i en musikkvideo til talkshowet «I Kveld Med Ylvis» i høst. I musikkvideoen er Ylvisåker så besatt av hvem som lagde steinformasjonen at han ikke klarer å leve et normalt liv.

«All I think of is Stonehenge» og «Whats the purpose of Stonehenge» synger han i videoen, som er sett av over 200 000 på YouTube.

RELIGIØST:  Det florerer av teorier, men hva steinformasjonen har blitt brukt til, og hvordan steinene ble plassert slik, er ukjent. Foto: AFP PHOTO/CARL DE SOUZA
RELIGIØST: Det florerer av teorier, men hva steinformasjonen har blitt brukt til, og hvordan steinene ble plassert slik, er ukjent. Foto: AFP PHOTO/CARL DE SOUZA Vis mer