Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Et av tidenes største norske narkotikabeslag

I slutten av juni 2017 ble en semitrailer vinket inn til kontroll på Svinesund tollstasjon. Først nå er innholdet kjent, og det skal være verdt over 100 millioner kroner.

BESLAGLAGT: 430 kilo hasj, 40 kilo amfetamin, 23 kilo marihuana, 12 kilo heroin og to kilo kokain ble funnet gjemt blant 32 paller med Crocs-sko i en semitrailer i juni i fjor. Foto: Tolletaten
BESLAGLAGT: 430 kilo hasj, 40 kilo amfetamin, 23 kilo marihuana, 12 kilo heroin og to kilo kokain ble funnet gjemt blant 32 paller med Crocs-sko i en semitrailer i juni i fjor. Foto: Tolletaten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

430 kilo hasj, 40 kilo amfetamin, 23 kilo marihuana, 12 kilo heroin og to kilo kokain ble funnet gjemt blant 32 paller med Crocs-sko, og er med det ett av de største beslagene på denne grenseovergangen noensinne.

MARKERTE: Narkotikahunden Ollie markerte for funn av narkotika. Foto: Tolletaten.
MARKERTE: Narkotikahunden Ollie markerte for funn av narkotika. Foto: Tolletaten. Vis mer

Tollkontrollen ble deretter fryst og mannskap fra Felles Kriminalenhet i Øst politidistrikt overtok den videre kontrollen av semitraileren og etterforskningen av smuglingsforsøket.

Det var NRK som først omtalte saken.

Seksjonssjef ved Svinesund tollsted, Wenche Fredriksen forteller til Dagbladet at narkotikaen ble oppdaget under en vanlig kontroll:

- Dette var en vanlig kontroll. Den hadde også legal last, så etter at han hadde deklarert varene, ble den tatt inn til kontroll, og da fant vi all narkotikaen. Etter dette ble sjåføren levert inn til politiet sammen med narkotikaen, sier hun.

- Svært sjelden

Fredriksen opplyser til Dagbladet at man sjelden ser at narkotikabeslag består av så mange forskjellige typer narkotika:

- Her var det store mengder av forskjellige stoffer, og det er svært sjelden at vi har så store beslag med så mange forskjellige typer stoffer, sier hun og legger til:

- Som regel er det ett narkotisk stoff som smugles, og noen få ganger to eller tre. Men her var det store mengder med både amfetamin, heroin og hasj, og det absolutt største narkotikabeslaget vi har hatt.

Ifølge Fredriksen skal sjåføren ha forholdt seg rolig etter kontrollen:

- Han forholdt seg helt rolig, og det var på lik linje med andre beslag vi gjør.

Verdt 100 millioner kroner

Tollbeslaget representerer 600 000 brukerdoser og skal være verdt 100 millioner kroner i verdi, skriver Tolldirektoratet på sine nettsider.

Tolldirektør Øystein Børmer skal selv ha vært på stasjonen denne morgenen, og han forteller til NRK at man kunne lukte innholdet i bilen:

- Det luktet cannabis i hele kontrollhallen på Svinesund, så du trengte ikke være narkotikahund for å skjønne hva som var der, sier han.

Narkotikabeslaget har ikke blitt gjort kjent offentlig før nå, av hensyn til etterforskningen.

Risikerer 15 års fengsel

Ifølge NRK er sjåføren siktet. Han risikerer med det opptil 15 års fengselsstraff. Det er riksadvokaten som skal avgjøre påtalespørsmålet i saken.

- Han er siktet for en grov narkotikaforbrytelse og ovetredelsen gjelder et meget betydelig kvantum, sier Tomasz Edsberg, konstituert statsadvokat ved Oslo statsadvokatembeter til NRK.

Han har fått oppgitt Kristin Morch som sin forsvarer. Hun sier til NRK at sjåføren ikke erkjenner straffeskyld og at han ikke hadde kjennskap til innholdet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling