Et av verdens varmeste steder registrerte vanvittige tempe­raturer. Og det blir bare verre

73 effektive varmegrader.

VARMT: Fredag ettermiddag ble det i den iranske byen Bandar Mahshahr registrert effektive temperaturer opp mot 73 varmegrader da hetebølgen som steker hele Midtøsten fortsetter. Foto: REUTERS/Ahmed Saad/NTB Scanpix
VARMT: Fredag ettermiddag ble det i den iranske byen Bandar Mahshahr registrert effektive temperaturer opp mot 73 varmegrader da hetebølgen som steker hele Midtøsten fortsetter. Foto: REUTERS/Ahmed Saad/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fredag ettermiddag ble det i den iranske byen Bandar Mahshahr registrert effektive temperaturer opp mot 73 varmegrader da hetebølgen som steker hele Midtøsten fortsetter.

- Det er en av det utroligste temperaturobservasjonene jeg noen gang har sett, og det er en av de mest ekstreme målingene som noen gang er gjort i verden, sier Anthony Sagliani, meteorolog for AccuWeather, ifølge Business Insider.

Høy fuktighet Selv om den relle temperaturen «bare» var 46 varmegrader, var luftfuktigheten på det Business Insider beskriver som «utrolige nivåer».

- En kraftig høytrykksrygg har ligget over Midtøsten i store deler av juli, og det er den som har gitt oss de ekstreme temperaturene på det stedet mange ser på som et av verdens varmeste steder, sier Sagliani.

Og det er ikke bare Bandar Mahshahr som steker i sola om dagen. Også i Baghdad, hovedstaden i nabolandet Irak, kryper kvikksølvet høyt.

På torsdag viste gradestokken svimlende 51 varmegrader, og heten var så intens at myndighetene har erklært en fire dager lang obligatorisk ferie for at folk skal komme seg inn i skyggen.

Hett område Også de som hadde håpet at temperaturene skulle synke i de nærmeste dagene blir nok skuffet. Ifølge værmeldingene kan det bli enda varmere.

- Høytrykksryggen vil bli liggende over Midtøsten gjennom hele neste uke, så de høye temperaturene og den trykkende varmen vil fortsette. Vi forventer nye rekordmålinger i løpet av de neste dagene, sier meteorologen.

Persiabukten er, sammen med Rødehavskysten av Etiopia og Somalias kyst til Adenbukta, kjent som de stedene i verden som får de høyeste effektive temperaturene.

Dette er på grunn av at temperaturen i vannet kan bli over 30 grader, og vannet fordamper mye raskere. Dette fører til mindre luftavkjølig og høyere luftfuktighet, som igjen gir høyere effektive temperaturer.

Den høyeste effektive temperaturen som er målt var i Dhahran i Saudi Arabia i 2003 da man nådde 81 effektive varmegrader

Asfalten smeltet i India Irak er heller ikke det eneste landet som har opplevd voldsomme hetebølger denne sommeren. I slutten av mai kostet to uker med ekstreme temperaturer over 2500 mennesker livet i India.

Bilder viste at asfalten på veiene var deformert og smeltet flere steder, og i tillegg til de menneskelige lidelsene sleit de mange steder med å opprettholde dyrevelferden på gårder og i dyrehager.

De sørlige delene av India hadde de mest krevende forholdene med tørt og varmt vær.

De fleste av de som omkom var anleggsarbeidere, eldre eller hjemløse som ikke har anledning til å følge myndighetenes råd om å holde seg innenførs.

1000 døde i Pakistan Også i Pakistan har dødsfallene som resultat av høye temperaturer vært ekstra høyt i år etter at over 1000 mennesker mistet livet i Karachi i juni.

Hetebølgen krevde også nærmere 80 menneskeliv i byen Hyderabad, som ligger rett ved Karachi, ifølge distriktets myndigheter.

Også Europa har hatt høye temperaturer, og i Tyskland ble det tidligere i juli satt varmerekord med 40,3 grader i byen Kitzingen.

HETT: På torsdag viste gradestokken svimlende 51 varmegrader, og heten var så intens at myndighetene har erklært en fire dager lang obligatorisk ferie for at folk skal komme seg inn i skyggen.
HETT: På torsdag viste gradestokken svimlende 51 varmegrader, og heten var så intens at myndighetene har erklært en fire dager lang obligatorisk ferie for at folk skal komme seg inn i skyggen. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer