Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Et avgjørende øyeblikk for helsereformen

Obama holder en av sine viktigste taler for Kongressen i natt.

VIKTIG TALE: I natt kl. 02.00 norsk tid holder Barack Obama en viktig tale for fremtiden for hans omstridte helsereform. Foto: SCANPIX
VIKTIG TALE: I natt kl. 02.00 norsk tid holder Barack Obama en viktig tale for fremtiden for hans omstridte helsereform. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): I natt skal USAs president Barack Obama holde en av de viktigste talene så langt i sin presidentperiode.

Målet er å få gjennomslag for den omstridte helsereformen, og sette agendaen på nytt etter en lang sommer med mye  motstand.

At alle amerikanere skal omfattes av en helseforsikring har vært en av Obamas hovedsaker siden han tiltrådte som president. Fallhøyden er stor når han i natt norsk tid taler til Kongressen.

Tror på offentlig tilbud
Uenigheten om helsereformen dreier seg blant annet om å innføre et offentlig tilbud, et forsikringstilbud drevet av myndighetene som skal konkurrere med helseforsikringsselskapene.

Det er ventet at Obama kommer til å gå sterkt inn for dette offentlige tilbudet, men at han ikke vil komme med noe klart krav om det, opplyser sentrale kilder til Politico.

- Det er et avgjørende øyeblikk for helsereformen. Det er et dramatisk øyeblikk, omtrent som en boksekamp, sier Mack McLarty, som var stabssjef i Det hvite hus da president Bill Clinton forsøkte å få gjennom sin helsereform - som det aldri ble noe av.

Obama ga et frampek på det da han talte på Labour Day, 7.september, på et folkemøte Cincinatti. Da sa han klart at tiden var inne for en helsereform.

- Jeg tror fremdeles at et offentlig tilbud i mangfoldet av forsikringstilbud vil være med på å heve kvaliteten og gjøre tilbudene rimeligere, uttalte presidenten.

Skal klargjøre
Obama innrømmer også at han ikke har fått en heldig start på debatten om helsereformen, og at han har vært for uklar . I et intervju med ABC News sier han at han fremdeles er åpen for nye ideer.

- Målet med talen onsdag er for det første å forsikre at det amerikanske folket er klar over akkurat hva vi foreslår. For det andre, er det å forsikre seg om at både demokrater og republikanere vet at jeg er åpen for nye ideer, at jeg ikke er fastkjørt og ideologisk på dette området, men at vi vil få gjort noe dette året.

Han ble også spurt om han kunne skrive under på en helsereform uten et offentlig forsikringstilbud, men svarte ikke klart på det.

- Jeg tror landet vil få vite akkurat hva jeg mener vil løse helsekrisen. De vil få klargjort hva jeg mener er den beste måten å fortsette på. Jeg kommer ikke til å gi noe på forhånd. Jeg vil at alle skal skru på, sier han.

Det må uansett svært tøffe forhandlingsrunder til for å få det offentlige tilbudet gjennom i Kongressen. Republikanerne sier blankt nei, og også en del demokrater i Kongressen er skeptiske. Samtidig sier mange av demokratene at de ikke vil si ja til en plan uten et offentlig tilbud, ifølge NTB.

Ser til Senatet
Et av Obamas håp er å få til et kompromissforslag i Senatet, som vil hjelpe til med å få med Kongressen. Max Baucus, leder av Senatets finanskomite, sier at de vil stemme over forslaget om få uker, med eller uten støtte fra republikanerne.

- Nå er tiden kommet for å handle, og vi vil handle, sier han til New York Times før Obamas tale.

Likevel sier han at hans forslag, som vil bli presentert for komiteen, ikke vil inneholde et offentlig tilbud. Han mener et slikt forslag ikke kan bli vedtatt i Senatet, og han vet også at flere av demokratene i Senatet har vært skeptiske.

I stedet har han gått inn for en ordning med et rimelig tilbud fra forsikrings-kooperativer, som skal drives på non-profit-basis.

- Jeg spår at demokratene vil stille seg bak forslaget, fordi de vet hvor viktig det er, sier han.

En som ikke stiller seg bak, er senator fra Arizona og republikanernes tidligere presidentkandidat John McCain.

- Du kan kalle det et offentlig tilbud, du kan kalle det et kooperativ, eller du kan kalle det en banan. Men faktum er at dette gjør at myndighetene blander seg inn i det frie markedet, som vil føre til færre private investeringer og med tiden til at myndighetene kontrollerer helsevesenet i USA, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling