Et ballespark til EU i krise

Regjeringens økning av toll på storfekjøtt på 344 prosent, geit og lam på 429 prosent, og enkelte oster på 277 prosent, er et ballespark til et EU i krise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Denne økningen av tollen gjør begrepet solidaritet til en vits. Vi har et EU i krise, der Norge er et unntak. Dette er ikke det EU hadde ventet fra Norge, sier tidligere finansminister Per Kristian Foss (H), til Dagbladet.

Farlig for fisk
Foss er særlig berkymret for fiskerinæringen. Norge skal i løpet av 2013 reforhandle sin avtale om tollfri eksport av laks til EU. Når Norge nå ytterligere øker verdens høyeste tollsatser på matvarer, med de rigorøse økningene på storfekjøtt, lam, gjeit og ost, så er det grunn til å tro at flere land i EU vil kreve gjengjeld, og toll på norsk laks.

-Tolløkningen er svært lite klok. Den vil sannsynligvis ramme lakseeksporten til EU. Vi trenger et gunstig klima for å forhandle om laks. Regjeringens nye tollsatser gir ikke dette, sier Foss.

Han legger til at beslutningen om regjeringens nye landsbrukstoll er tatt stikk i strid med rådene fra UD og Nærings og handelsdepartementet.

Fiskeriminister Lisbeth Barg-Hansen har også blitt overkjørt.

Bestilt av Sp
- Dette er et rent bestillingsverk fra Senterpartiet, sier Foss.

Den voldsomme økningen av tollsatsene for biff, lam og ost rammer blant annet matprodusenter i et kriserammet EU. Det vil trolig redusere EU-bøndeness eksport til Norge betydelig.

- Dette vil svekke vår anseelse i EU. Det er ikke dette de venter fra Norge, sier Foss.

Foss mener det er forholdet til EU som er det mest problematiske med kjøtt- og ostetollen.

- Som forbrukere skal vi nok klare det, sier Foss.