LETER ETTER SMITTEKILDEN: Mattilsynet har i sommer gjort en grundig kartlegging av nærmiljøet til de E.coli-smittede barna for å finne kilden. Arkivfoto:  Hanne Mari Jordsmyr, Veterinærinstituttet
LETER ETTER SMITTEKILDEN: Mattilsynet har i sommer gjort en grundig kartlegging av nærmiljøet til de E.coli-smittede barna for å finne kilden. Arkivfoto: Hanne Mari Jordsmyr, VeterinærinstituttetVis mer

Et barn smittet av den aggressive E. coli-bakterien

Samme typen som i det nasjonale utbruddet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et barn  i Rogaland er smittet med den samme typen aggressive E.coli-bakterier som i det nasjonale utbruddet, melder Folkehelseinstituttet (FHI).

Pasienten har hatt blodig diaré, og er innlagt på sykehus med hemolytisk-uremisk syndrom (HUS), en nyresykdom som kan føre til akutt nyresvikt.

E.coli-utbrudd

Tester viser at bakterien stammer fra den samme stammen som det nasjonale utbruddet.

Til sammen ti barn har fått konstatert denne bakterietypen den siste tiden. FHI karakteriserer dette som et utbrudd.

Det spesielle med det nyoppdagete tilfelle er at barnet befinner seg geografisk sett langt unna de andre som har blitt smittet.

- Vi ser alvorlig på at det kommer et nytt tilfelle nå så lenge etter det forrige, sier Preben Aavitsland, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet i en uttalelse på FHIs hjemmesider. 


Leter etter smittekilden
FHI har sammen med kommuneoverlegene og Mattilsynet satt i gang en storstilt jakt på hva som kunne ha forårsaket disse ti tilfellene.

Gjennom hele sommeren har de intervjuet familiene og nærmiljøene til de smittede barna og tatt prøver av blant annet matvarer hjemme hos disse.

- Vi vil etterforske dette tilfellet like grundig som de tidligere tilfellene, og håper det kan bringe oss videre i etterforskningen, sier Aavitsland.

Foreløpig har man likevel ikke kommet fram til entydig forklaring til hva som kunne ha forårsaket dette utbruddet.


- Vi vil også i dette tilfelle be foreldrene om å hente ut utskrifter fra bankkortkontoer for å finne ut hvor og når man har handlet matvarer forut for at barnet ble sykt. På den måten kan vi etterspore detaljerte kvitteringer fra den enkelte butikk. De fleste store matvarekjeder har lagret slike opplysninger elektronisk, sier Aavitsland.