Et beskjedent steg for Afrika

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Afrika er forrådt av de rike landene, mener et mangfold av verdens hjelpeorganisasjoner etter G8-landenes toppmøte i Canada. Under fjorårets toppmøte i Genova i Italia hadde den britiske statsministeren Tony Blair lovt en «Marshall-plan» for Afrika. Torsdag nøyde Blair seg med å kalle G8s handlingsplan «et virkelig merkbart framsteg». Blair, og EU, forsøkte å presse fram kraftigere tiltak, men ble tvunget til å dempe seg av USA og Japan.
  • De afrikanske landene har bedt om kutt i tollsatsene som de møter på vestlige markeder. De fikk ingenting. De har bedt om kutt i de enorme subsidiene til jordbruket i rike land, som ruinerer afrikanske bønder med fallende priser. Men dette bare forverrer seg, for USA og Canada skal pumpe ytterligere penger inn i sitt subsidierte landbruk. Afrika har bedt om 15 til 20 milliarder dollar til ekstra gjeldslette. Halvparten av landene som har vært gjennom Vestens program for gjeldslette, bruker fremdeles mer til å betale på lån enn til folkehelse. De fikk 1 milliard dollar ekstra. Videre har Afrika bedt om 35 milliarder dollar i bistand og investeringer. FN anslår at Afrika trenger 25 til 35 milliarder dollar for å nå internasjonalt avtalte mål om reduksjon av fattigdom. EU og USA lover å øremerke 6 milliarder dollar til Afrika innen 2006.
  • En afrikansk fredsstyrke, utryddelse av polio innen 2005 og bedre markedsadgang for afrikanske varer er resten av Afrika-planen til G8. Men på det siste punktet går det altså nå gal vei. «De tilbyr peanøtter til Afrika - attpåtil ompakkede peanøtter,» sier Phil Twyford fra den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfam.
  • Vestlige hjelpeorganisasjoner er knusende i sin kritikk av Vestens brutte løfter, mens afrikanske ledere har valgt å takke for det de får. Sør-Afrikas president, Thabo Mbeki, til stede i Canada, kaller planen en «veldig, veldig god begynnelse», men han understreker at det haster. Nigerias president, Olusegun Obasanjo, også til stede, sa seg fornøyd, men la til at «ingenting menneskelig er perfekt».
  • Vi får tilskrive det siste afrikansk høflighet og realisme, samt være enige i at det tross alt er en begynnelse, men vi er enige med hjelpeorganisasjonene i at dette er skrekkelig langt unna en «Marshall-plan».