Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Et bestillingsverk

Finn Abrahamsen om Munch-tyveriet i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den pensjonerte politioverbetjenten og krimeksperten Finn Abrahamsen mener gårsdagens Munch-tyveri i Drammensveien kan ha vært et bestillingsverk.

Ved 2230-tiden i går kveld ble Munch-litografiet «Historien» stjålet fra en kunsthandler i Oslo.
Litografiet er ifølge NTB verdt to millioner kroner.

Tyven eller tyvene tok seg inn i galleriet ved å knuse en rute.

- Noen må ha vært klar over at det var der, de må ha visst det. I kunstmiljøet snakkes det om sånt. Det må ha vært noen med kunnskap, som har brukt folk, mener Abrahamsen.

Stjålet etter få dager

Litografiet «Historien» ble stjålet fra Nyborg kunst i Drammensveien på Oslos vestkant.

Litografiet hadde kun hengt på veggen i galleriet i noen få dager og skulle selges for en familie som hadde hatt det i sitt eie i mange år.
Innehaver Pascal Nyborg mente det hele var planlagt.

Finn Abrahamsen mener de som har begått tyveriet har trolig gjort det på oppdrag for noen andre.
- Noen som tar et sånt bilde er ikke sånne som går på kunstutstilling.


- Vil kreve penger

Nå er han sikker på at de som sitter med det verdifulle litografiet vil kreve penger, enten ved å få en dusør eller drive utpressing for at «Historien» skal vende tilbake til sine rettmessige eiere.

SPØRSMÅLSTEGN VED SIKKERHETEN: Den pensjonerte politimannen Finn Abrahamsen lurer på om sikkerheten ved galleri Nyborg var god nok. Foto: Sveinug Uddu Ystad/Dagbladet
SPØRSMÅLSTEGN VED SIKKERHETEN: Den pensjonerte politimannen Finn Abrahamsen lurer på om sikkerheten ved galleri Nyborg var god nok. Foto: Sveinug Uddu Ystad/Dagbladet Vis mer

- De kan presse for å få finnerlønn. Det har vi sett før og det skulle ikke forundre meg om det skjer i løpet av et par dager.

At noen har stjålet «Historien» for å kunne beundre verket på egen vegg, mener Abrahamsen er tvilsomt.
- Du kan ha det på veggen for deg selv, men ikke for alle. Jeg tviler på at noen har stjålet det for å henge det på veggen hjemme, da kan du ikke vise det til noen.


Stiller spørsmålstegn ved sikkerheten

Abrahamsen stiller også spørsmålstegn ved sikkerheten til galleriet i Drammensveien.
- Det kan tyde på at de ikke har hatt god nok sikkerhet. Men de som har gjort dette har trolig vært inne i galleriet for å se hvor det henger. Da kan de ha blitt fanget opp av videoovervåking, dersom det fins.

Politiet har foreløpig ikke gjort noen pågripelser i forbindelse med tyveriet. Det politiet mener er fluktbilen ble funnet pent parkert på Frogner kort tid etter tyveriet i går kveld.
Det var flere vitner til det som skjedde, og disse vil bli avhørt av politiet.

FLUKTBILEN: Fluktbilen ble funnet pent parkert på Frogner kort tid etter tyveriet i går kveld. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen
FLUKTBILEN: Fluktbilen ble funnet pent parkert på Frogner kort tid etter tyveriet i går kveld. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen Vis mer
SJOKKERT INNEHAVER: Pascal Nyborg er sjokkert over det frekke tyveriet fra galleriet hans i Drammensveien. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
SJOKKERT INNEHAVER: Pascal Nyborg er sjokkert over det frekke tyveriet fra galleriet hans i Drammensveien. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media