Fredag kom dommen etter sjokkbrekket mot våpenhandleren og - verkstedet Børselars. Det var like etter midnatt 31. juli i 2017 at et voldsomt smell kunne høres fra butikklokalet på Eidsvoll.
Lyden stammet ikke fra et våpen, men en stjålet Audi som ble brukt som rambukk for å komme inn i butikken. I løpet av drøyt to minutter ble 26 våpen, blant dem både pistoler og rifler, stjålet.

Fremdeles er 15 av våpnene sporløst borte. Nå er to menn i 30-åra dømt til henholdsvis ett års fengsel og 360 timers samfunnsstraff for tyveriet.
15 våpen forsvunnet
- Det er funnet åtte revolvere, to rifler og ei hagle. De resterende har vi dessverre ingen kjennskap til hvor er. Våpnene som har dukket opp har vært tilfeldige funn i andre straffesaker, hovedsakelig tilknyttet et kriminelt miljø tilknyttet Holmlia. Vi mener også at dette var et bestillingsoppdrag fra samme miljø, sier politiadvokat Kari Karlsen Aas til Dagbladet.

Hvorfor innbruddstyvene slo til mot nettopp Børselars på Eidsvoll, har vært et mysterium som fremdeles ikke er besvart. I etterkant av innbruddet ble det satt i gang en omfattende skjult etterforskning for å prøve å spore opp våpnene.
- På grunn av profesjonaliteten, og ikke minst hva som ble borttatt av type våpen, ble det satt i gang en større etterforskning. Det framkom imidlertid ingen informasjon om våpnene i omløp, og politiet mistenkte tidlig at tyveriet var en kapasitetsbygging til et forestående grovt ran. I tillegg til telefonavlytting har det blitt du gjennomført romavlytting og hemmelige ransakinger, forteller politiadvokat Aas.
Nøye planlagt
Ifølge politiets etterforskning startet planleggingen av innbruddet lenge før julinatta i 2017. Allerede i slutten av juni ble en Audi A7 stjålet fra en bilforretning i Sarpsborg, med formål om å brukes som fluktbil. Få uker etter ble en Audi A4, seinere brukt som rambukk, stjålet fra en annen bilforhandler.
En av de tiltalte erkjente i retten å ha skaffet til veie de to bilene som ble brukt under sjokkbrekket etter bestilling fra et kriminelt miljø. At de skulle brukes til innbruddet, hevder han imidlertid å ha vært helt uvitende om.

- Forundret
Advokat Thomas Klevenberg er forsvarer for mannen som ble dømt til samfunnsstraff. Hans klient har ikke erkjent noen form for rolle i innbruddet hos våpenforhandlere, og mener bevisgrunnlaget i saken er svært svakt.
- Jeg er forundret over domfellelsen da det ikke var noen konkrete bevis mot min klient. Det retten har funnet avgjørende, er at hans telefon ikke var i GSM-nettet da innbruddet skjedde. Vi har derimot dokumentert at han brukte telefonen på internett uten å være på GSM-nettet. Min klient har også forklart at han satte mobilen i flymodus av personlige årsaker. For meg virker det som om retten har manglet teknisk kompetanse nok til å forstå problemstillingen, mener Klevenberg, og legger til:
- Når det er sagt, er jeg svært fornøyd med samfunnsstraff når man legger til grunn domfellelse i en så alvorlig sak.
Knut-Ole Bakke Hansen er forsvarer for den andre domfelte i saken. Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med advokaten.