Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Et bittert nederlag for Hagens nye linje

STJØRDAL (Dagbladet): Carl I. Hagens nye ansvarlighetslinje var bare et døgn gammel da Frp-landsmøtet påførte partilederen hans første nederlag. Landsmøtet ville ha seg frabedt partiledelsens lefling med Yngve Hågensen og LOs gammelsosialistiske tankegods.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Carl I. Hagens strategi og iver etter å bli en attraktiv regjeringspartner, med blant annet å skape allianser til fagbevegelsen, ble i går kraftig torpedert av landsmøtet.

Det var Siv Jensens kontroversielle forslag om å åpne for statlig eierskap, og Carl I. Hagens ønske om nytenkning for å skaffe seg innpass i fagbevegelsen, som foranlediget landsmøtets eneste opphetede debatt.

LO-hets

Anført av Fremskrittspartiet Ungdom (FrpU), vedtok landsmøtet en resolusjon som fastslo at Frps politikk mot statlig eierskap skal ligge fast.

Et vedtak som ikke kan tolkes annerledes enn som en kraftig ørefik til Hagen og Jensen - som begge har ivret for nytenkning på dette området.

Leder i FrpU, Anders Anundsen, fikk trampeklapp fra salen da han satte partiformannen på plass, og gjorde det helt klart at det går en grense for hvor langt Hagen kan gå i sine bestrebelser på å bli nyorientere Frp:

- Denne saken handler om sjela vår. Statlig eierskap er et offentlig inngrep og helt i strid med Frp's grunnprinsipper. Dette er ikke nye tanker. Dette er 100 år gamle marxistiske tanker, sa Anundsen, og la til:

- Yngve Hågensen skal ikke være premissleverandør for vår politikk. Vi må si ja til Frp's sjel, og nei til Yngve Hågensens sosialisme, sa han.

Splittet ledelse

Helgas landsmøte har vært et jubellandsmøte for Carl I. Hagen. Men samtidig var nok Carl I. Hagen uforberedt på at Siv Jensens utspill om statlig eierskap, som partiformannen var raskt ute med å støtte, skulle skape en så vidt bitter debatt på landsmøtets siste dag.

Situasjonen ble ikke bedre etter at det også raskt viste seg at partiets andrenestformann, Terje Søviknes, tok avstand fra Siv Jensens brannfakkel.

På pressekonferansen etter landsmøtet var det en tydelig irritert Hagen som gang på gang forsøkte å klare opp i hva partiledelsen egentlig mente om statlig eierskap, og at staten, gjennom statlige fond, skal kunne investere i bedrifter.

- Det er bare denne ene saken det er blitt debatt om på landsmøtet. Er det ikke da et dårlig signal til velgerne at den nyvalgte Frp-ledelsen faktisk er splittet i denne saken?

- Det er en helt gal beskrivelse, sa Hagen, som mente partiledelsen hadde fått et helt klart mandat fra landsmøtet om at stortingsgruppa skulle diskutere og utvikle disse tankene videre.