Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Et blåere Sverige

En borgerlig regjering ledet av nye Moderaterna skal skape nye Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbaldet):

DET SVENSKE VALGET ble historisk. For første gang på 32 år får landet en borgerlig majoritetsregjering. Den nye statsministeren, den ferske og litt anonyme Fredrik Reinfeldt, har modernisert og gjenreist det største borgerlige partiet, Moderaterna, i løpet av bare tre år, bidratt avgjørende til at de fire borgerlige partiene utgjør en enig allianse, og snudd valgkatastrofen i 2002 til partiets beste valgresultatet siden 1928.

PÅ DEN ANDRE SIDA har forrige valgs store seierherre, Sveriges ruvende statsminister de siste ti og et halvt år, Göran Persson, ledet sitt parti, Socialdemokraterna, til det dårligste valgresultat siden alminnelig stemmerett ble innført i 1921. Det skjedde trass i at landet er inne i en svulmende høykonjunktur.Utakk er politikkens lønn. Erna Solberg og Per-Kristian Foss vet alt om det.

SLIK FØLER NOK statsminister Göran Persson det også, selv om han var tydelig lettet, rent personlig, da han innrømmet nederlaget valgnatta og leverte sin avskjedssøknad i går. Persson har lenge virket sliten og uengasjert. Han skulle ha gått av da han tapte folkeavstemningen om svensk ØMU-medlemskap i 2003. Men mordet på utenriksminister, Anna Lindh, som skulle overta etter ham, satte stopper for et naturlig lederskifte. Persson forsatte som en stadig mer eneveldig og presidentaktig partileder og ingen våget å reise debatten om hvilken vei han førte partiet.

DEN NYE STATSMINISTEREN,Fredrik Reinfeldt, blir av sine motstandere beskrevet som en opportunist, en politisk værhane som raskt snur kappa etter vinden. Hans tilhengere sier han er en fremragende lagleder, men vedgår at han først og fremst er pragmatiker. Han har skapt Nye Moderaterna. Nå skal han skape nye Sverige, et blåere Sverige. Men en valgseier på bare 1,9 prosentpoeng og et riksdagsflertall på seks-sju representanter kan knapt kalles noe klart mandat for et politisk systemskifte. Dessuten har han lagt partiets politikk kraftig inn mot sentrum og med stor freidighet påberopt seg å lede Sveriges nye arbeiderparti. Det vitner om betydelig gjennomføringskraft. Den vil han få fortsatt god bruk for videre.

Å GI SVERIGE EN NY politisk kurs etter at Socialdemokratene har styrt landet i 65 av de siste 74 åra, og sammenhengende i de siste 12, er ikke gjort på fire år. Derfor må alliansen allerede nå satse på gjenvalg i 2010. Det betyr at de må holde sammen og levere politiske resultater i et land som politisk er delt på midten. Den første store oppgaven blir å skaffe landet flere arbeidsplasser og få flere i arbeid. Det skal skje ved bruk av både gulrot og pisk: Lavere arbeidsgiveravgift for flere grupper av arbeidstakere skal gjøre det billigere å ansette folk, lavere skatt for lave og midlere inntekter skal gjøre det mer lønnsomt å jobbe. Kutt i både ledighetstrygd, sykelønn og satsene for førtidspensjon skal gjøre det mindre fristende å gå arbeidsledig. Kuttene i det sosiale sikkerhetsnettet vil bli fulgt opp av flere reformer, preget av, konkurranseutsetting og private løsninger, mer tro på markedet.

DET SOSIALDEMOKRATISKE partiet går inn i ei tid av selvransakelse. Regjeringsmakt sliter. Tiår etter tiår med regjeringsmakt styrker selvgodheten og maktarrogansen. Mange hevder at Socialdemokraterna har brakt Sverige så nær en ettpartistat som det er mulig å komme i et demokrati. Nå må partiet finne en ny ledelse, helst en kvinne. Politikken må fornyes, veien videre må stakes ut. Ligger den i en venstresving og en framtidig koalisjonsregjering slik søsterpartiet i Norge har gjort, eller i fortsatt alenegang?

GÖRAN PERSSONS VEI går til godset han og hans hustru, Anitra Steen, har kjøpt. Der har de bygd seg et digert hus hvor de skal leve herskapelig og lykkelig til sine dagers ende. Kanskje nynner han på en av Povel Ramels viser: «Jag tror jag smiter min kos, sjungande The Godsägar blues...».