Et blødende hjerte

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): – Det er menns skyld at kvinner ikke kommer til makten. De tviholder på den. Fremdeles. De er bare blitt flinkere til å skjule det. Men den dagen menn skjønner at kvinner aldri kan elske dem dypt og inderlig om de ikke virkelig deler makten, da kommer de til å gi slipp på den. For menn vil blir elsket, akkurat som kvinner.

Det er bare noen uker siden hun sa det til meg, Marilyn French, der hun satt og strålte i leiligheten sin i 48 etasje i New York. Nå er hun død. 79 år gammel. Hun falt og slo kneet sitt, ringte 911 og ble hentet av sykebilen. Barna kom. Hun lo og sa at alt var bra, at de kunne dra hjem. Og så stanset hjerte hennes.

HUN BLE KALT en av verdens farligste kvinner, døpt forfatteren med en AK-47. Hun ble berømt for sitater som «Kjønnet som ikke kan kontrollere sitt eget kjønnsorgan, forsøker å kontrollere verden.» I motsetning til de fleste kvinner var hun aldri redd for ikke å bli likt.

– Jeg kunne ikke få telefon i mitt eget navn da jeg ble skilt i 1971. Klart jeg var sint, men selvsagt liker jeg menn. Jeg har selv en sønn. Mye er forandret siden dengang, men det er fremdeles menn som styrer alle viktige beslutninger.

Hun fikk dødsdommen for 18 år siden, lungekreft. Jeg spør henne hvorfor hun overlevde.

– Jeg fikk tak i noen selvhjelpstaper. Der sa de at jeg skulle gå til krig mot kreften. Jeg skjønte at jeg måtte gjøre det motsatte, akseptere den som en del av meg selv. Jeg kunne ikke krige mot meg selv. Jeg jobbet med å forandre kreften til noe jeg ikke ville dø av. Den ble til nyrestein, men cellegiftens ødeleggelser klarte jeg ikke å stoppe.

FYSISK BLE HUN etter hvert avhengig av hjelp fra andre, men ellers var hun like fri og klar da jeg møtte henne. Hun var enten totalt tilstede eller fullstendig fraværende. Hun skrudde på sett og vis lyset sitt av og på. Når det var på, glitret hun i en mild og kjærlig ynde, heftig kombinert med sine usentimentale og usminkede uttaleleser. Når hun skrudde av kunne man tro at hun sov. Men nei, hun trakk ned krefter til sine neste presise uttalelser.

– En feminist er en kvinne som ser på seg selv som like verdifull som en mann. Jeg tror ikke at det finnes en kvinne som i bunn og grunn ikke ønsker å bestemme i like stor grad som mannen. Tror du? Det er et faktum at menn styrer verden og dermed kvinner. De kvinnene som ikke arbeider for at dette skal forandres, aksepterer å bli fratatt rettigheter. Det finnes bare en grunn til det, at man ikke tror at man kan like bra.

– Hvorfor ble ikke Hillary Clinton president ?

– Fordi hun var kvinne. Men Obama gjør en fantastisk jobb, ikke minst takket være sin kone. Vi fikk til mye i 70-årene, men neste generasjon ble lei av sinne vårt. Jeg var rasende fordi mannen min aldri tok et bleieskift eller stod opp om natten med barna. Det skjer sjeldnere i dag, men det skjer, og det sier seg selv at det tar tid og krefter og ikke gir oss like muligheter. Mange kvinner i min generasjon har oppratt sine sønner til å bli feminister. Men fremdeles tjener menn mer, har jobbene med mest innflytelse og gjør mindre av arbeidet med hjem og barn. Også menn som ikke aktivt undertrykker kvinner, er med på å stoppe oss fordi de godtar et nedarvet system som ikke er naturgitt.

HUN LUKKER ØYNENE, men bare et øyeblikk denne gangen.

–  Det er jo altså ikke sånn at menn er bedre enn oss fordi de har en penis.

Så lukker hun øynene lenge igjen. Jeg tenker på Frankrikes Jacques Chiracs uttalelse til en kvinne, Margareth Thatcher: «Hva er det egentlig hun vil, den husmoren, ballene mine på et fat?»

– Vestens kvinner er forholdsvis tilfredse i dag, men så har vi situasjonen i Afrika, Sør-Amerika, Midt-Østen, India, Kina, Asia, Afghanistan, for ikke å nevne kjønnsapartheidlandet Iran. Det bor noen der også selv om vi gjerne glemmer det, vi snakker om omskjæring, pisking, voldtekt, tvangsekteskap. Mer kake forresten?

Marilyn snur seg mot hjemmehjelpen.

– Jeg passer ikke til å være avhengig av fremmede. Nå ønsker jeg virkelig å dø. Men jeg vil gjerne skrive ferdig selvbiografien min. Jeg er kommet frem til da jeg var 20. Min mor nektet min far å slå oss, slik lærte jeg at det går an å si nei og det er her vi har muligheten, nei er et mektig ord som kvinner må bruke oftere.

– Hvilken forandring er den viktigste nå?

– Kvinner må kunne føde barn uten å tape makt og innflytelse i samfunnet, innen det skjer får vi ikke reell likestilling. Å våge å fortelle menn at vi ikke elsker dem så høyt som de ønsker når de ikke deler makt med oss, vil hjelpe. Jeg tror ikke noen kvinne virkelig elsker en mann som ikke vil dele innflytelsen. Ikke hvis hun tør å kjenne etter og si i fra. Vi kan forelske oss , være glade i, gifte oss og føde barn, men en kvinne hengir seg ikke slik hun virkelig kan til en mann før han gir oss sjansen til å bli hans likeverdige partner.

MARILYN LUKKER ØYNENE og faller inn i en trance igjen. Jeg tenker på flere ting jeg har lest de siste dagene. En kjent biolog sier uimotsagt i Aftenposten at menn er raskere enn kvinner og flinkere i matte. En psykolog bekrefter. Styret i Afghanistan vedtar lover som gjør at kvinner ikke kan ta utdannelse, jobbe, arve eller oppsøke lege uten ektemannens tillatelse. Står det på førstesiden?

– Det tok tusenvis av år å skape denne ubalansen, det vil ta tusenvis av år å bli kvitt den. Du må huske på at jo lengre likestillingen kommer, jo større vil tilbakeslaget fra tid til annen bli. Vi ser det klarest i land der religion står sterkt, og mennesker med slike holdningene blir det flere av også i vesten. Men også i vesten finnes alvorlige tilbakeslag. Kvinnens rett til fri abort trues i USA, sier French som selv har en datter som ble voldtatt.

– Det var i 1971 og systemet forsøkte å få oss til å droppe saken. Hun møtte den vanlige beskyldningen: «Hun ville det». Jeg var redd hun ikke skulle snakke, men hun våget, han ble dømt og fengslet. Nå er jeg veldig trett, sier hun plutselig og lukker øynene.

DET SISTE HUN får meg til å tenke på er at vestens ledere gikk ut av salen i protest under FNs rasismekonferanse da Irans president holdt tale om at Israel burde utslettes. Vår utenriksminister ga presidenten svar på tiltale. Ære være dem for det, men ville de gjort det sammen om Irans president hadde formulert sitt kvinnesyn som innebærer nærmest total utslettelse av kvinners rettigheter? Jonas Gahr Støre, tar du den neste gang du møter president Mahmoud Ahmadinejad? Det venter i så fall en blomsterbukett fra himmelriket.

Annette Sjursen er spillefilmregissør og skribent. Hun besøkte bestselgerforfatteren og feministen Marilyn French i New York i forbindelse med et filmprosjekt hun arbeider med.