Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Et bøllebyråkrati

- Dette har ødelagt og forringet livet for flere av oss, sier Leif Sverre Rosén om Forsvarsdepartementets personalbehandling.

- FROSSET UT: - Det er vanskelig å bli i et system der man blir frosset ut fordi ledelsen i departementet har fått en skrape i Kontroll- og konstitusjonskomitéen, sier Rosén. Foto: Frank Karlsen
- FROSSET UT: - Det er vanskelig å bli i et system der man blir frosset ut fordi ledelsen i departementet har fått en skrape i Kontroll- og konstitusjonskomitéen, sier Rosén. Foto: Frank Karlsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Korrupsjons-frifinnelsen av Kjell Arne Bratli, som er Stortingets ombudsmann for Forsvaret, ble denne måneden rettskraftig. Nå føler mange at tiden er inne for å slå tilbake.

- Dette har ødelagt og forringet livet for flere av oss i en lang periode, sier generalmajor Leif Sverre Rosén, tidligere sjef for Forsvarets sanitet.

Han og en rekke andre offiserer Dagbladet har snakket med, mener at Forsvarsdepartementet kjører en altfor tøff linje i konflikter med toppoffiserer - særlig dem som har andre synspunkter enn departementsledelsen.

Ingen beklagelse
I 2007 følte Rosén seg presset til å underskrive en sluttavtale, etter å ha uttalt seg offentlig om legemangelen i de norske styrkene i Afghanistan. Carl I. Hagen oppfordret forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til å gi Rosén en beklagelse, noe han ikke fikk.

Rosén tolket det slik at forsvarssjef Sverre Diesen ville bli kvitt ham, mens Diesen hevdet at Rosén selv ønsket å gå ut i permisjon. I år sluttet Rosén formelt som sjef for Forsvarets sanitet.

-?Det er vanskelig å bli i et system der man blir frosset ut fordi ledelsen i departementet har fått en skrape i Kontroll- og konstitusjonskomitéen, sier Rosén. Han kaller Forsvarsdepartementet for et «bøllebyråkrati».

Etterlyser selvransakelse
Rosén lar det skinne igjennom at saken vil få et etterspill.

- Det er ikke noe sånt som jeg ønsker å bare la ligge. Jeg har ikke tenkt å si noe om hva jeg vil gjøre akkurat nå, for jeg vil koordinere det med de andre, sier han til Dagbladet.

De han vil koordinere seg med, er Kjell Arne Bratli, Einar Skorgen og Kjell Birger Olsen, som alle har vært under Økokrims lupe i den såkalte Siemens-saken.

Også Kjell Arne Bratli tar bladet fra munnen etter frifinnelsen av ham selv.

- Jeg håper dette fører til selvransakelse i Forsvarsdepartementet, sier han til Dagbladet.

I den såkalte Dalseide II-rapporten fra 2007 ble det påpekt mulig korrupsjon i forbindelse med en golftur til Alicante som Bratli arrangerte i 2004. I et brev til Økokrim oppfordret assisterende departementsråd Morten Tiller på det sterkeste om å etterforske saken, og trakk linjer til mulig korrupsjon i Siemens-konsernet i Tyskland.

- Rettsaken viste at det ikke var hold i påstandene de har kommet med, verken i Dalseide II-rapporten eller i brevet fra Morten Tiller, sier Bratli, som kaller deler av innholdet i Tillers brev for en bløff.

«Forsvarsdepartementet har ikke anledning til å gå i detaljer i personalsaker» skriver Forsvarsdepartementet til Dagbladet. I e-posten står det at departementet ikke politianmeldte disse sakene, og at Dalseide II-rapporten dokumenterte en rekke brudd på regelverk og retningslinjer.

- I unåde
Mange fagmilitære oppfatter Forsvarsdepartementets ønske om kontroll og lydighet som bakteppet for krigen mot en rekke toppoffiserer de siste åra. Særlig assisterende departementsråd Morten Tiller oppfattes som en eksponent for den harde linja.

- De som er utsatt, er de som mener og sier andre ting enn det som er det offisielle, godkjente. Men det er ikke alltid dem. Man faller i unåde, og så får man det, sier pensjonert admiral Einar Skorgen, en av deltakerne på Bratlis golftur i 2004.

«Forsvarsdepartementet tar på det sterkeste avstand fra påstander om at faglig uenighet kan føre til at ansatte kan bli utsatt for en «prosess», heter det i en e-post fra Forsvarsdepartementet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!