- Et brudd kan koste oss dyrt

Norske fiskere fortviler mens bøndene jubler etter WTO-bruddet i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I kveld brøt forhandlingene i Verdens handelsorganisasjon WTO om en ny internasjonal handelsavtale sammen. Ifølge nyhetsbyrået AP greide ikke USA, Kina og India å bli enige om et kompromiss når det gjelder beskyttelse av landsbruksvarer.

- Det var særlig spørsmålet om utviklingslandenes adgang til å iverksette beskyttelsestiltak ved kraftig økende landbruksimport som viste seg uløselig i innspurten, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding. Støre har deltatt i forhandlingene i Geneve.

Bøndene fornøyd

Norges Bondelag er fornøyd med bruddet.

- Det er gode nyheter for norske bønder at det ikke ble en avtaleløsning i tråd med det som har ligget på bordet i noen dager, sier generalsekretær Harald Milli i Norges Bondelag til Dagbladet.no.

Han sier at organisasjonen er for internasjonale kjøreregler for internasjonal handel, men mener de må beskytte nasjonal matproduksjon.

- Denne forhandlingsrunden i WTO skulle være en runde som skulle hjelpe u-landene. Kina og India som står mot USA for å beskytte egen matvareproduksjon. Forhandlingene har vært preget av en total mangel på respekt for fattige lands behov, sier Milli.

Fiskerne fortviler

IKKE FORNØYD: Reidar Nilsen i Norges Fiskarlag. Arkivfoto: Ingun A. Mæhlum/Dagbladet
IKKE FORNØYD: Reidar Nilsen i Norges Fiskarlag. Arkivfoto: Ingun A. Mæhlum/Dagbladet Vis mer

Fiskarlaget derimot er ikke like positive over bruddet i Geneve.

- Et brudd kan koste oss dyrt, sier Fiskarlagets leder Reidar Nilsen til NTB.

Han sier en ny WTO-avtale kunne hjulpet fiskerne.

- Vi har i dag en tollbelastning på 1,3 milliarder kroner og eksporterer 95 prosent av vår fisk til de landene som sitter samlet i Genève, sier Nilsen.

- Armslag for norsk landbruk

Landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) er ikke like kritisk ovefor forhandlingsutkastet som forelå som det Bondelaget er.

- Så langt forhandlingene kom, så vi konturene av en avtaletekst som ville ha gitt Norge tilstrekkelig armslag til å føre en god og aktiv landbrukspolitikk nasjonalt, sier Lars Peder Brekk i en pressemelding.

- Dypt tragisk

- Et brudd kan koste oss dyrt

Venstreleder, sauebonde og tidligere landbruksminister Lars Sponheim er også lei seg for at det går dårlig i Geneve.

- Norge er et lite land med stor eksport. Det gjør oss helt avhengige av en internasjonal handelsavtale i WTO-regi. Hvis forhandlingene igjen har brutt sammen, er det dypt tragisk, sier han til NTB.

USA vil trolig fortsette

Forhandlingen i den såkalte Doha-runden i WTO har pågått siden 2001. Rett før klokken 18 i kveld orienterte den amerikanske handels-utsendingen Susan Schwab pressen om utviklingen.

- Jeg kommer akkurat fra et veldig skuffende møte. Fredag var vi så nær en løsning, sa Schwab, etter å ha deltatt i intense diskusjoner med de seks andre WTO-stormaktene, ifølge NTB.

Til tross for sammenbruddet i Genève, vil ikke Schwab gi opp hele forhandlingsrunden.

- Det er ikke det jeg sier, det er ikke min rolle. Det jeg sier er at gjennom de siste ti dagene, og i månedene og årene før dette, har USA vist lederskap for å få til en avtale, sa Schwab

Dette ble de ikke enige om

Uenigheten i kveld dreide seg om en ordning som kan beskytte landbruket i fattige utviklingsland. Hensikten med den såkalte spesielle sikkerhetsmekanismen (SSM) er å gi sårbare u-land muligheten til å heve tollen på mat hvis importen skulle øke kraftig eller prisene på verdensmarkedet skulle falle brått.

India og mange u-land vil ha en lavere terskel for når denne mekanismen skal slå inn enn det som ligger i avtaleteksten på forhandlingsbordet.

Store landbrukseksportører som USA, Paraguay og Uruguay, har nektet å gå med på kravene.