Datatilsynet om E-tjenestens informasjonslagring:

- Et brudd på Grunnloven

Datatilsynets direktør reagerer kraftig på E-tjenestens overvåkning av nordmenn. Han sier metodene på ingen måte er holdbare.

FRUSTRERT: Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, mener E-tjenesten opererer i gråsonen med sin overvåkning.
Foto: NTB scanpix
FRUSTRERT: Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, mener E-tjenesten opererer i gråsonen med sin overvåkning. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): NRK meldte torsdag at E-tjenesten i en årrekke har satt opp og stadig utvidet det kanalen betegner som «en av verdens mest avanserte lyttestasjoner» på Eggemoen i Ringerike kommune.

Målet med stasjonen skal ha vært å jakte på terrorister. Med i materialet som loggføres, skal det imidlertid være både satellittelefonsamtaler og datatrafikk fra norske borgere.

I torsdagens reportasje omtaler NRK at det blant annet lagres data for «hvem som ringer og sender e-post til hvem», og «hvem som skriver til hvem på Facebook og andre sosiale medier». Informasjonen skal være lagret i årevis.

- Brudd på Grunnloven

Datatilsynets direktør, Bjørn Erik Thon, reagerer kraftig på informasjonen som har kommet fram i saken. Til Dagbladet sier Thon at han var kjent med problemstillingen allerede for to år siden. Det som nå kommer fram, mener han bryter med norsk lov.

- I mine øyne tyder alt på at dette er et brudd på Grunnloven og Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Det er på ingen måte holdbart, og i beste fall jobber man i en gråsone, slår Thon fast.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.