Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Datatilsynet om E-tjenestens informasjonslagring:

- Et brudd på Grunnloven

Datatilsynets direktør reagerer kraftig på E-tjenestens overvåkning av nordmenn. Han sier metodene på ingen måte er holdbare.

FRUSTRERT: Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, mener E-tjenesten opererer i gråsonen med sin overvåkning.
Foto: NTB scanpix
FRUSTRERT: Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, mener E-tjenesten opererer i gråsonen med sin overvåkning. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NRK meldte torsdag at E-tjenesten i en årrekke har satt opp og stadig utvidet det kanalen betegner som «en av verdens mest avanserte lyttestasjoner» på Eggemoen i Ringerike kommune.

Målet med stasjonen skal ha vært å jakte på terrorister. Med i materialet som loggføres, skal det imidlertid være både satellittelefonsamtaler og datatrafikk fra norske borgere.

I torsdagens reportasje omtaler NRK at det blant annet lagres data for «hvem som ringer og sender e-post til hvem», og «hvem som skriver til hvem på Facebook og andre sosiale medier». Informasjonen skal være lagret i årevis.

- Brudd på Grunnloven

Datatilsynets direktør, Bjørn Erik Thon, reagerer kraftig på informasjonen som har kommet fram i saken. Til Dagbladet sier Thon at han var kjent med problemstillingen allerede for to år siden. Det som nå kommer fram, mener han bryter med norsk lov.

- I mine øyne tyder alt på at dette er et brudd på Grunnloven og Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Det er på ingen måte holdbart, og i beste fall jobber man i en gråsone, slår Thon fast.

Retten til fri kommunikasjon

Direktøren mener at det i overvåkningsarbeid er ekstremt viktig at man ligger klart innenfor loven. I tilfellet NRK viser til, mener han det er svært uklart hva som egentlig har vært gjort.

- Det at det reises tvil om hva som faktisk er gjort, sier sitt. E-tjenesten skal selvsagt ha verktøy som gir dem alle muligheter til å gjøre en god jobb, men man må uansett følge Grunnloven, som sier at mennesker skal ha rett til å kommunisere fritt, sier Thon.

- Ikke overvåket

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) forteller at stasjonen eies fullt og helt av Norge, men medgir at informasjon deles med Norges allierte. Han avviser imidlertid at kanalens opplysninger stemmer med virkeligheten.

- Nordmenn blir ikke overvåket av E-tjenesten i Norge, rett og slett fordi det er mot loven, sa Bakke-Jensen i Politisk kvarter på NRK.

Da han under programmet ble konfrontert med om han kunne garantere at ingen i Norge har fått navn eller telefonnummer lagret i det militære arkivet, kom det likevel ikke noe klart svar.

- Denne basen blir kontrollert av EOS-utvalget regelmessig og det er ikke avdekket kritikkverdig aktivitet eller lovbrudd ved den basen. Jeg forholder meg til EOS-utvalget som har full tilgang til dataene. De har ikke avdekket brudd på norsk lov og det er jeg fornøyd med, sier forsvarsministeren.

Viktig med deling

At informasjon deles på tvers av landegrenser, mener Thon i Datatilsynet at norske borgere må akseptere.

Han anser akkurat det som en sentral del av internasjonalt sikkerhetsarbeid.

- Vi må ha forståelse for at informasjon deles på tvers av grenser, da det er viktig i kampen mot for eksempel terror, sier direktøren.

Avviser lovbrudd

Generalløytnant Morten Haga Lunde, sjef for E-tjenesten, har i dag ikke ønsket å svare på spørsmål fra Dagbladet, vedrørende etterretningstjenestens fram til nå hemmelige anlegg på Eggemoen.

Men i en replikk på NRKs debattsider Ytring avviser også E-sjefen at tjenesten bevisst bryter Grunnloven og menneskerettighetene gjennom å innhente, lagre og behandle data gjennom nedlesing av global satellittkommunikasjon fra tjenestens stasjon på Ringerike.

- Denne alvorlige og feilaktige påstanden kan ikke bli stående uimotsagt. E-tjenesten overholder dette overvåkingsforbudet nitid. EOS-utvalget har kontrollert satellittetterretningen siden oppstarten i 2000, og har ikke på noe tidspunkt kritisert tjenestens praksis. Vekslende regjeringer har vært kjent med og godkjent virksomheten, skriver generalløytnanten.

Han fastslår at Innhentingen av informasjon aldri er rettet mot norske personer i Norge.

- Jeg tar sterkt avstand fra påstander om at tjenesten bevisst bryter norsk lov, Grunnloven eller menneskerettighetene, fastslår E-sjef Morten Haga Lunde.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!