TALTE: Finansminister Siv Jensen presenterte i formiddag regjeringens statsbudsjett for neste år. Video: Stortinget Vis mer

Statsbudsjettet 2018

- Et budsjett som er gull for de rikeste og gråstein for folk som har minst

SV reagerer kraftig på regjeringens forslag til statsbudsjett, som de mener fører til økte forskjeller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 10.00 legges regjeringens forslag til statsbudsjett for 2018 fram.

Allerede klokka 08.00 ble det klart at regjeringen legger opp til å bruke 2,9 prosent av oljefondet i statsbudsjettet for 2018 og regner med en sterk jobbvekst i året som kommer. Norsk økonomi går bedre, mener regjeringen, men øker likevel oljepengebruken med 5,5 milliarder fra forrige budsjett.

SV ser imidlertid urovekkende på regjeringens forslag til statsbudsjett. Partiet mener budsjettet har en usosial profil og at regjeringen tar fra de fattige og gir til de rike.

- Gråstein

- Det er et budsjett som er gull for de rikeste og gråstein for folk som har minst. Regjeringen viderefører det de har gjort de siste åra. De gir store skattelettelser til de aller rikeste i Norge, sier finanspolitisk talsperson i SV, Kari Elisabeth Kaski, til Dagbladet.

REAGERER: Kari Elisabeth Kaski (SV) (i midten). Her flankert av Une Bastholm (MdG) og Venstres Ola Elvestuen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
REAGERER: Kari Elisabeth Kaski (SV) (i midten). Her flankert av Une Bastholm (MdG) og Venstres Ola Elvestuen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Hun sender samtidig et stikk til Arbeiderpartiet, og mener skattekuttene skjer med deres velsignelse.

- Det gjennom skatteforliket. Det har vært fire år med store kutt til de som har minst. Det videreføres i dette budsjettet, og vi bekymrer oss over at dette øker forskjellene i Norge i åra som kommer, sier hun.

- Folk flest må ta regninga

Hun peker på at det varsles kutt i barnevern, effektiviseringskutt SV betegner som velferdskutt som de mener går utover blant annet sykehusene.

- De veier heller ikke opp for kuttene til de som har minst og som er gjort de siste åra, som kutt i barnetillegget for uføre og overgangsstønad. Det rammer de som har minst og gir samtidig skattelettelser til de som har mest, sier Kaski.

Hun peker på at regjeringen de siste ukene har advart om at det blir trangere tider over budsjettet og at gullalderen er forbi.

MELLOM FORNUFT OG FORVENTET: Dagblad-kommentator Ola Magnussen Rydje sier regjeringen er på kollisjonskurs med KrF og Venstre på flere områder. Oppdatering: antallet oljemilliarder har økt fra 6 til 10 millioner. Video/foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

- Det gjelder åpenbart ikke de rike, og de som har minst og folk flest må ta regninga for det. Det er skattekutt som har en forferdelig fordelingsprofil fordi det er de aller rikeste som kommer til å nyte godt av det. Den oppskriften har vart i fire år, og det gir økte forskjeller. Regjeringa er opptatt av at det går så mye bedre i Norge, men det gjelder åpenbart ikke for folk flest.

Miljø

Hun mener også regjeringen vil bryte klimaforliket på Stortinget med det nåværende forslaget til statsbudsjett.

- Dette budsjettet gå enda et skritt lenger med å ikke redusere utslippene enn de fire foregående åra. Regjeringen vil ikke øke drivstoffavgiftene og nærmest skrinlegger satsingen på karbonfangst. Dette er et budsjett som Stortinget nå må ta tak i og endre, sier hun.