Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Et comeback for Amerika

Helt åpent blant republikanerne etter at Mitt Romney vant i Michigan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Republikanerne er like langt etter valget i Michigan i går. John McCain vant New Hampshire og Mike Huckabee vant Iowa før Romney nå tok Michigan.

- Valget i kveld markerer starten på et comeback - et comeback for Amerika, sa Romney til en jublende folkemengde etter seieren.

- La oss ta denne kampanjen til South Carolina og Nevada og Florida og over hele landet. La oss ta det hele veien til Det Hvite Hus, sier han til nyhetsbyrået AP.

Vant på dårlig økonomi

Romney måtte vinne i hjemstaten Michigan for fortsatt å henge med i kampen om å bli republikanernes kandidat i presidenvalget i november. Romney fikk 39 prosent av stemmene, med John McCain på andre plass med 30 prosent. Mike Huckabee fulgte på tredjeplass.

41 prosent av de republikanske velgerne sier at Romneys tilknytning til Michigan var viktig for dem.

- Dette er en seier for optimismen over Washingtons pessimisme, sa Romney.

Romney fokuserte på økonomien, noe som slo godt an Michigan der bilindustrien sliter. Staten har også den høyeste arbeidsledigheten i USA. 55 prosent av de republikanse velgerne sier økonomi var det viktigste for dem.

HYLLET AV SINE EGNE: Mitt Romney tok en klar seier i hjemstaten Michigan i går kveld. Nå er det republikanske racet igjen helt åpent. Foto: Scanpix
HYLLET AV SINE EGNE: Mitt Romney tok en klar seier i hjemstaten Michigan i går kveld. Nå er det republikanske racet igjen helt åpent. Foto: Scanpix Vis mer

John McCain gratulerte Romney med at Michigan hadde skjenket sin hjemvendte sønn seieren. Han reiste videre til South Carolina allerede i går ettermiddag.

Mike Huckabee har også flyttet fokus videre. Han står sterkt blant konservative kristne, som dominerer det republikanske partiet i South Carolina.

Fortsatt tro på Guiliani

New Yorks tidligere borgermester Rudy Guiliani fikk bare tre prosents oppslutning, men har satset alle ressurser på valget i Florida 29. januar og ikke minst på «Supertirsdag» 5. februar. Da er det valg i mange stater, blant dem store stater som New York og California.

- McCains nederlag i dag viser hvor skiftende denne kampen er og understreker hvor smart det var av Rudy Guiliani å satse på Florida. Vi skal gjøre det bra i Florida. Det betyr at vi gjør det bra på supertirsdag og det betyr at vi vinner kandidaturet, sier Steve Forbes, som er med i ledelsen for Guilianis valgkamp.

I løpet av februar vil de fleste statene ha avholdt nominasjonsvalg, og da vil det sannsynligvis være avgjort hvem som blir partienes kandidater til presidentvalget i november.

Blant demokratene fikk Hillary Clinton flest stemmer. Men dette valget er uten betydning fordi det Demokratiske partiet har underkjent valget i Michigan fordi staten fremskyndet valgdatoen i håp om å spille en større rolle i nominasjonsprosessen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media