- Et desperat forsøk på å sikre egen makt

Unntakstilstanden i Pakistan vil styrke opposisjonen, tror politisk kommentator Atilla Amir Iftikhar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det er etter forholdene rolig i Islamabad. Veiene opp til presidentens hus, statsministerboligen og høyesterett er sperret, men det meste av befolkningen holder seg innendørs, forteller Atilla Amir Iftikhar til Dagbladet.no.

Iftikhar er bosatt i den pakistanske hovedstaden og kommenterer den politiske situasjonen i landet for Deutsche Welle Qantara.

- Vi får veldig lite informasjon om hva som skjer i landet siden de private medieselskapene er nede. De statlige mediene har bare kommet med en melding om at Musharraf har erklært unntakstilsand, og at grunnloven er satt til side. En midlertidig ording, en slags krigslovgivning, er satt inn i stedet, sier han.

Han forteller at telefonlinjene, som ble kuttet etter at president Pervez Musharraf erklærte unntakstilstan klokken 14 lokal tid, nå er oppe igjen.

Iftikhar mener innføringen av unntakstilstanden er et forsøk fra Musharraf sin side på å beholde makten.

- Musharaffs regjering har det siste året gått til veldig mange destruktive skritt for å styrke sin egen maktbase. Ved å innføre unntakstilstand gjør han det motsatte av det som ekspertene har rådet han til. De fleste tror at det nå er større sjanse for at de islamske ekstremistene vil få mer makt, sier han.

Ifølge Iftikhar er den dominerende oppfatningen i Pakistan at høyesterett ville konkludere med at Musharraf ikke kunne fortsette som president i uniform. Det vil si at han må si fra seg den kontrollen med hæren som han har som forsvarssjef. Det blir også ansett som sannsynlig at høyesterett ville komme med innvendinger til prosessen rundt gjenvalget i oktober.

- Innføringen av unntakstilstand er trolig et desperat forsøk på å sikre sin egen makt, sier han.

Hvilken rolle har Benazir Bhutto i dette?

BARRIKADERTE HØYESTERETT: Ridende politi og paramilitære utenfor Pakistans Høyesterett i går. Foto: Aamir QURESHI /AFP/Scanpix
BARRIKADERTE HØYESTERETT: Ridende politi og paramilitære utenfor Pakistans Høyesterett i går. Foto: Aamir QURESHI /AFP/Scanpix Vis mer

- Noen mener at hun ha visst at han ville innføre unntakstilstand, og at det kan ha vært en enighet mellom de to om dette. Men dette er bare spekulasjoner. Bhuttos parti, PPP, benekter jo dette, sier han.

Kan vi stå foran et blodbad i Pakistan?

- Jeg tviler på at vi står foran et blodbad. Hvordan dette vil utarte seg kommer veldig an på hvordan regjeringen går fram. Hvis de går brutalt fram kan det føre til mer ustabilitet, for da vil trolig opposisjonen ta til gatene. Det har allerede kommet noen meldinger om at flere høytstående advokater er arrestert.

I ISLAMABAD: Atilla Amir Iftikha bor i den pakistanske hovedstaden. - Det er etter forholdene ganske rolig her, sier han.