- Et desperat rop om hjelp fra vesten

Ukraina vi starte en prosess for å oppnå NATO-medlemskap.

 VIL ININ: Ukrainas statsminister Arseniy Yatsenyuk (tv) vil starte en prosess for å få landet inn i NATO. Her som utenriksminister i en samtale med davørende generalsekretær i NATO, Jaap de Hoop Scheffer, før møtet i Nato-Ukraina kommisjonen i Oslo i 2007.Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
VIL ININ: Ukrainas statsminister Arseniy Yatsenyuk (tv) vil starte en prosess for å få landet inn i NATO. Her som utenriksminister i en samtale med davørende generalsekretær i NATO, Jaap de Hoop Scheffer, før møtet i Nato-Ukraina kommisjonen i Oslo i 2007.Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den ukrainske statsministeren Arsenij Jatsenjuk vil starte en prosess som leder fram mot NATO-medlemskap for Ukraina. Jatsenjuk sa fredag at han vil be landets nasjonalforsamling fatte vedtak som på sikt kan gjøre at Ukraina oppnår medlemskap i alliansen.

Generalsekretær i Den Norske Atlanaterhavskomite Kate Hansen Bundt sier NATO-medlemskap for Ukraina nå er helt uaktuelt, og eventuelt langt fram i tid.

Rop om hjelp  - Jeg tolker dette som et desperat utrykk for ønske om forankring i Vesten, og et rop om at Vesten tar ansvar. De står jo opp i en krig, sier Hansen Bundt til Dagbladet.

Hun sier Ukraina i 2008 søkte om å komme inn i en tilpasningsprosess om et framtidig NATO-medlemskap, men ikke fikk innvilget slik status. USA med George Bush Jr som president ønsket det, men Tyskland og andre europiske land var negative.

- Landet ble ikke funnet modent. Det er en rekke krav som stilles, og alle NATOs medlemsland må være enige. Det er ikke mulig å oppnå i dag.

Ikke realistisk Hvis NATO skulle si ja i dag, ville det bety en klar eskalering av konflikten mellom Ukraina og Russland. Men at det skjer, er lite sannsynlig, for Ukraina oppfyller i dag ikke kravene til medlemskap, sier Hansen Bundt.

Hun tolker utspillet fra Jatusenjuk som en politisk markering, overfor Russland at man ønsker å høre hjemme i vesten, og overfor vesten, at de må hjelpe.

Russland har flere ganger tidligere reagert med sterk skepsis når naboland som tidligere var del av Sovjetunionen, har ytret ønske om å knytte tettere bånd til NATO.

Annekterte Krim I fjor høst unnlot den daværende ukrainske presidenten, Viktor Janukovitsj, å undertegne to samarbeidsavtaler med EU. Beslutningen utløste store demonstrasjoner og etter hvert opptøyer som førte til at Janukovitsj ble presset fra makten.

Maktskiftet ble sterkt kritisert av Russland, som i løpet av det siste halvåret har annektert den ukrainske Krim-halvøya og gitt betydelig støtte til de separatistiske opprørerne i Øst-Ukraina, skriver NTB.

Hvem skal betale? Hvem som skal betale NATO-regningen, blir trolig et sentralt tema på NATO-toppmøtet i Wales neste uke.

 USA betaler i dag rundt 75 prosent av NATOs utgifter. Det er ikke bærekraftig, slår forsvarsminister Ine Eriksen Søreide fast (H).
- Det kommer heller ikke til å være bærekraftig i fremtiden, sa hun på et seminar i regi at Den norske Atlanderhavskomite tidlig i dag.

Krisa i forholdet til Russland har satt ny fart i debatten om bevilgninger til forsvar i Europa. De siste årene har USA tatt en stadig større del av ansvaret for å finansiere NATO, skriver NTB.

Balansen forskyver seg - 21 av 28 NATO-land kommer til å bruke mindre på forsvar i 2014 enn i 2004. Det forteller en historie om hvordan balansen forskyver seg. Land utenfor, med Russland i spissen, øker sine budsjetter formidabelt, sier statsråden.

Søreide understreker at USAs europeiske allierte ikke kan ta for gitt at den manglende fordelingen av de økonomiske byrdene kan fortsette som i dag.

FORAN TOPPMØTET: Generalsekretær Kate Hansen Bundt i Den Norske Atlanderhavskomite (nr 2 til venstre) deltok i dag sammen med forsvarsminister Ine Eriksen Søreide, utenriksminister Børge Brende og førsteamanuensis Geir Flikke på et seminar om temaer som blir sentrale på NATO-toppmøtet i Wales neste uke.Krisa i Ukraina og Russlands annektering av deler av nabolandet blir et stort tema.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FORAN TOPPMØTET: Generalsekretær Kate Hansen Bundt i Den Norske Atlanderhavskomite (nr 2 til venstre) deltok i dag sammen med forsvarsminister Ine Eriksen Søreide, utenriksminister Børge Brende og førsteamanuensis Geir Flikke på et seminar om temaer som blir sentrale på NATO-toppmøtet i Wales neste uke.Krisa i Ukraina og Russlands annektering av deler av nabolandet blir et stort tema.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer