Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord-Koreas største popstjerne besøkte Sør-Korea før OL-konsert:

- Et diplomatisk gjennombrudd

Nord-Koreas svar på «Spice Girls» forbereder seg til å spille konserter under OL.

NORDKOREANSK POPSTJERNE: Den nordkoreanske popstjernen Hyon Song-wol ledet i dag en delegasjon til Sør-Korea, som en del av forberedelsene til OL i Sør-Korea. FOTO: AFP/ NTB Scanpix
NORDKOREANSK POPSTJERNE: Den nordkoreanske popstjernen Hyon Song-wol ledet i dag en delegasjon til Sør-Korea, som en del av forberedelsene til OL i Sør-Korea. FOTO: AFP/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter den første bilaterale samtalen på to år, gikk Nord-Korea med på å sende en delegasjon til OL for å inspisere forholdene, noe BBC kaller et diplomatisk gjennombrudd.

Delegasjonen ble i dag ledet av Nord-Koreas største popstjerne, nemlig frontfiguren i bandet Moranbong Band, Hyon Song-wol. Jentebandet er håndplukket av landets leder, Kim Jong-un, og blir ofte kalt for Nord-Koreas svar på Spice Girls. De opptrer ofte i miniskjørt og høye hæler mens de framfører patriotiske sanger inspirert av vestlige popsanger.

Etter å ha ankommet Seoul i dag, skal hun ha gått rett forbi havet av journalister og skuelystne, før hun gikk ombord i et tog som skulle ta henne til Gangneung, en av byene hun og bandet skal ha konsert i under OL i Sør-Korea.

Spesiell fortid

Stjernen er vant med oppmerksomhet, av forskjellige grunner. I 2002 gikk det rykter om at hun og Kim Jong-un var et par, men at Kims far, Kim Jong-il, seinere beordret sønnen til å ende forholdet.

I 2013 ble hun ifølge flere rapporter henrettet etter å ha brutt landets pornografi-lover.

Da hun seinere kom tilbake til offentligheten, takket hun Kim Jong-un for all hjelp og omsorg.

Vladimir Tikhonov er professor i Øst-Asia-studier ved Universitetet i Oslo, og han er ikke overrasket over alle historiene som blir fortalt om Hyon:

- Det er viktig å huske på at vi vet lite om det som skjer i Nord-Korea. 95 % av ryktene er enten falske eller veldig overdrevne. En ting man kan si med troverdighet, er at bandet var håndplukket av den øverste ledelsen, sier Tikhonov, som legger til at det er sannsynlig at medlemmer av bandet har hatt intime forhold med den øverste ledelsen:

- Det er helt mulig, men det finnes ikke noe bevis for det, sier Nord-Korea-eksperten, som trekker fram at Kims far hadde flere forhold til kvinner i landets kulturelite da han var i live.

- Viktig for forholdet mellom nord og sør

Tikhonov mener at Hyon Song-won og bandet er en viktig brikke i forholdet mellom de to nabolandene.

- Bandet til Hyon Song-won ble opprettet i 2012 samtidig som Kim Jong-un tok makta. De bruker elementer av vestlig popmusikk, som symboliserer de forventningene unge i landet har om «at han skal modernisere landet».

Dette kan også appellere til Sør-Korea, tror eksperten.

Gjestfrie naboer

I tillegg til Hyon Song-won og bandet hennes, vil Nord-Korea sende 22 utøvere til OL i Sør-Korea, der iblant 12 kvinner som utgjør landets ishockeylandslag. Tikhonov tror samtidig at sjansen er liten for at Kim selv tar turen over grensen:

- Det er veldig lite sannsynlig, sier Tikhonov til Dagbladet.

- De øverste lederne i Nord-Korea reiser ikke veldig mye, sier Tikhonov, som legger til at de få reisene de foretar seg som regel er til allierte land.

- Sannsynligvis blir det nummer to eller tre i hierarkiet som drar til Sør-Korea, sier eksperten, som tror at sørkoreanerne vil ta godt imot sine naboer fra nord:

- For sørkoreanere flest handler dette om fredsgaranti. For dem er OL en anledning til å skape bånd til Nord-Korea, og garantere fred og sameksistens.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!