OVERRASKET: Samfunnsredaktør i DagenMagazinet er overrasket og skuffet over Politikens forlik med muslimske organisasjoner. Han mener avisa gjør knefall for de som truer ytringsfriheten, og mener avgjørelsen bidrar til å sette nytt fokus på karikaturstriden. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
OVERRASKET: Samfunnsredaktør i DagenMagazinet er overrasket og skuffet over Politikens forlik med muslimske organisasjoner. Han mener avisa gjør knefall for de som truer ytringsfriheten, og mener avgjørelsen bidrar til å sette nytt fokus på karikaturstriden. Foto: Henning Lillegård/DagbladetVis mer

- Et dolkestøt og knefall

Vebjørn Selbekk om Politikens forlik med muslimske organisasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): I dag ble det kjent at den danske avisa Politiken inngår forlik med åtte muslimske organisasjoner, etter trykkingen av Muhammed-karikaturene i 2008.

Avgjørelsen har vakt sterke reaksjoner både i Danmark og her hjemme. Samfunnsredaktør Vebjørn Selbekk i den kristne avisa DagenMagazinet mener Politikens avgjørelse er svært problematisk.

- Dette er et dolkestøt, sier Selbekk, som selv ble skyteskive for karikaturmotstanderne etter at han i januar 2006 med ytringsfrihet som argument publiserte Jyllands-Postens Muhammed-tegninger.

KnefallSelbekk mener det er ukollegialt og betenkelig at Politiken inngår dette forliket, snaue to måneder etter at karikaturtegneren Kurt Westergaard ble overfalt i sitt eget hjem av en øksemann.

Da Politiken, sammen med 16 andre aviser, trykket tegningene for to år siden, var det i en samlet protest mot terrorplanene som ble avdekket mot Jyllands-Posten, avisa som først trykket Muhammed-karikaturene.

Politikens redaktør har understreket at dagens forlik ikke innebærer en unnskyldning for at tegningene ble trykket, men en unnskyldning for krenkelsen muslimer har følt i saken.

Selbekk frykter imidlertid at forliket likvel vil bli oppfattet som en unnskyldning, og at det kan ha uheldige ringvirkninger.

- Det vil befeste inntrykket av at man kan øve press på den frie presse gjennom trusler. Dette er å gjøre knefall for de som truer ytringsfriheten, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 REAGERER: Kurt Westergaard, som framstilte profeten Muhammed med en bombe i turbanen, reagerer på Politikens forlik, og sier det er å gi avkall på ytringsfriheten. Foto: REUTERS/Preben Hupfeld/Scanpix
REAGERER: Kurt Westergaard, som framstilte profeten Muhammed med en bombe i turbanen, reagerer på Politikens forlik, og sier det er å gi avkall på ytringsfriheten. Foto: REUTERS/Preben Hupfeld/Scanpix Vis mer

Samfunnsredaktøren setter også spørsmålstegn ved tidspunktet for Politikens avgjørelse. Han mener den bidrar til å at vi aldri blir ferdig med karikaturstriden.

- Nå er det plutselig 16 andre aviser som plutselig må be om unnskyldning.

UaktueltDet har også stormet rundt Dagbladet etter at det ble trykket en Muhammed-karikatur i en sak som omhandlet uredigerte debattinnlegg på PSTs Facebook-side.

Konstituert redaktør i Dagbladet, Lars Helle, avviser at avisen vil gjøre som Politiken.

- Det Politiken har gjort er mildt sagt overraskende og uaktuelt for Dagbladet, sier Helle.

Han avviser sammenlikninger mellom Muhammed-karikatureren i Dagbladet og grove bilder som kan støte lesere.

- For det første er Muhammed-karikaturer lovlige. For det andre krenker de ikke den personlige integriteten til et menneske, men religiøse følelser, sier Helle til Dagbladet.

ANGREPET MED ØKS: En dansk-somalier angrep Westergaard i hans hjem i januar i år. Øksemannen ble skutt og såret av politiet. Foto: AP/SCANPIX
ANGREPET MED ØKS: En dansk-somalier angrep Westergaard i hans hjem i januar i år. Øksemannen ble skutt og såret av politiet. Foto: AP/SCANPIX Vis mer