Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Et ekteskap inngått i helvete

For n'te gang er det full krig mellom Israels statsminister Benjamin Netanyahu og hans utenriksminister David Levy. Går Levy av mandag, kan det få store konsekvenser for fredsprossessen. Men spørsmålet er hvem av de to som til sist vinner maktkampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Et ekteskap inngått i helvete», skriver den israelske avisa The Jerusalem Post om forholdet mellom de to toppolitikerne. Begge er like sta og arrogante.

Levy som tilhører sefardiene, gruppa av orientalske jøder, truet med å trekke seg 1. nyttårsdag, i protest mot innstramninger på det israelske statsbudsjettet. De fattige får mindre, mens nybyggerne på den okkuperte Vestbredden får mer. Foreløpig er avstemningen om statsbudsjettet utsatt til mandag, men Netanyahu kan styre med det gamle budsjettet fram til 31 mars.

Hektisk virksomhet

Før den jødiske sabbaten begynte i går ettermiddag, foregikk det en hektisk politisk aktivitet for å forhindre en regjeringskrise. Netyanyahu var på feberilsk jakt etter mer penger til de underpriviligerte, men møter sterk motstand fra finansminister Yaakov Neeman. Han vil ikke ha en shekel mer på utgiftssida i budsjettet.

Levys party Gesher har fem representanter i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset og går han ut av regjeringen, er Netanyahus politiske flertall redusert til en. Enkelte spekulasjoner i Israel gikk i går ut på at Netanyahu ofrer sin finansminister - for å få beholde Levy. Men holder det politiske ekteskapet denne gangen også , vil det stormfulle forholdet bare halte videre. Før eller seinere vil det endelige oppgjøret komme, tror mange.

Gamle rivaler

Netanyahu og Levy har aldri hatt et godt forhold. På begynnelsen av 90-tallet var Levy utenriksminister og Netanayahu viseutenriksminister. Den gang prøvde Netanyahu til stadighet å overgå sin sjef, som da han ble den store mediahelten under Golf-krigen mot Saddam Hussein. Etterpå snakket ikke de to med hverandre på flere måneder.

Bedro kona

Lavmålet i forholdet mellom de to kom i januar 1993 da Netanyahu beskyldte Levy for å ha lekket opplysninger om et utenomekteskapelig forhold han hadde hatt. Seinere ba Netanyahu om unnskylding, men ordkrigen mellom de to var raskt i gang igjen. I januar i 1996 brøt Levy ut av Likud-allinasen og dannet sitt eget parti. Da Netanyahu vant valgene året etter, ble Levy utenriksminister. Han har truet med å gå av en rekke ganger, ikke minst på grunn av manglende framgang i fredsprossessen med palestinerne.

Levy har truet med avskjed av så ofte at mange mener at situasjonen vil roe seg denne gangen også. Men Levy kan være den som tjener mest på et brudd. Det går rykter om at han allerede har vært i kontakt med det israelske arbeiderpartiet - om en framtidig politisk koalisjon.

RIVALER:</B> Utenriksminister David Levy og statsminister Benjamin Netanyahu er igjen på kollisjonskurs. Blir det brudd denne gangen?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!