Lover kamp: Hvis ikke sukkeravgiften fjernes i statsbudsjettet, vil Sp ta det opp i Stortinget ved hver eneste anledning, lover Sp-leder Vedum. Foto: John Terje Pedersen
Lover kamp: Hvis ikke sukkeravgiften fjernes i statsbudsjettet, vil Sp ta det opp i Stortinget ved hver eneste anledning, lover Sp-leder Vedum. Foto: John Terje PedersenVis mer

Gir ikke opp kampen mot sukkeravgiften

- Et eller annet er steike gale

Fabrikkeier Oskar Sylte og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum fant hverandre i motstand mot brus- og sukkeravgifter, som Vedum vil snakke om på utpust og innpust i hele høst.

- Det har vært tidendes varmeste sommer. Vanligvis går brussalget opp, men nå går det bare nedover. Det er et eller annet som er steike gale. Det sier Oskar Sylte, andregenerasjons innehaver av Oskar Sylte Mineralvannsfabrikk i Molde, med «brus med ananassmak» som mest kjente produkt.

SØT ENIGHET: Mineralvannprodusent Oskar Sylte besøkte Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum på Stortinget. De to er enige om nødvendigheten av å fortsette kampen mot brus- og sukkeravgiften. Foto: John T. Pedersen
SØT ENIGHET: Mineralvannprodusent Oskar Sylte besøkte Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum på Stortinget. De to er enige om nødvendigheten av å fortsette kampen mot brus- og sukkeravgiften. Foto: John T. Pedersen Vis mer

Han har tatt turen til Oslo, og møter Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum på hans kontor på Stortinget, til en prat om et hatobjekt de deler:

Sukkeravgiften og avgiften på alkoholfri drikke, alene eller i kombinasjon med momsfritaket på 350 kroner på varer fra utlandet. Alt innført i forbindelse med budsjettforhandlingene seint i fjor.

- Små marginer

- Det er små marginer og tungt å være en liten aktør. Dette gjør vondt verre, sier Sylte.

Han har rundt 50 ansatte på brusfabrikken, og en omsetning på 37 millioner første halvår i år. Ifølge eget utsagt er 15 millioner av dette, nesten halvparten, avgifter.

12 millioner kroner er brusavgiften som ble satt opp med 42 prosent i fjor.

- Det som blir igjen til oss blir mindre og mindre, sier Sylte.

Foreløpig ligger underskuddet på 6,5 millioner kroner. Han styrer mot at det skal bli litt bedre utover året, men likevel en nedgang fra i fjor.

Brusfabrikken reddes foreløpig av at det har vært gode tider før, slik at han har penger på bok.

- Jeg holder på så lenge jeg gidder, men om en bare får pepper, hvorfor skal en det? spør Sylte, som svarer selv i neste setning:

- Nå fyller fabrikken 90 år neste år og jeg heter det samme som fabrikken, så jeg har ikke lyst til å gi meg nå.

Lover fortsatt kamp

Sp har argumentert, på innpust og utpust, mot sukkeravgiften, helt siden budsjettforliket i fjor.

- Kan du litt om norsk næringsindustri, så du hvor fatalt ille det var med en gang med avgiftsendringene. Det var 40 prosents økning over natta uten at det var gjennomtenkt, sier Vedum.

Han minner mo at næringsmiddelindustrien er Norges største fastlandsindustri.

- Det har aldri vært en industri som har tjent mye penger, det har vært små marginer. Nå er marginene slik at de begynner de å tape penger og det skyldes politikken, ifølge Sp-lederen.

8. oktober legger regjeringen fram statsbudsjettet for 2019. Hvis avgiftene ikke er reversert, lover han at Sp ikke skal la saken hvile.

- Vi håper inderlig at regjeringen nå i sitt forslag til statsbudsjett har fjernet avgiftsøkningen. Det er vel ingen avgiftsøkning som har gitt så direkte konsekvens som denne, og der det også har kommet så mange advarsler fra en samlet norsk industri, sir han og fortsetter:

- Hvis det ikke skjer, vil vi reise denne debatten gang etter gang i Stortinget i løpet av høsten.

- Et kompromiss

Leder av finanskomiteen på Stortinget, Henrik Asheim (Høyre), sier han også ser at kombinasjonen kan være uheldig.

- Ja, det gjør jeg. Sukkeravgiften var et kompromiss. Det var ikke vi som foreslo det, det var del av en helhet, sier Asheim, og trekker fram at forhandlingene også gjorde at de fjernet maskinskatten.

- Det var en skatt som rammet noen av de samme bedriftseierne, men det er en skatt Sp vil ha tilbake, sier han.

Statsbudsjettet er langt på vei lagt, men Asheim sier en må vente å se hva som kommer der.

- For øvrig er det ikke noe nytt at Vedum tar opp dette ved hver eneste anledning. Vi har redusert skatter og avgifter med seks milliarder, mens de vil øke skattene. Da skjønner jeg godt at han vil snakke mye om denne ene avgiften.