Et enda friere ord

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg har noen punkter her jeg gjerne vil formidle.

Sannelig er kraftlyrikeren Hagbart Smergel på pletten. Etter et fravær som nesten var begynt å bli en vane.

– Smergel! Det var en hyggelig...eh..en overraskelse. Hvor har du vært?

– Det vil du ikke vite. Men jeg har da fulgt litt med i nyhetsbildet og har noen forslag Norge ikke kan la være å ta innover seg.

– Hva da, for eksempel?

– Jeg var ute i byen 17. mai. Det er jo patetisk med disse barnetogene. Når skal vi innse at de gir et falskt bilde av virkeligheten. Det er ikke små snørrunger med flagg som gjør Norge sterkt. Vi er et land i krig. Eksemplet «Max Manus» viser hva folk er opptatt av. Forsvar, forsvar og atter forsvar. La oss få en skikkelig militærparade 17. mai, i stil med Frankrike 14. juli. Et opptog som kan gi folk selvtillit, med tanks, kanoner og kampklare soldater. Det er noe annet enn denne barnslige leflingen med slottsbalkongen.

– Hallo. Barnetogene er jo kjent over hele verden for sitt rørende budskap.

– Det må bli slutt på at vi driver på med denne lallende, patetiske formen for norgesreklame. Derfor må vi snarest melde oss ut av dette Grand Prix-sirkuset. Så du han som vant? En liten tass som knapt har kastet bleiene? Hva tror folk om oss, at vi er en nasjon av merkelige mennesker som hopper omkring og sparker hatter av trestokker?

– Men nå skal jo Norge avvikle finalen?

- Det må bare ikke skje. Vi må straks si fra oss denne latterlige seieren og gi plassen til Island. Grand Prix er fairytales for folket.

– Du kan ikke ta gleden fra gjennomsnittsmennesket, Smergel.

– Jeg kan gjøre hva jeg vil. Og si hva jeg vil. Jeg mener at Kjell Inge Røkke bør bli finansminister, bare ansvarlig overfor Gud. Politiet bør ikke bare tillate bruk av hijab. Den burde bli en del av uniformen, også for ikkemuslimer.

– Stopp litt, Smergel, hva er det som feiler deg?

- Jeg lader opp. Jeg har som sagt fulgt litt med, og vet hva som slår an hos juryen.

– Juryen?

– Til Fritt Ord. Her gjelder det å være motstrøms, for den som har tenkt å cashe inn de

400 000 neste gang. Tro meg, bladfyk, jeg blir ikke til å komme utenom.