Et England i miniatyr

Julian Barnes har skrevet bok om det engelske. Men trenger det engelske England?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Julian Barnes' åttende roman, «England, England», er en stort anlagt satire, fundert over «De femti kvintesser av det engelske, korrigert av Sir Jack Pitman», og hva som skjer når man samler alt det erkeengelske på ett sted. Sir Jack, supermilliardær, ønsker å etterlate verden et minnesmerke over seg selv. Ideen blir å ta «det beste av alt det England var, og er», og tilby det i form av en temapark.

Drømmeøya

Dermed anskaffes Isle of Wight, som forandres fra en «bungaloid dystopi der man ikke engang får brukbar cappuccino», til en ansamling av alt det mennesker verden over forbinder med det engelske: fra puben på hjørnet til Robin Hood og Manchester United, inkludert The Battle of Britain og en ganske forsoffen engelsk kongefamilie.

Dette England i miniatyr presenteres trygt og lettvint, hele tida med publikums velferd i tankene.

Filosofien er at med gode kopier savnes ikke originalene, for kopiene blir etter hvert originaler i seg selv, og publikum er fornøyd bare det slipper å gå langt mellom hvert høydepunkt. Handlingen finner sted over flere år, en gang i begynnelsen av neste århundre. Men framtidsaspektet er ikke et framtredende moment; det gir bare Barnes anledning til å fabulere litt friere, en anledning han ikke lar gå fra seg. Romanen er heller ikke uten små drypp av hans sedvanlige lek med de muligheter romansjangeren tillater, men satiren kommer først, og den stikker dypest. Som regel er den skarp og velrettet, og bærer godt resten av framstillingen.

Deler av romanen henger likevel ikke helt sammen, og en del av omstendighetene omkring karakterene bærer intet sted hen. Ikke Barnes' beste roman, dette, men godt skrevet er den, og uhyre underholdende.

Illusjoner og visjoner

Romanens idé er fascinerende, men ikke så søkt som man kan anta; tenk bare på amerikanernes sans for temaparker, på det perfekte feriestedet Disneyland, eller på Las Vegas, som blant annet huser kopier av romerske statsbygg og verdens fjerde største pyramide. Og i likhet med Las Vegas blir Pitmans øy en enorm suksess. Den løsriver seg fra gamle England og blir en selvstendig stat, med eget medlemskap i EU. Med dette nye England trenger ikke Europa lenger det falleferdige gamle riket, eller dets originale kultur og historie. Det forfaller dermed raskt tilbake til en førkrigstilstand, fullstendig avsondret fra resten av verden.

Barnes unngår den lettvinte løsningen med å å belemre romanen med gretten samfunns-kritikk; dette er ingen tilstandsrapport om dagens England.

Riktignok får riket på pukkelen for dets proteksjonistiske og isolatoriske politikk, men det er snarere illusjonene om nasjonale kulturelle og historiske verdier som settes i sentrum, med deres dertil nye, monetære verdi som turistmål i vår tid. Det genuint engelske kan faktisk selges til pakkepris, hevder Barnes, og tradisjoner kan man finne opp selv.

Enkelte svakheter til tross, Barnes' siste roman er svært leseverdig og tankevekkende, tidvis også umåtelig morsom. Kort sagt, for å sitere sir Jack: «Fabelaktig.»