Ine Eriksen Søreide om Biden, Trump og forholdet til USA

- Et enormt ansvar

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) forventer at Donald Trump vil erkjenne nederlag og bidra til å dempe eventuelle uroligheter dersom valgresultatet går Joe Bidens vei.

SPENT: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) beskriver situasjonen i USA på valgdagen som spent og polarisert. Hun har en tydelig forventning til begge de to presidentkandidatene. Foto: Vidar Ruud / NTB
SPENT: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) beskriver situasjonen i USA på valgdagen som spent og polarisert. Hun har en tydelig forventning til begge de to presidentkandidatene. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Samme forventning knytter hun til den demokratiske kandidaten Joe Biden når hun på selve valgdagen stiller til intervju med Dagbladet.

- Jeg har en klar forventning til at den som taper valget både erkjenner valgnederlaget og bidrar til en fredelig maktovertakelse hvis det blir et skifte. Dette er et enormt ansvar som politiske ledere i alle land har, sier Eriksen Søreide.

Hun merker seg at det flere steder er reist spørsmål ved hvordan det politiske dramaet i USA vil spille seg ut dersom det ikke tidlig nok kommer et tydelig resultat den ene eller andre veien.

- Det er en selvfølge at man erkjenner et valgnederlag når resultatet er klart og bidrar til å dempe en eventuell uro i befolkningen, sier utenriksministeren.

- Spent i USA

Eriksen Søreide beskriver situasjonen i USA akkurat nå som «spent og polarisert».

POSITIV: Ine Eriksen Søreide har hatt flere møter med den amerikanske administrasjonen. Her etter samtaler med utenriksminister Mike Pompeo i Washington. Video: Vegard Kvaale / Dagbladet. Vis mer

- Tilliten til føderale myndigheter er lav, og det spiller over på valgsystemet, sier hun og gjentar den tydelige meldingen til Trump og Biden:

- Jeg forventer av begge kandidatene at de bidrar til å roe ned situasjonen og erkjenne et nederlag så snart det er klart. Så er vi forberedt på at det kan ta tid før et endelig resultat foreligger.

Om norske forventninger svarer hun diplomatisk:

- USA vil forbli Norges viktigste allierte uansett hvem som vinner valget.

Tettere forhold

Det er snart fire år siden Donald Trump tok sete som USAs president. I de fire årene er forholdet mellom USA og Norge blitt enda tettere på enkelte områder, mener hun.

- Vi har et nært og godt forhold til vår viktigste allierte, ikke minst når det gjelder sikkerhets- og forsvarspolitikken. Det er et forhold som jeg mener er blitt fordypet de siste fire årene.

- Hvordan da?

- USA har engasjert seg tydeligere i europeisk sikkerhet ved å kreve en bedre byrdefordeling i NATO, men også ved å øke den amerikanske deltakelsen på store øvelser. Det er også vist betydelig amerikansk interesse for våre vurderinger av Russland og nordområdene, sier Eriksen Søreide.

Forberedt på begge utfall

Eriksen Søreide sier Norge er godt forberedt på fire nye år med Trump, slik utenrikstjenesten også er forberedt på at Joe Biden overtar.

- Vi planlegger godt for begge mulige utfall, slik vi alltid gjør når det er presidentvalg i USA, sier hun.

- Det gjorde vi absolutt for fire år siden, og kanskje i større grad enn mange andre land. Vi pleier god kontakt med både republikanere og demokrater, uavhengig av hvem som er president. Vi har et godt nettverk og inntak i USA, og ikke bare i Det hvite hus.

Utenriksministeren viser til at Norge tydelig har markert uenighet med USA på flere områder de siste årene. Avgjørelsene om å trekke seg fra Verdens helseorganisasjon samt at USA trådte ut av Parisavtalen om reduksjon av klimautslipp og atomavtalen med Iran, er blitt kritisert fra norsk side. Kritikk møtte også Trumps beslutning om å flytte den amerikanske ambassaden i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem.

- Det er absolutt rom for den typen av meningsbrytninger. Vi sier klart ifra når USAs politikk går på tvers av norske eller globale interesser, hevder hun.

- En annerledes politiker

Ine Eriksen Søreide var med på statsminister Erna Solbergs besøk til Det hvite hus i januar 2018. Da fikk hun selv møte Trump.

MØTTE TRUMP: Ine Eriksen Søreide møtte Donald Trump under besøket i Det hvite hus i 2018. Foto: Heiko Junge / NTB
MØTTE TRUMP: Ine Eriksen Søreide møtte Donald Trump under besøket i Det hvite hus i 2018. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Det var et hyggelig møte, hvor Norge fikk positiv omtale.

- Hva synes du selv om ham?

- Det er ikke min jobb å mene noe om andre lands ledere. Jeg er mer opptatt av hva vi får til i samarbeid med USA, svarer Søreide, som likevel utdyper litt:

- Det er ingen tvil om at han er en uortodoks og annerledes politiker, som jobber på en annen måte enn vi er vant med. Og uansett om han skulle bli gjenvalgt, vil det bli et mannskapsskifte i Washington. Det vil skje endringer. Vår jobb er å forberede oss på dette.

Mer innadvendt

Uavhengig av hvem som vinner valget tror Eriksen Søreide USA vil være til å kjenne igjen.

- Jeg tror først og fremst vi kan forvente kontinuitet, men uavhengig av hvem som vinner blir nok USA mer innadvendt, som en konsekvens av at landet er svært hardt rammet av pandemien, og opplever økende arbeidsledighet og lavere økonomisk vekst.

Eriksen Søreide fortsetter med en dyster beskrivelse av supermakten USA:

- Den lengste vekstperioden i amerikansk historie er nå brutt. Det har enorme konsekvenser i et allerede polarisert samfunn. Tilliten til de føderale myndighetene er på et lavmål og rundt 40 prosent av amerikanerne klarer ikke å samle sammen 400 dollar på kort tid.

- Spiller det ingen rolle for Norge hvem som vinner?

- Vi har som sagt all grunn til å forvente kontinuitet, men jeg tror det åpner seg muligheter for nye samarbeidsområder ved et skifte, ikke minst innen klima og miljø. Og Biden vil nok som president legge noe mer vekt på multilateralt samarbeid enn hva Trump gjør. Samtidig ser vi muligheter for fortsatt fordypning av samarbeidet med en eventuell fortsatt Trump-administrasjon.

Uenighet med Biden

Eriksen Søreide tror både Biden og Trump vil fortsette konfrontasjonen med Kina, om enn med noe ulik ordbruk.

- At stormaktsrivaliseringen tiltar vil prege alle land, også Norge, sier utenriksministeren.

På spørsmål om hvor det kan bli uenigheter mellom Norge og USA med Biden som president, trekker hun fram nordområdene.

- Når det gjelder vekst og vern i Arktis har Norge lenge ment at det er avgjørende å finne en god balanse, mens Demokratene tradisjonelt er tydeligere på vern. Det kan skape rom for uenighet, sier hun.

Kritisk

På Stortinget deler det store flertallet regjeringens syn på viktigheten av et tett og nært forhold til USA samt betydningen som Nato-alliansen har for norsk sikkerhet.

Den utenrikspolitiske konsensuslinja har ligget fast svært lenge, selv om den jevnlig og over tid har vært utfordret fra venstre. Rødt-leder Bjørnar Moxnes er kritisk til regjeringens syn og mener Norge har lagt seg altfor tett inntil Donald Trumps USA.

- Nå må vi rive oss løs og gjøre oss mindre avhengig av et stadig mer uforutsigbart og selvhevdende USA. Og det må vi gjøre uansett hvem som vinner dette valget – Norge kan ikke fortsette å underlegge seg stormaktenes stillingskrig uansett hvem som er president, sier han.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer