- Et enormt prestisjenederlag

Arbeiderpartiet med hard dom etter Høyres OL-nei.

KRITISK: Ap's partisekretær Raymond Johansen er alt annet enn imponert over Oslo Høyre. 
Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KRITISK: Ap's partisekretær Raymond Johansen er alt annet enn imponert over Oslo Høyre. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Høyre - etter et uvanlig langt gruppemøte onsdag kveld - landet på sitt nei til Oslo-OL, slo det ned som en bombe blant de øvrige partiene på Stortinget.

- Dette betyr spikeren i kista for OL, sa Arbeiderpartiets idrettspolitiske talsperson Rigmor Aasrud til Dagbladet bare minutter før det ble klart at Oslo kommune trekker søknaden om statsgaranti og statstilskudd.

Det burde ha skjedd for lenge siden, mener Ap-politikeren.

- Prosessen har vært kritikkverdig. Regjeringen burde ha stanset dette lenge siden, sier Aasrud, og viser til at idretten har brukt uhorverlig mye penger, tid og krefter på søknadsprosessen.

- Kvalitetssikringsrapporten var jo klar i desember, sier hun.  

- Prestisjenederlag Partisekretær Raymond Johansen, som blir partiets byrådslederkandidat i Oslo til neste års kommunevalg, er heller ikke imponert.

- Dette vitner om dårlige ledelse fra Oslo Høyre, som har gått på et enormt prestisjenederlag. De har sittet med makta i Oslo i 18 år, og så klarer de ikke overbevise sin egen regjering eller sine egen stortingsgruppe om at regjeringen i det hele tatt skal realitetsbehandle saken, sier han.

- Det Høyre-styrte byrådet i Oslo har altså brukt 200 millioner kroner på en prosess som ikke engang blir realitetsbehandlet av regjeringen. Oslo er en av de byene i Europa som vokser raskest, og som følgelig har sine spesielle utfordringer, blant annet med hensyn til infrastruktur. Da er det viktig å ha politikere med nasjonal gjenomslagskraft. Nå har Oslo Høyre demonstrerte at de overhodet ikke har det. Det er et enormt prestisjenederlag, sier Ap-politikeren, som ikke har lagt skjul på at han stemte ja til Oslo-OL under folkeavstemningen.     

Ikke tatt stilling Arbeiderpartiet har selv ikke tatt stilling til OL, og det har blitt understreket gjentatte ganger fra Ap-hold at de avventet regjeringens behandling og anbefaling til Stortinget. Partiet var delt i forkant av Høyres avgjørelse, men ulike signal har gått på at flertallet har vært positive.

- Det er ingen hemmelighet at det har vært delte meninger om dette i Arbeiderpartiet. Jeg hadde håpet at saken i  hvert fall kunne blitt  realitetsbehandlet, slik at vi fikk belyst alle sider. Men det har vært en kaotisk situasjonen, der finansministeren har stått imot landets kulturminister. Og der ingen har fått vite hva landets statsminister mener om saken, sier Johansen. 

Kritikken fra Aasrud og Johansen får Høyre-folk til å himle med øynene. De mener Ap har seg selv å takke. Idrettspolitisk talsmann i Høyre og leder av Stortingets kulturkomite, Svein Harberg, sier til Dagbladet at han finner det underlig at Aasrud og Ap har ventet med å si at OL-prossessen burde ha blitt stanset inntil nå - når fastiten foreligger. De kunne og burde selv ha flagget standpunkt lenge før, om det var slik at de fore lenge siden hadde kommet til at OL-prossessen burde stanses, mener hen.   

- Ap har jo selv bedt om et en sak fra regjeringen. Jeg kan ikke skjønne at de sier dette faktisk, sier Harberg til Dagbladet.
 

- Urimelig Aasrud på sin side mener det er urimelig å forvente at Ap skulle tatt stilling til OL før regjeringen, som har hatt søknaden til behandling. Hun peker dessuten på at det har kommet sentrale avklaringer de siste dagene, blant annet kostnadsfordelingen mellom stat og kommune. Hun viser dessuten til kostnadskutt-gjennomgangen utført for Kulturdepartementet og Finansdepartementet, som ble kjent tirsdag. Den viste at de foreslåtte kuttene i Oslo-OL bare ville redusere behovet for statsgaranti med 4,8 milliarder kroner - ikke med 8,8 milliarder kroner slik Oslo-kommunes OL-etat tidligere har anslått

- Det er snakk om enorme summer. Dette er ikke snakk om å bevilge 10 000 kroner til ett eller annet formål, det er snakk om store summer, sier Aasrud. 

Tatt på senga Audun Lysbakken sier han også ble tatt på senga av Høyres standpunkt.

- Alle er overrasket. Konklusjonen viser at den folkelige motstanden ble så stor at OL ble umulig, sier SV-lederen til Dagbladet.

- Nå bør regjeringen være villig til å bruke litt av de 35 millarder til helse og breddeidrett som de sa de var opptatt av før denne avgjørelsen, sier han.

Parlamentarisk leder Harald Nesvik i Frp er overrasket og fryktelig lettet - først og fremst over at skattebetalernes penger nå kan gå til noe mer fornuftig.

- Vi er fryktelig glad for denne beslutningen, som vi tok allerede på landsmøtet i mai. Dette er en stor og viktig seier for Frp, men vi er også glad for at Høyre kom til avlsutningen gjennom en god og ryddig prosess, sier Nesvik til Dagbladet.

- Ikke verdens undergang Klokka 19.30 i kveld holdt Oslo kommune en pressekonferanse på rådhuset i Oslo. Ordfører Fabian Stang (H) minnet om at OL-stansen ikke er verdens undergang.

- Gode venner. det er lov å være lei seg i dag, men det er ikke verdens undergang. Vi ønsket å gi neste generasjon de muligheter det lå i et OL samt får den olympiske organisasjonen på rett spor igjen, sa Stang.

- KRITIKKVERDIG: Ap's idrettspolitiske talsperson, Rigmor Aasrud, mener prosessen som ledet fram til Høyres nei til OL onsdag kveld, er sterkt kritikkverdig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
- KRITIKKVERDIG: Ap's idrettspolitiske talsperson, Rigmor Aasrud, mener prosessen som ledet fram til Høyres nei til OL onsdag kveld, er sterkt kritikkverdig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer